Maskinleverantörerna växer i het marknad
Året var 2015 och Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström konstaterade att antalet svenska mässor med inriktning på entreprenadmaskiner vuxit till nio. Enligt organisationens medlemmar var det på tok för många och det var mer än ett par ögonbryn som sköt i höjden när Björn Bäckström och hans medlemmar i princip var eniga om att det då var dags att starta en tionde.
Den här gången handlade det dock om att göra en mässa som enbart skulle tillåta organisationens medlemmar att ställa ut. Aktiviteter á la Kiviks marknad var uteslutna på det som blev Svenska Maskinmässan och det utrymme som krävdes blev förhållandevis kompakt – cirka 45 000 kvadratmeter. Därmed kunde premiärarrangemanget genomföras våren 2016 på Solvalla, förhållandevis centralt i Stockholm med goda kommunikationer i alla riktningar.
– Resultatet blev väldigt lyckat, både utställare och besökare var mycket nöjda och det stod snabbt klart att det skulle bli en uppföljare våren 2018. Samtidigt har vi tagit till oss de synpunkter vi fått och slipar lite där det behövs, bland annat på serveringarna, för att göra nästa mässa 31 maj till 2 juni i år ännu bättre, säger Björn Bäckström.
– En bieffekt av mässan är att vi lockat till oss betydligt fler medlemsföretag. I år har 80 utställare vuxit till ungefär 100 och vi använder oss av i princip samma yta – och hela området är i praktiken redan bokat. En del utställare har minskat sina ytor för att fler ska få plats. Besökarna kan räkna med en ännu bättre mässa den här gången och jag är optimistisk. Mitt mål är att räkna in ungefär 17 500 besökare den här gången, ungefär 6 000 fler än 2016, säger Björn Bäckström.
Premiärmässan kom att ligga helt rätt i tiden. Högtryck inom främst bostadsbyggandet och en infrastruktur med ett gigantiskt behov av upprustning har samverkat till att försäljningen av entreprenadmaskiner i Sverige de senaste åren stigit mot aldrig tidigare skådade höjder och nådde all time high under 2017. Som om det inte räcker med det rapporterar åtskilliga maskinleverantörer att 2018 börjat ännu bättre.
– Det är faktiskt väldigt bra fart inom alla maskinsegment, inte bara inom bygg och anläggning, men det är stor risk att efterfrågan på i varje fall entreprenadmaskiner kommer att plana ut under året. En anledning är att man kan räkna med att en maskin har en ekonomisk livslängd på åtta-nio år. Någonstans i det häradet börjar det blir dyrare att underhålla maskinen än att köpa nytt. Vi hade en topp i försäljningen 2008 och en ny under 2016-2017. Det pekar på att försäljningen står inför en avmattning efter att just ha passerat en topp, säger Björn Bäckström.
Dessutom finns ytterligare några faktorer som kan påverka maskinförsäljningen, även om behovet av maskintjänster säkerligen kommer att ligga kvar på en hög nivå ett tag till.
– Vi har redan sett att det skärpta amorteringskravet minskar intresset för att bygga bostäder. Väl så illa är dagens brist på både mekaniker och förare. En av branschens största utmaningar de närmaste åren blir att klara nyrekryteringen.
Utbildningarna är förhållandeevis dyra och i flera fall har kommunerna lagt ner den gymnasiala utbildningen, vilket försvårar rekryteringen ytterligare. Björn Bäckström lyfter också ett varningens finger till branschen som i viss mån bidrar till att förvärra en redan prekär situation i synnerhet vad gäller yrkeshögskolorna.
– Skolorna ser till kostnaden per utexaminerad student. Om företagen då anställer studenterna innan de tagit sin examen ökar det risken för att fler utbildningar avvecklas.
– Vi samarbetar också med bland annat Maskinentreprenörerna och Arbetsförmedlingen för att matcha ungdomar med branschens behov lokalt. Samtidigt försöker vi även få föräldrarna att se fördelarna med de maskininriktade utbildningarna.
2012 gick Maskinleverantörerna dessutom in som delägare i Nifsarpsskolan i Eksjö som erbjuder ett brett urval av utbildningar inom fordons- och transportprogrammen. Redan tidigare medverkade skolan i Maskinleverantörernas rekryteringssatsning QMT – Qualified Machine Technician, en kvalificerad utbildning inom fordonsprogrammet för blivande maskinmekaniker och servicetekniker inriktade på tunga maskiner.
– Det är helt klart värdefullt för oss att vara med och påverka och utveckla framtidens maskintekniker. Som företrädare för branschen vet vi vilken typ av kompetens och erfarenheter som behövs i framtiden. Det gagnar även de elever som går utbildningarna eftersom möjligheterna till jobb efteråt är synnerligen goda. Vi är dessutom en ideell förening utan vinstsyfte. Eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten, säger Björn Bäckström.
Artikeln är en del av vårt tema om Chefintervju.