23948sdkhjf

Karlshamn, Örebro eller Gävle kan få Sveriges nya elvägssystem

Trafikverket har presenterat sin rapport över en möjlig pilotverksamhet för elväg i större skala.

I dag finns det två testanläggningar för elvägsteknik i Sverige, den ena utanför Arlanda och den andra utanför Sandviken. Tillsammans rör det sig om vägsträckor på några kilometer. Nu är det tänkt att tekniken ska testas i större skala för att utvärdera hela kedjan och prova olika affärsmodeller kring elvägar 

Därför har Trafikverket tagit fram en underlagsrapport för elvägspiloten. 

– Sträckor som är intressanta att studera bör vara omkring 20–30 kilometer långa. De ska vara tungt trafikerade och kopplade till områden med stabila transportbehov, gärna med inslag av skytteltrafik, säger Kenneth Natanaelsson, som är Trafikverkets projektledare för elvägspiloten, till Trafikverkets hemsida. 

I rapporten har Trafikverket tittat närmare på vägsträckor i Blekinge, Gävleborg och Örebro. Ett antal stora bolag har anmält sitt intresse för att köra gods med elvägen och verket listar även möjliga transportföretag, elbolag och offentliga intressenter, samtidigt som man framhåller fördelar och nackdelar med olika sträckor. 

– Det är viktigt att förstå att rapporten inte innebär att Trafikverket tagit ställning till vilken sträcka som kan bli aktuell för en elvägspilot. Vi utreder och testar stegvis så att vi säkerställer att vi gör rätt saker, i rätt tid och levererar den önskade nyttan, säger Jan Pettersson, programchef för projekt Elvägar. 

Målet med pilotprojektet är att nå nivå 8 på den så kallade TRL-skalan, som bedömer hur mogen en teknologi kan anses vara. Nivå 8 är en godkänd lösning, redo att lanseras på marknaden och genomföras i stor skala. 

– Det är inte enbart tekniken som ska verifieras och demonstreras utan hela elvägssystemet med kringtjänster, betal- och accessystem med mera, säger Björn Hasselgren, som är projektledare för affärsmodeller och finansiering. 

I Blekinge pekar Trafikverket ut en vägsträcka mellan Karlshamns och Sölvesborgs hamnar, med avstickare till Södra cells anläggning och Volvo Cars i Olofström. Även Ikea i Älmhult skulle kunna ingå i ekvationen. 

I Gävleborg utkristalliserar sig ett huvudalternativ mellan Gävle hamn och Storvik där både ABB, Sandvik och Forsbacka bruk finns. Men i Gävleborg finns också goda möjligheter att bygga ut vägsystemet till Skutskär, Garpenberg, Hofors, Falun och Borlänge. 

Örebro i sin tur är en verklig logistiknod och här finns möjliga sträckor som Örebro-Hallsberg, Örebro-Lindesberg, Örebro-Karlskoga/Karlstad, Örebro-Arboga/Västerås. 

Nästa steg i arbetet med elvägsprojektet bör vara att gå mer in i detalj på transportbehoven i de tre områdena, samt att undersöka möjliga strukturer för konsortier som kan bygga infrastrukturen, enligt Trafikverket. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101