23948sdkhjf

Roslagskrossen vinner med återvinning

Behovet av stenmaterial är stort men marginalerna äts lätt upp för en täkt i periferin. Roslagskrossen breddar därför med återvinning, en satsning som slagit väl ut.

Norrtälje. Lastmaskinerna jobbar på i Roslagskrossen strax utanför Norrtälje, krossverken står stilla just denna heta majdag men en tvättanläggning spottar ur sig naturgrus från systertäkten i Riala.

Vi har sålt en hel del grus till SGU som renoverar bankar i Furusundsleden, materialet används också av trädgårdsmästare och kyrkor, säger Thomas Rythén, säljare på Rodenåkarna.

Hallstaviks Schakt står för driften i Roslagskrossen som ägs av Rodenåkarna. 400 000 ton sprängs varje år och förvandlas till CE-märkt krossmaterial i alla fraktioner.

Behovet av bergmaterial är stort i Sverige men en täkt lite vid sidan av måste ändå se om sitt hus.

– Vi ligger i periferin, även om vårt pris är lågt äts det upp av transporterna till Stockholm, säger Thomas Rythén.

Norrtälje ligger 5-6 dyra mil från huvudstaden och dess stora projekt.

Å andra sidan har vi 60 procent av marknaden i Norrtälje, vi har våra kunder här.

Rodenåkarna har ändå vidtagit åtgärder för att stå sig i konkurrensen. För några år sedan köpte företaget, med 17 ägare och ett 30-tal lastbilar, ut täktdelägaren NCC och påbörjade ett arbete för att modernisera verksamheten.

– Vi måste bli mer flexibla, för att bli det måste vi investera och försöka vara mer långsiktiga, säger Thomas Rythén.

Tanken är att bredda verksamheten, naturtäkten i Riala levererade redan naturgrus och råmaterial till den jord Rodenåkarna tillverkar och transporterar åt Hasselfors, företaget har också upplåtit en flisplan åt Mellanskog, en verksamhet som också genererar transporter åt åkeriet.

Så sent som i fjol startades dessutom en omfattande återvinningsverksamhet vid Roslagskrossen.

– Vi såg en stor potential i återvinning – det är framtiden, säger Thomas Rythén.

Han har erfarenhet från återvinningsbranschen och har varit drivande i satsningen som inneburit att krossen nu tar emot asfalt, betong, byggnadsfyllning, schaktmassor och rivningsmaterial.

– Att få igång återvinningen är ett sätt att optimera logistiken, kommenterar Thomas Rythén.

– Transporterna utgör ofta halva kostnaden och det finns mycket att vinna på att öka fyllnadsgraden i bilarna.

Att kombinera täktverksamheten med återvinning har också ökat lönsamheten uppger han.

– Som det är nu är lönsamheten per ton bättre på återvinningen än på krossmaterial.

Asfalten blir man av med ”nästan direkt”, det är bra fart även på de andra materialen. Schaktmassorna kommer till god användning i bullervallar i täkten, de blöta massorna läggs på hög och företaget har också funnit ett sätt att återvinna de blöta resterna från Swerocks betongtillverkning.

– Normalt sett skulle man bara hälla ut det, vi gjuter istället ”legoblock” som vi kan bygga fickor med, förklarar Thomas Rythén.

Hösten 2017 anslöt sig Roslagskrossen dessutom till Loop Rocks, för att förhoppningsvis hitta nya kunder, underhålla de gamla och effektivisera transporterna ytterligare.

Det ligger i framtiden, vi måste hänga med kommenterar Thomas Rythén som konstaterar att beslutsvägarna är kortare på ett mindre företag.

Han ser mångfald som en nödvändighet i en modern täkt.

– Vi har en bra vd som vill utveckla verksamheten och återvinningen har kommit igång bra, vi vill också strukturera upp verksamheten, gärna via samarbeten med några större kunder för att på så sätt skapa en bas som man sedan kan fylla ut med mindre kunder.

Täkten har också rustats upp fysiskt, med bullervallar, återvinningsfickor och stängsel. Tanken är också att flytta ut huvudkontoret till Roslagskrossen.

– Det blir verklighet om ett par år, säger Thomas Rythén.

Rodenåkarna förbereder sig därmed för en framtid då Norrtälje inte längre är så perifert.

– Vi har tillstånd i 24 år till samtidigt som det kommer att bli allt svårare att få öppna nya täkter närmare stan, då ska vi vara redo att leverera.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109