23948sdkhjf

Hitachis system ska avlasta förarna

Hitachis nya maskinstyrning ska göra det enkelt för oerfarna förare att klara jobbet. Även skickliga förare kan dock ha nytta av systemet tror Delvator.

Nyheten om Hitachis maskinstyrningssystem släpptes i början av oktober.

– Vi har sett ett stort intresse sedan releasen släpptes och det ska bli väldigt intressant att se hur det tas emot när det blir aktuellt för den svenska marknaden, kommenterar Magnus Hansson, produktansvarig på Hitachis svenska återförsäljare Delvator.

Systemet är utvecklat tillsammans med Trimble, det bygger på ett av den amerikanska tillverkarens 3D-system och har integrerats i Hitachis X-modeller.

– Det krävs rätt stora ingrepp i konstruktionen för att få den självkörande funktionen att fungera så bra att det kan ersätta förarkänslan, säger Magnus Hansson.

Första maskin ut att få det nya GPS-baserade systemet är 24-tonnaren ZX210X-6. Fler modeller utlovas framöver och systemet går att få i två varianter: 3DMC och 3DMG.

3DMC (machine control) innebär att systemet styr maskinen automatiserat.

– Systemet följer 3D-modellen och ser till att gräva enligt de höjder och vinklar som angetts i modellen, säger Magnus Hansson

3DMG (machine guidance) innebär att systemet förser föraren med information om vad som behöver göras.

– Det blir mer som ett vanligt 3D-grävsystem, föraren måste styra maskinen men ser redskapets position direkt i 3D-modellen.

Det är ingen slump att Hitachi tagit fram ett system som gör att maskinen i princip blir självkörande.

– Det som drivit på utvecklingen är de problem vi har i branschen, inte minst bristen på erfarna förare, säger Magnus Hansson.

I stora delar av världen, även i Europa, är det mycket svårt att hitta rutinerade förare. Tillverkarna måste därför se till att maskinerna blir enklare att hantera.

– I Sverige och Norden har vi inte samma problem, våra entreprenörer är ofta skickliga förare och vi har inte märkt av någon större efterfrågan när det gäller självkörande system, konstaterar Magnus Hansson.

Han tror därför att behovet av den här typen av lösningar är mindre här.

– I andra länder hyrs maskinerna ofta ut och körs av oerfarna byggarbetare, vi säljer våra maskiner till självgående entreprenörer som har utbildade förare.

Han utesluter dock inte att systemet kan vara intressant för svenska kunder.

– Det är inte mycket som talar för att behoven är skriande men MG-systemet påminner ju om de system vi brukar montera på bandgrävarna, med stödfunktioner som till exempel autotilt som avlastar föraren.

Att systemet är fabriksmonterat och optimerat för just den maskin det sitter på är uppenbara fördelar anser han.

– Det är en välkonstruerad lösning som ger ett effektivt resultat, enligt Hitachi ska systemet ge snabba och exakta maskinrörelser.

Han tillägger att systemet inte bara omfattar maskinen utan även redskapen.

– Det finns en viss styrning av till exempel tiltfunktioner.

Hitachi har arbetat med självkörande maskiner i många år, att intresset mer eller mindre exploderat nu beror på att tekniken tagit stora språng, förklarar Magnus Hansson.

– Både grävsystemet och de sensorer man ska sätta på bom och sticka har blivit mycket bättre, nu går det att få ett gräva både exaktare, driftssäkrare och snabbare.

I ett första steg riktas systemet främst till uthyrningsmarknaden.

– Tanken är att kunna hyra ut en maskin som en oerfaren förare kan köra, säger Magnus Hansson.

Uthyrning är större i Europa men system av det här slaget kan komma väl till pass även på den svenska rentalmarknaden tror han.

–  Uthyrning är dock en väldigt liten del av vår kundkrets.

Produkten är helt ny, de första maskinerna har precis släppts i Europa och det är fortfarande oklart när Delvator får fatt i ett eget exemplar.

– Vi vet inte när den blir tillgänglig för oss, men vi hoppas att det ska finnas en maskin på plats i början av nästa år, säger Magnus Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083