23948sdkhjf

Rätt rutt med röststyrning

Med GPS-styrd halkbekämpning ska alla förare, oavsett rutin, kunna göra exakt samma jobb varje gång, inga gator ska hoppas över och inga breddningar eller avsmalningar ska missas.

I Kristianstad har kommunen haft stor nytta av att GPS-styra halkbekämpningen, metoden har använts i 12-13 år och enhetschefen Rutger Swenson och chauffören Niklas Nilsson fanns med på Ströman Maskins Vägforum för att berätta om sina erfarenheter.

– Den stora fördelen med GPS är att det alltid blir samma mängd, samtliga vägar saltas på samma sätt varje gång, oavsett vem det är som kör, förklarade Rutger Swenson.

Kommunen har försett tre av sina lastbilar med spridare som ska bekämpa halkan i Kristanstad och Åhus, ytterligare två lastbilar kan rycka in vid behov.

Alla fem har försetts med GPS-styrning, samtliga har fått alla rutter inlagda i systemet och 15 personer turas om att köra bilarna, ett delikat uppdrag eftersom arbetet måste utföras på exakt samma sätt varje gång.

– Förr kanske någon drog på lite medan andra snålade och standarden blev ojämn, nu blir det exakt lika mycket saltat på alla ställen, varje gång, säger Niklas Nilsson.

Att salta innebär ständiga förändringar, vips kommer det en bussficka som innebär att saltningen måste breddas, eller så smalnar det av vid ett övergångsställe.

Spridaren måste därför justeras på exakt samma sätt på exakt samma ställe varje gång och det är lätt att missa något, trafiksäkerheten kan också bli lidande när föraren ska läsa kartor och trycka på knappar.

– Har bilen plog också börjar vi äventyra säkerheten, i en stad kan en spridningsrutt ha upp till 700 ändringar och en normal vinter innebär 50-150 utryckningar som alltså ska vara identiska, säger Björn Kronberg på Ströman Maskin.

– Man förstår ganska snabbt att det är omöjligt att pricka rätt varje gång med 50 000-70 000 ändringar under en vinter.

Med GPS-styrning räcker det att sätta sig i bilen, trycka på startknappen och bestämma vilken av de tre rundorna som ska köras.

– Man får också ange giva och om saltet ska vara torrt eller befuktat eller om det ska vara lake, sedan är det bara att köra, utan att bry sig om breddningar, avsmalningar och så vidare, säger Niklas Nilsson.

– Spridaren sköter sig själv, säger Björn Kronberg.

Han anser att GPS-styrd spridning ökar säkerheten eftersom den eliminerar förarmisstag och åstadkommer en spridning som är 100 procent identisk varje gång.

– Föraren guidas dessutom av en röststyrning och alla justeringar sker automatiskt, det innebär att alla med lastbilskort kan köra en saltspridare – det här systemet är klockrent. Att ”ratta rutten rätt” är inga problem.

Läs mer om halkbekämpning och dammbindning – klicka på länkarna nedan!

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin, läs mer här.

”Sämst i Sverige”. Tomas Stomberg var inte nöjd med kommunens saltsopning och trixade sig fram till en egen lake som nu har revolutionerat halkbekämpningen i Karlstad. Läs mer här.

Karlstadlaken visade sig få oväntad bonuseffekt – nu används den även sommartid för dammbindning. ”De pengar vi sparar kan vi använda till drift i stället – grusa mer, hyvla mer och höja kvaliteten på grusvägarna ytterligare.” Läs mer här.

Peab fick koll på skogsvägsdammet och tjänar en hacka på kuppen. ”Det har varit lönsamt för oss, i stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst.”

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096