Massbalans via mobilen
Stockholm. Byggindustrin står för en stor del av det avfall som produceras i Sverige, många av de massor som deponeras skulle kunna ha ett kommersiellt värde men bara 15-20 procent återvinns, betydligt mindre än i till exempel Danmark och Tyskland, förklarade Carl Zide, vd för Loop Rocks, på den branschdag som branschorganisationen SBMI (Sveriges bergmaterialindustri) anordnade i mars.
– På en fungerande marknad så borde vi kunna fyrdubbla återanvändningen/återvinningen från 15-20 procent till 80 procent, och minska avfallsmängden från byggindustrin med två tredjedelar.
Återvinning ligger i tiden, kraven från både medborgare och myndigheter har ökat, det går inte längre att slänga bort användbara resurser och byggbranschen är sämst i klassen när det gäller både digitalisering och produktivitet konstaterade Carl Zide.
– Vi ser ett samband, det finns mycket att göra och en enorm potential – vi tror att digitalisering och produktivitet och miljö hänger ihop.
Han beskriver Loop Rocks är ett sätt möjliggöra återanvändning av byggmassor och därmed minska koldioxidutsläppen när man inte längre behöver bryta lika mycket jungfruligt material.
– Det finns en enorm potential att tjäna mer pengar om vi kan testa och få fram ett kvalificerat material.
Han betonar vikten av att kontrollera massorna före och efter transport och förklarar att Loop Rocks har ett nätverk av miljökonsulter som ska kunna bidra till detta.
Förutom att minska behovet av jungfruligt material minskar även transporterna hävdar Carl Zide. Han räknar med att transportsträckan kan minskas med upp till 75 procent om byggmassorna förflyttas direkt från användare till användare istället för att ta ”omvägen” via till exempel deponier
– Transporterna är en nyckelfaktor, tunga lastbilstransporter utgör hälften av transporterna i Stockholm därför har vi byggt en ny app och ökat nyttjandegraden i bilarna hos de mindre företagen – det är bara att lägga in ett behov och få ett svar tillbaka.
Fakta Loop Rocks
Källa: Loop Rocks |