23948sdkhjf

Digitala byggsatser i deras framtidsvision

Piteåbaserade Lundqvist trävaru AB planerar att satsa 90 miljoner på utveckling av verksamheten, samtidigt som tillväxtkurvan ska fortsätta uppåt.
Hos Lundqvist trävaru väntar en tid av investeringar. Totalt ska 90 miljoner investeras i verksamheten, där helt nya lokaler ingår i satsningen. Om man håller det tighta schemat blir det inflytt första kvartalet 2019, men just nu saknas byggentreprenör och det är ännu inte helt klart med fastigheten – även om det arbetet kommit långt. Företagets vd Samuel Holmström tror ändå att det är möjligt.

– Vi jobbar mot en jättetight deadline nu, där vi vill flytta in under första kvartalet 2019. Det finns en plan. Om än tuff, så realistisk, säger Samuel Holmström till Building Supply.

De nya lokalerna ska inrymma hela företagets verksamhet med nya ytor för produktion, logistik och kontor och kommer att ägas av det fastighetsbolag som de i samband med investeringen startar upp.

Lundqvist trävaru AB har funnits i över 80 år. När de började verksamheten tillverkades möbler, som senare utvecklades till att främst bli ett sågverk och hyvleri. Men i dess nuvarande skepnad är de nya. Efter en brand 2004 bestämde sig dåvarande vd och ägare Jan Lundqvist för att ställa om till att uteslutande göra byggsatser.

Majoriteten (ungefär 60 procent) är tillverkning av personbilsrelaterade byggnader, såsom carports och garage. Utöver det är det ganska jämnt fördelat mellan fritidshus och maskinhallar och liknande byggnader.

Ny ledning
De senaste åren har företaget drivits av Samuel Holmström och Jens Lundqvist. Tillväxten har varit god och man har gjort, och fortsätter göra, en rejäl digital satsning. De har haft tillväxt de senaste fem åren. Nettomarginalen har förvisso varit fallande ,men trots det var den fortsatt på nästan 13 procent under förra året. Och inför kommande år tror Samuel Holmström på förbättrade resultat med fortsatt ökande omsättning.

– Om vi börjar i år tror jag vi kommer att ha samma tillväxttakt som vi har haft tidigare. Marginalen har haft en svagt dalande tendens över den här tillväxtperioden vi varit inne i, men jag tror den kommer att öka, eller åtmintone stagnera på de nivåer som den ligger på just nu, säger Samuel Holmström.

En stor del i den fortsatta satsningen är det digitala, som enligt Samuel Holmström är en nyckel till fortsatt tillväxt. Och målsättningen för nästa år är en omsättning på 85-95 miljoner.

– Egentligen är det 90 miljoner vi satsar i nästa fas, och lokalerna är en stor del i det, men med fokus på fortsatt digitaliseringsarbete. Det ska göra det lättare för människor att förverkliga sina byggprojekt genom att rita upp på nätet.

– Prognoserna för nästa år är att vi anställer fler säljare och vi kommer att investera jättemycket i ritverktyget på hemsidan. Så nästa år kommer man kunna rita vinkelbyggnader. Då tror vi att det kommer att öka mycket på fritidshus, när man kan rita lite mer komplicerade husformer. Och så kommer man kunna få pris på entreprenaden direkt på hemsidan,direkt på hemsidan, vilket vi tror kommer göra jättemycket för försäljningen, säger han.

Känner du någon oro för hur en avmattning i byggandet kan påverka er?
– Jag kan inte säga att jag känner mig orolig för det, sen tycker jag det finns risker på marknaden framöver. Vi jobbar nästan uteslutande mot privatpersoner, och jag ser ganska stora risker i att svenskarna är så belånade. Så med nya amorteringskrav och räntehöjningar som kommer att komma, är det mer en fråga om när och hur mycket det blir. Det vore dumt att inte ta riskerna i beaktande.

Han berättar att allt det här finns med i deras kalkyler för nästa år.

– Vi bedömer att vi klarar ett tapp till ner mot 40 miljoner, utan att det blir ett problem. Så det finns ganska stor fallhöjd utan att det blir farligt för bolaget. Och så ligger vi ganska lågt i prissegment. Skulle marknaden börja vika tror vi att vi skulle kunna ta marknadsandelar och klara oss lite bättre, ungefär som Älvsbyhus tenderar att göra i lite svårare tider.

Ung organisation
På Lundqvist trävaru är det många unga personer i viktiga positioner – både vd Samuel Holmström och vice vd Jens Lundqvist är bara 30 år. Någon specifik strategi att satsa på unga personer finns inte, men deras sätt att arbeta och områdena de satsar på tror Samuel Holmgren kan vara delar av förklaringen.

– Delvis finns en viss naturlighet att man har människor i sin egen ålder och i sitt kontaktnät som sprider ett snack kring bolaget. Det som varit väldigt viktigt är att oavsett vilken tjänst jag anställer någon till så behövs en förståelse för den digitala världen och vart den är på väg. Då har det tenderat att vara lite yngre personer som sökt, men inte bara unga.

– Sen handlar det också om hur vi framtställs på sociala medier och skriverier om hur vi har tagit inspiration från datorspelsvärlden, i hur vi har format verksamheten och vilken atmosfär vi vill ha. Det kan också påverka vilka som söker till oss, säger Samuel Holmström.

Deras satsning har som han nämner fått uppmärksamhet. Det har lett till att en investerare kommit in, Företagarnas vd Günther Mårder.

– Han är den enda externa ägaren, är med i styrelsearbetet och fungerar som bollplank till mig och Jens. Men sen finns det tankar på att bredda ägarskalan ytterligare. Och det är för vi behöver få in kapital för att göra det vi vill i byggbranschen. Göra det lätt för människor att förverkliga sina byggdrömmar, säger Samuel Holmström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109