23948sdkhjf

730 liter olja pumpades upp från miljöfarligt vrak

För första gången någonsin har en lyckad sanering av ett gammalt, ägarlöst fartyg, genomförts.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har genomfört den första saneringen av ett miljöfarligt vrak i svenska vatten. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Saneringen avser fartyget Thetis, efter en fiskeresa, sjönk utanför Smögen i Sotenäs kommun år år 1985. Totalt 730 liter olja pumpades upp – en mängd som vida överstiger vad en vanlig oljetank i en villa kan innehålla.

– Vi är väldigt nöjda med saneringen av Thetis som ska ses som ett pilotprojekt. Metoden att undersöka och sedan sanera vraket med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar fungerade och den olja som fanns ombord är omhändertagen och innebär inte längre någon miljörisk i den här känsliga skärgården, säger Christer Larsson på Havs- och vattenmyndigheten, i pressmeddelandet.

När Thetis sjönk var den fullastad med sill. Vid tillfället blåste det väldigt mycket vilket ledde till att fartyget slog runt. Ingen i besättningen omkom men däremot hade oljan på sikt kunnat orsaka enorma marina skador.

– Om stora mängder olja skulle läcka ut under en kort tid så skulle det orsaka stora skador både i den marina miljön och på land. Thetis ligger i en väldigt känslig skärgård med stora naturvärden, säger Christer Larsson och fortsätter:

– Samtidigt låg vraket bra till och passade därför som pilotprojekt. Det ligger på 30 meters djup, nära en hamn och är i förhållandevis god kondition. Saneringen av Thetis kan ses som ett test av metoden att med hjälp av av en fjärrstyrd undervattensrobot borra hål i vraket och pumpa upp oljan.

Saneringen genomfördes i december 2017. Arbetet tog 13 dagar och kostade totalt 4,7 miljoner kronor. Insatsen finansierades med anslag från Naturvårdsverket. Men innan saneringen kunde påbörjas dök Kustbevakningen för att mäta tjockleken på skrovet. Fartyget kartlades även av Sjöfartsverket med hjälp av multibeamekolod och side scan sonar som filmar havsbotten och vraket och skapar datorbilder.

På så vis kunde Havs- och vattenmyndigheten konstatera att det inte längre fanns någon olja i bottentankarna. Däremot hade de rör som sticker upp några decimeter från huvuddäck rostat sönder och hade stora hål. Man misstänker att olja läckt ut den vägen.

Men saneringen gick ändå felfritt och det är första gången som en svensk myndighet tar fram en modell för vraksanering och genomför tömning av olja ur ett äldre, ägarlöst vrak. Däremot har Kustbevakningen och olika företag tidigare genomfört ett antal saneringar – dock endast av nyare vrak och där fartygen varit försäkrade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063