Boliden breder ut sig
Gällivare. Boliden räknar med ytterligare 26 års brytning i Aitik. När verksamheten sedan avvecklas ska området återställas. Planerna för efterbehandling ligger klara, olika tekniker testas redan nu och finansieringen ska vara säkrad.
– Vi har avsatt pengar i bankgarantier för att säkerställa att det finns tillräckligt stora summor som är öronmärkta för efterbehandlingen, förklarar Catrine Johansson Lantto, kommunikatör i Boliden Aitik.
Efterbehandlingsplanen måste finnas med redan i tillståndsansökan.
– Även om man redan nu arbetar med kontinuerlig efterbehandling kommer det att krävas många år av aktiv efterbehandling efter nedläggning av gruvan. Det tar till exempel omkring 50 år innan dagbrottet vattenfyllts, säger Annika Järnroos, besökssamordnare i Aitik.
Gråbergstipparna måste täckas, så att nedträngningen av syre och vatten begränsas.
– Det ska vara en effektiv och hållbar lösning, säger Catrine Johansson Lantto.
Dagbrotten ska vattenfyllas.
–När det blir en tillräckligt djup vattenspegel tränger inte syre ner till materialet, säger Catrine Johansson Lantto.
Salmijärvi står näst i tur, om ett par år är brytningen där över och då slutar man helt enkelt pumpa ut vattnet.
– Den får fyllas på, på naturlig väg med renat vatten och bli en sjö igen, säger Annika Järnroos.
Boliden har också, på eget initiativ, tagit sig an ett nytt projekt som går ut på att kompensera för de naturvärden som gått till spillo när gruvan brett ut sig.
– Vi vill höja naturvärdet i två stora områden, vi flyttar dit död ved för att förhoppningsvis öka den biologiska mångfalden, i projektet ingår också förbättringar av rekreationsmöjligheter, säger Catrine Johansson Lantto.
Verksamheten står numera inskriven även i företagets tillstånd och projektet genomförs i samarbete med SLU som följer upp hur olika åtgärder lyckas.
Gruvbrytningens inverkan på lokalsamhället är ibland ännu mer konkret. LKAB har fått hela städer att flytta på sig, både i Kiruna och i Malmberget har gruvans fortsatta existens hängt på att samhället anpassar sig.
Boliden har inte haft samma problem men Liikavaaraprojektet, där bolaget planerar för ett nytt dagbrott, innebär att byborna måste lämna sina hem.
– När vi ska utöka vår verksamhet innebär det att vi måste lösa in en del bostäder, säger Catrine Johansson Lantto.
Omkring 60 hushåll påverkas, förklarar hon.
– Det är en utmaning för oss även om det är i mycket mindre skala än för LKAB.
Hon tillägger att Boliden erbjuder marknadsvärdet som om fastigheten låg i närheten av Gällivare plus 25 procent, ett bra pris som ändå kan vara svårt att acceptera – det handlar ofta om gamla familjegårdar.
Ett annat alternativ är att Boliden bygger eller köper in ett ersättningshus på annan plats.
– Det är en svår balansgång och det gäller att ha fingertoppskänsla, säger Catrine Johansson Lantto.
Läs mer om Aitikgruvan som fyller 50 i år! Se länkar längre ner!
Bolidens eltruckar är igång – i höst rullar de eldrivna truckarna i Aitik, en 700 meter lång testramp har byggts och fyra truckar har konverterats.
Jättetruckarna får ett extraliv– Aitiks jättar jobbar dygnet runt 365 dagar om året, efter 60 000 timmar får tipptruckarna därför ett nytt liv.
50-åring i fin form – 1968 räknade Boliden med två miljoner ton malm per år och 15 års produktion. 50 år senare hägrar 45 miljoner ton per år och brytning fram till åtminstone 2045.
Från malm till metall – en enkel process förvandlar fattig malm, med en kopparhalt på 0,28 procent, till ett 25-procentigt kopparpulver.
Maxad kraft i jätteschaktare – GE Maskintjänst blev först ut i Europa med Liebherrs nya bandschaktare och nu trycker 75-tonnaren anrikningssand i Aitik.
Fyndet på myren blev starten – 1968 öppnade Boliden sin koppargruva i Aitik. 50-åringen är dock knappast äldst i företaget, som snart firar 95.
Damm med stora dimensioner – en ny damm ska komplettera den 13 kvadratkilometer stora sedimenteringsdammen i Aitik.
Mamma Aitik tar det lugnt – Lady Marion har gått i pension och firar gruvans 50-årsjubileum från åskådarplats.
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!