Lotus vill stå på egna ben
Norsborg. Familjeföretaget Lotus har seglat upp som en riktig jätte, företaget beskriver sig som Sveriges största privatägda rivningskoncern och vd John Segerlund konstaterar att marknaden är het.
– Det är bra med jobb och förfrågningar men man får vara beredd på allt – vad händer om bostadsbyggandet dras ned till exempel?
Lotus har sitt starkaste fäste i Stockholm/Mälardalen, företaget åtar sig dock uppdrag över hela landet, på västkusten finns det egna bolaget Rivab och koncernen river och bygger även på andra håll, utflykter går till exempelvis Uppsala och Gävle, Lotus har också rivit i Umeå och byggt Sveriges längsta skidtunnel i Bräcke.
– Vi räknar på jobb överallt, säger John Segerlund.
Bland de dagsaktuella rivningsprojekten kan nämnas NCC:s gamla huvudkontor i Solna, kvarteret Tobaksmonopolet på Södermalm, Sergelhuset i city och Ikanos kontor i Årsta, Lotus river också i Spånga, Uppsala och Rinkeby samt renoverar en tunnel i Farsta.
Målet är att bli helt självförsörjande och koncernen har därför genomfört flera strategiska förvärv. Först ut för några år sedan var göteborgsföretaget Rivab som nu täcker in en stor del av västkusten under eget namn.
– Vi växte mycket på rivningssidan i Göteborgstrakten och stod inför valet att investera i nya maskiner. Då hörde vi att Rivab var till salu och valde att ta över dem i stället, säger John Segerlund.
För drygt ett år genomfördes en ännu större affär när Lotus köpte konkurrenten Rivners med tillhörande dotterbolag, som nu drivs som separata bolag i egna namn.
– Rivners har en omsättning på 120-130 miljoner kronor och vi ser företaget som ett bra komplement – Lotus har bara tungrivning medan Rivners har både tung- och lättrivning, vi såg det också som självklart att behålla ett så inarbetat varumärke, säger John Segerlund.
Så sent som i höstas var det dags igen, då förvärvade Lotus AK Schakt, som utför både entreprenaduppdrag och transporter.
Även denna gång var det en saknad funktion som föranledde affären.
– Vi ville hitta ett sätt att öka våra anläggningstransporter, ett område som vi inte var så bra på, kommenterar John Segerlund.
Det var särskilt de tunga betongtransporterna han ville få snurr på.
– Nu har vi tunga bilar som kan köra för oss men också ta externa kunder.
AK Schakt, som också drivs vidare under originalnamnet, åtar sig egna entreprenader, företaget fungerar också som en maskinförmedling och hyr ut maskiner med förare på timme.
– Det gör inte Lotus så det blir ett bra komplement, konstaterar John Segerlund.
Han har varit vd för koncernen i ett par år, resten av ägarfamiljen är också djupt involverade, systern Marlene ansvarar för miljö- och kvalitetssystemet, brodern Peter kör maskin och brodern Anton är maskinansvarig.
Även föräldrarna är i högsta grad aktiva, Margareta Segerlund och Seppo Soumela sitter med i ledningen till den koncern de grundade för drygt 20 år sedan.
När makarna startade företaget 1997 var verksamheten inriktad på finplanering. Året därpå flyttades fokus över till att transportera containrar och Lotus Sten och Trädgård bytte namn till Lotus Maskin och Transport.
En lastbil räckte till en början men 1999 investerade företaget i en till när äldste sonen John, som i dag är vd för hela koncernen, kom in som lastbilschaufför.
Grävmaskinerna smög sig in allt eftersom, när beställarna behövde maskinresurser var det enkelt om transportören kunde bidra.
– Vi började köra åt olika rivningsföretag, sen började vi ta egna smårivningar, minns John Segerlund.
Lotus började sortera byggavfall och åta sig återvinning och 2009 togs beslutet att satsa på rivning i egen regi.
– Vi började räkna på egna jobb, vi såg att det fanns en marknad och vi ville verkligen växa och bli stora på rivning, kommenterar John Segerlund.
Företaget hade då ett 15-tal bilar och tiotalet maskiner och sedan dess har rivningssidan bara vuxit och transportsidan har hängt med i svängarna.
– Ju mer vi river desto mer transporter blir det, konstaterar John Segerlund.
Kraven på rivning har blivit allt strängare, en utveckling Lotus välkomnar.
– Det ska bara vara miljövänliga och säkra rivningar, säger John Segerlund.
En del beställare tittar kanske mer på prislappen men då får jobbet hellre vara, konstaterar han.
– Det kanske kostar mer att såga och lyfta isär, men vi jobbar bara om vi kan jobba säkert.
Företagets tredje affärsområde anläggning har hängt med sedan start, då fokus låg på trädgård. Med åren har de mindre maskinerna bytts ut mot större.
– Sedan 2006 har vi specialiserat oss på tunneljobb, säger John Segerlund.
De senaste åren har allt mer vikt lagts vid anläggningsdelen och företaget har till exempel varit med och byggt Citybanan och Sveriges längsta skidtunnel i Bräcke.
– Vi spränger inte men vi har lagt mycket kablar och trummor, kommenterar John Segerlund som konstaterar att de tre affärsområdena är ungefär lika stora.
De senaste årens förvärv märks i omsättningen, målet är att nå 600 miljoner vid halvårsskiftet 2018, en viss förbättring jämfört med fjolårets cirka 420 miljoner.
John Segerlund sätter dock siktet ännu högre.
– Vi vill växa ännu mer och har absolut målet att öka omsättningen framöver.
Han utesluter inte att en del av tillväxten kan hämtas hem genom fler förvärv.
– Man ska aldrig säga aldrig, vi vill alltid utvecklas men med kontroll och med en bra tanke bakom.
Målet är att kunna göra det mesta i egen regi.
– Vi vill kunna sköta hela kedjan inom Lotus, det har gått förvånansvärt bra hittills, vi har sett till att skaffa oss de komplement vi behöver och nu har vi både håltagning, sanering, lättrivning, tungrivning, anläggning och egna bilar för transport – vi är i princip oberoende av andra.
|
Läs mer här om Lotuskoncernens maskiner och bilar här.———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.