23948sdkhjf

Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Under praktiskt taget hela sitt yrkesliv har Leena Haabma varit djupt engagerad i arbetet med att utveckla och förbättra arbetsmiljön och säkerheten för alla de som använder bygg- och entreprenadmaskiner. Parallellt har hon också försökt hitta vägar att underlätta och förbättra kommunikationen mellan tillverkare, användare och andra berörda aktörer.

Som branschansvarig på branschföreningen Swedish Rental sitter hon mitt i flödet av den information och de erfarenheter som lägger grunden till all utveckling och kan därmed påverka inriktningen på arbetet som inte ”bara” gäller maskiner och utrustning.

Det är fortfarande så att en hel del spontant tänker maskinuthyrning när man talar om rental, som är det ord vi valt att använda. De svenska rentalbolagen tillhandahåller en mängd kringtjänster som komplement till maskinparken. Det kan exempelvis vara utbildningar eller transport- och etableringsservice, säger Leena Haabma.

Rentalverksamheten är väl etablerad i Sverige där allt fler inser fördelarna med att hyra, i stället för att äga sina maskiner. Dels behöver användarna inte binda så mycket pengar i maskiner och utrustning, dels är det lättare att välja precis den maskin som är mest lämpad för den aktuella arbetsuppgiften. I och med att maskinen dessutom används praktiskt taget jämt måste den bytas ut med kortare intervaller, vilket innebär att maskinparken blir modernare med mindre miljöbelastning och bättre arbetsmiljö som direkta resultat.

Mycket kan dock bli ännu bättre, inte minst med avseende på arbetsmiljö, miljö och utbildning som är några av de nyckelområden som branschen arbetar med för närvarande. Ett annat är den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) som ersätter den tidigare PUL (personuppgiftslagen) 25 maj. Målgrupp är företag som på något sätt samlar in, lagrar eller processar personuppgifter.

Den nya lagen är betydligt mer detaljerad än den föregående och ger nationella tillsynsmyndigheter en större möjlighet att utdöma böter som kan bli besvärande höga för företagen.

Vi jobbar med att ta fram branschpraxis och kompletterande material till våra medlemsföretag för att underlätta en anpassning av verksamheten efter den nya lagen.

På arbetsmiljösidan har det underskattade problemet med vibrationer aktualiserats. Vibrationsskador är den vanligaste orsaken till arbetssjukdom i dag i Sverige, bland annat ser vi hur fler unga drabbas av skadeverkningarna. Här handlar det till stor del om att ta fram entydig och branschgemensam information som gör det möjligt för maskinanvändaren att välja rätt maskin utifrån bland annat vikt och arbetets varaktighet.

Samtidigt är ambitionen att utveckla lågvibrerande handhållna maskiner genom att på ett bättre sätt än tidigare kombinera existerande kunskap med nyutvecklad teknik.

Bland annat pågår fälttester med tekniker som balansringar och ATVA (Auto Tuning Vibration Absorber) som bygger på att skapa motkrafter till det som orsakar vibrationerna i exempelvis mejselhammare och mutterdragare. Hittills gjorda fälttester pekar på att de högfrekventa vibrationerna i vissa maskiner minskat med upp till 90 procent

På miljösidan handlar det till stor del om att jobba för hög beläggning och därmed ett effektivt utnyttjande av maskinparken. Korta intervall mellan nya inköp betyder också att maskinparken hela tiden uppgraderas i enlighet med skärpta krav på inte bara utsläpp utan även ergonomi.

Hållbarhet är ett av våra viktigaste fokusområden och vi verkar också för att tillsammans med leverantörerna hitta metoder för att öka återvinningen.

Ytterligare ett väsentligt område är utbildning där det finns en uppsjö av aktörer. Leena Haabma ser gärna att Swedish Rental kan ta en mer aktiv del för att bland annat medverka till ett gemensamt ramverk och kvalitetssäkrad användarutbildning.

Ett huvudmål på Swedish Rental är att vara ett kompetenscentrum som arbetar med branschens kärnfrågor och medverkar till en samsyn inom bland annat kvalitet, miljö och säkerhet som är gemensam för hela rentalsektorn. Vi har ett brett kontaktnät i Sverige och Europa och strävar efter att utveckla partnerskap med branschens leverantörer. Samtidigt har vi en fortlöpande dialog med myndigheter, organisationer och andra intressenter, säger Leena Haabma.

Artikeln är en del av vårt tema om Chefintervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082