23948sdkhjf

Digitalt centrum för hållbart byggande

Det har tagit några år med utredningar och förslag, men vid årsskiftet inleddes verksamheten vid ett informationscentrum som ska främja energieffektivisering vid både renovering och nybyggnad.

1 januari inleddes verksamheten vid Informationscentrum för hållbart byggande. Primärt handlar det om att uppfylla två huvudmål: att främja en ökad energieffektivisering vid renovering och att främja energieffektivt byggande med användning av hållbara material och låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Tanken är därför att bygga upp en kunskapsbank som bland annat innehåller forskning, resultat och erfarenheter som är relevanta för ett mer energieffektivt byggande.

Tanken är att den samlade kunskapen ska finnas tillgänglig digitalt på en hemsida utan kostnad för användaren. Avsikten är också att delta i och arrangera olika typer av evenemang runt om i landet under 2018 för att sprida kunskap och information, diskutera, föra dialog och skapa nätverk som främjar hållbart byggande.

– Vi vill vara upplysande och även trigga igång aktiviteter och driva på utvecklingen i branschen. Detta är starten på att gemensamt skapa förutsättningar för en ökad energieffektivisering vid renovering och energieffektivt byggande med användning av hållbara material och låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, säger verksamheten koordinator Johan Nuder.

– En uppmaning och önskan i detta tidiga skedet är att ni alla i branschen aktivt bidrar med exempel och erfarenheter som verkar för ett mera hållbart byggande. För att lyckas måste vi samverka, säger Johan Nuder.

Verksamheten är ett resultat av ett regeringsuppdrag från 2013 då Boverket och Statens Energimyndighet tillsammans arbetade fram ett förslag till en nationell strategi för energieffektiviserande renovering. Bland annat föreslogs ett informationscentrum med syfte att ge fastighetsägare ett bättre beslutsunderlag i samband med renovering. Förslaget har sedan stötts och blötts innan Boverket i februari förra året fick uppdraget att genomföra upphandlingen. Det ledde till att Svensk Byggtjänst tog hem uppdraget och nu vid årsskiftet kunde sparka igång Informationscentrum för hållbart byggande.

Vi möter dagligen folk i branschen som vittnar om svårigheterna att hitta samlad kunskap, kvalitetssäkrade metoder och goda exempel. Det är alla från enskilda hantverkare och små bostadsrättsföreningar till allmännyttiga bostadsbolag och branschorganisationer, säger Anna-Klara Aspegren, kommunikationsstrateg Svensk Byggtjänst.

Tillsammans med våra underleverantörer Nationellt renoveringscentrum, Sveriges Energikontor, Sustainable Innovation, IVL och RISE säkrar vi en bred kompetens, lovar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063