Volvo växlar upp i Hameln
Tyska Hameln har sedan 2007 varit centrum för Volvos produktion av asfaltutläggare och vältar. Varumärken som Ingersoll-Rand och ABG har ersatts med Volvo som investerat stort i anläggningen för att öka produktionen, skynda på produktutvecklingen och bygga upp ett centrum för utbildning av såväl säljare och tekniker som kunder.
Det har nu gått tio år sedan Volvo meddelade att företaget skulle förvärva Ingersoll Rands division för väganläggningsmaskiner. Volvo hade veckan innan anslagit 7,5 miljarder kronor för att förvärva Nissan Diesel och nu kom ytterligare ett förvärv på cirka nio miljarder kronor.
I förvärvet ingick i första hand vältar och asfaltutläggare, men även asfaltfräsar, teleskoplastare och terränggående truckar samt produktionsanläggningar, exempelvis i tyska Hameln och amerikanska Shippensburg. En udda detalj i affären var att koncernchefen Leif Johansson nu för andra gången köpte Blaw-Knox, ett inslag i Ingersoll-Randkoncernen som främst tillverkar asfaltutläggare. Första gången företaget kom i hans ägo var redan 1986 då det följde med i Electrolux förvärv av White Consolidated Industries, ett av USA:s största vitvaruföretag.
Medan Blaw-Knox i dag är väldigt amerikanskt och inte speciellt intressant i vår del av världen har Hameln utvecklats till Volvos stora kompetenscentrum för vägbyggnadsmaskiner. Här tillverkas nu de vältar som en gång iklädde sig Ingersoll-Rands färger och de asfaltutläggare som förr spreds världen runt med ABG:s varumärke.
Anläggningen har en lång historia som inleddes 1945 i anslutning till krigsslutet då behovet av maskiner var gigantiskt. Efter hand har anläggningen vuxit samtidigt som kompetens byggts upp och anläggningens vd Dirk Heusing betonar att just kompetensen är synnerligen väsentlig för verksamheten.
– Vi har en liten, men mycket flexibel stab med anställda på ungefär 500 personer. Den arbetskraft vi har i fabriken är välutbildad och ambitionen är att minimera personalomsättningen eftersom det tar tid att skola in ny personal, säger Dirk Heusing.
I fabriken finns hela kedjan av tillverkning, med start i de plåtstycken som omvandlas till färdiga ramar. Även screedar tillverkas i fabriken där också slutmontage och leveranskontroller genomförs.
– Samtliga läggare testas och alla data sparas. Vi sparar till och med kritiska komponenters serienummer för att minska risken för problem i de maskiner vi levererar, säger Dirk Heusing.
Sedan övertagandet 2007 har Volvo fortsatt att utveckla anläggningen. Bland annat har landområdet utökats, vital utrustning för svetsning, målning och vattenrening installerats och en helt ny fabriksbyggnad anlagts. Dessutom har produktionsapparaten i stort effektiviserats med bland annat nya linjer för asfaltutläggare, små och stora vältar samt screedar. Dessutom har lokaler specialanpassats för såväl teoretisk som praktisk utbildning.
Hameln är nu ett av sammanlagt elva träningscentrum som finns spridda över fyra världsdelar.
– Omläggningen av läggartillverkningen genomfördes för två år sedan, men redan då var vi väl förberedda. 2010 genomförde vi ett projekt bland de anställda som handlade om ansvarstagande. Då fanns allt väl förberett när produktionen lades om, vilket sparade mycket tid vid omläggningen. En förändring som ökat produktiviteten är att vi förbereder komponenter i kompletta set, vilket skyndar på monteringen. Samtidigt har vi lagt in betydligt fler kvalitetskontroller, i stort efter var tredje monteringsstation, säger Dirk Heusing.
På plats i Hameln finns även centrala funktioner för såväl inköp som försäljning och marknadsaktiviteter både globalt och regionalt.
