23948sdkhjf

5G banar väg för autonoma maskiner

Självkörande entreprenadmaskiner är ingen utopi i dag. Inte minst Volvo CE ligger långt framme i utvecklingen, och nu tas ytterligare ett steg genom ett samarbete med Telia som bjuder in några utvalda partners att testa och utveckla mobil 5G-teknik.

All teknik har sina gränser, men vanligtvis är gränserna inte huggna i sten – vad gäller teknik för informationsöverföring kommer ständigt nya rön som kan ge stora konkurrensfördelar för de företag som snabbt hoppar tåget.

I mitten av juni presenterade Telia ett partnerprogram för 5G-utveckling där medverkande företag har stora förhoppningar om att springa ifrån sina konkurrenter under den tvååriga programperioden. Programmet riktar sig till svenska företag som vill utforska nya teknologier och testa nya affärsmodeller.

Målet är att överföra information betydligt snabbare än med det befintliga 4G-nätverket. Det öppnar för snabbare transport av gigantiska datavolymer och korta svarstider, något som fick Volvo Construction Equipment att ansluta sig till programmet som första partner.

Tillsammans med bland annat Telia är vi pionjärer på området och får tillgång till information som är helt unik. Det är en utveckling som flyttar våra gränser till helt nya nivåer inom bland annat självgående maskiner, säkerhet och minimala maskintillestånd, säger Melker Jernberg, vd på Volvo Construction Equipment.

Calle Skillsäter, teknisk specialist för uppkopplade maskiner på Volvo CE, ser stora fördelar inom såväl säkerhet som produktivitet och inte minst en teknik som i vissa tillämpningar kan bli extremt värdefull i autonoma maskiner.

5G gör det möjligt för oss att transportera data på sätt som vi bara kunnat drömma om och kan förbättra möjligheterna för autonoma och fjärrstyrda maskiner i vår framtid. Genom att eliminera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp, säger Calle Skillsäter.

Ett konkret exempel finns inom gruvindustrin. I samband med sprängningar kan det krävas flera timmars ventilation innan miljön är tillräckligt säker för att förare ska kunna vistas på platsen. Ett självgående fordon kan sätta igång arbetet omedelbart, vilket inte bara ökar produktiviteten utan också lyfter säkerheten.

Det fördjupade samarbetet mellan Volvo CE och Telia är en utveckling av det digitala gruvbrytningsprogrammet PIMM (The Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining). De medverkande företagen Boliden, Telia, Ericsson, Volvo CE, ABB, Wolfit, Rise SICS och LTU har där bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation för att utveckla just gruvnäringen. Tanken med samarbetet är att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik 5G kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

Förhoppningen med det nya partnerprogrammet är att etablera och driva innovationsmiljöer med ny teknik, som 5G, för att kunna utveckla såväl innovationer som service inom så vitt skilda branscher som industrin, transport, räddningstjänst, polis, och hälsovård.

Volvo CE avser att testa nätverkets potential genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på den egna anläggningen i Eskilstuna. Där ska tester av 5G-kompatibla teknologier bidra till såväl ökad kompetens som utveckling av den pågående forskningen inom autonom teknik.

Men tester kommer att kunna genomföras på fler ställen.

Vi har nyligen tecknat ett avtal med KTH om att bygga en testmiljö för 5G på KTH Campus i Stockholm för att också skapa en koppling till universitetssverige och därmed ytterligare bredda våra samarbeten, berättar Mats Lundbäck, CTO för Telia Sverige.

Helt klart är att förväntningarna på att satsningen ska ge resultat är skyhöga. Inte minst finns en uttalad övertygelse om att produktionsanläggningar helt fria från människor inte är långt borta.

Fördelarna med ett snabbare och mer tillförlitligt 5G-nätverk innebär ett enormt steg framåt i fråga om uppkoppling. I anläggningsindustrin öppnar tekniken upp stora möjligheter för bearbetning av mobila data och kommer definitivt att påverka hur våra maskiner kommunicerar och interagerar med fjärrstyrning. Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för Volvo CE, säger Patrik Lundblad, företagets Senior Vice President of Technology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078