23948sdkhjf

LKAB testar fracking

I LKAB:s gruvor i Malmfälten har den omdiskuterade fracking-metoden testats. Men eftersom kemikalier inte används, riskeras inte grundvattnet enligt LKAB.
Sveriges Radio Norrbotten rapporterar att LKAB har genomför tester med fracking i gruvor i Kiruna och Malmberget.

Fracking går förenklat till så att vatten skickas ner i borrhål för att skapa ett tryck som i sin tur skapar stora sprickor ännu djupare ner. Metoden används inom det amerikanska naturgasindustrin för att komma åt inkapslade områden med gas och loja. Metoden är omstridd. Bland annat förbjöds det nyligen i Skottland .

De finns risker med metoden. I exempelvis USA används kemikalier vid utvinningen av naturgas och olja, vilket potentiellt kan orsaka föroreningar i grundvattnen. Det är något som LKAB inte ser någon risk med. De kommer nämligen inte att spräcka med något annat än vanligt vatten.

– Det ska ju sägas att vi använder ju oss av bara vatten och inte några kemikalier när vi spräcker vilket ur miljösynpunkt inte ska vara någon fara, säger Patricia Boeg-Jensen, som är forskningsingenjör vid LKAB till P4 Norrbotten.

Syftet för LKAB är att genom metoden minska skalven och skakningarna i gruvorna. Vatten har skickats ner i borrade hål på 250 meters djup för att på så vis skapa sprickbildningar på mer än en kilometers djup. Det här ska då lätta på trycket som skapas ovanifrån i gruvan, och minska risker för stora smällar och minska antalet sesmiska händelser.

Att använda fracking i gruvor på det här sättet har tidigare förekommit i Chile och Australien. Under hösten ska LKAB utvärdera om det ska bli en fortsättning med metoden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131