För närvarande tillverkas 14 modeller av asfaltutläggare, varav elva på band och tre på hjul, två varianter av asfaltvältar och sju vältmodeller för jordpackning.
Även om Volvos DNA primärt har sina rötter i jordförflyttning har företaget valt att satsa hårt även på vägbyggnadsmaskiner där det främst handlar om kompaktering och beläggningsarbeten. På Parismässan Intermat 2015 gjordes något av en manifestation som visade att företaget lagt sig till med ytterligare ett stabilt ben att stå på. Bland annat visades då DD105, en tiotonnare som innebar en helt ny generation asfaltvältar anpassade till de tuffa utsläppskraven enligt steg IV.
På Bauma 2016 var det dags för asfaltutläggaren P4820D att visas fram för en större publik. Nu i vår har också den senaste generationen envalsvältar kompletterats med en modell på 16 ton som är den hittills största i företagets utbud. Samtidigt har de övriga modellserierna kompletterats med nya storlekar och även fyllts med nya tekniska finesser.
I viss mån skiljer sig tänkesättet för vägmaskinerna på några punkter från strategierna i andra delar av koncernen, exempelvis verkar intresset för att utveckla autonoma maskiner inom vägbyggnadsområdet synnerligen svalt.
– Det är en sak att använda självkörande maskiner på avgränsade områden för exempelvis masstransporter, en helt annan att ta ut maskinerna på vägarna där de kan komma i kontakt med andra fordon och levande varelser samtidigt som de ska utföra det precisionsarbete som exempelvis asfaltläggning innebär. Inriktningen har i stället varit att hitta tekniska lösningar som gör maskinerna effektivare, ger förarna bättre arbetsmiljö och ger bättre lösningar för att samla in, lagra, bearbeta och kommunicera värdefull information. Vi tror också att teknikutvecklingen är en förutsättning eftersom det är märkbart att det blir allt svårare att hitta kompetenta maskinförare på flera marknader. Ett sätt att möta svårigheterna är att låta maskinerna underlätta och hjälpa förarna så mycket det bara går, säger Darren Fitch, direktör på Volvos vägmaskinsverksamhet.
Den svenska marknaden kunde, som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad, lära känna hjälpmedel som Volvo Co-Pilot, Pave Assist för läggare och Compact Assist för asfaltvältar på Svenska Maskinmässan på Solvalla förra året.
Co-Pilot är en avancerad display med högupplöst pekskärm som ger föraren obegränsad tillgång till all den relevanta information som krävs för att nå högt ställda mål med avseende på bland annat produktivitet, kvalitet och bränsleeffektivitet.
Inbakat i systemet finns lagringsutrymme på 14 gigabyte, vilket, enligt Volvo ska vara tillräckligt för ungefär sju månaders omfattande informationsinsamling.
Bland målsättningarna med tekniken finns färre avbrott i arbetsflödet och bättre säkerhet på arbetsplatsen. En ambition har varit att hålla nere antalet skärmmenyer vilket minskar antalet åtgärder från föraren och gör det enklare att fokusera på den aktuella uppgiften. Displayen ska vara så intuitiv att den kan användas med minsta möjliga utbildning. Akustiska och visuella signaler varnar föraren när förinställda driftsgränser uppnåtts. I praktiken ska vare sig förare eller andra medarbetare behöva röra sig runt maskinen, vilket ökar både förarens självständighet och arbetsplatssäkerheten.
Även tips visas på skärmen, vilket optimerar både användarvänlighet och drifttid. Funktioner och mål kan anpassas av föraren på några få sekunder för att göra det enkelt att övervaka hur det egna arbetet fortskrider.
Asfaltvältarna tar hjälp av Compact Assist som ser till att information om passeringar och temperaturer kartläggs och lagras. Produkten finns också i en version som kartlägger densiteten i realtid. Då är det dessutom möjligt för användaren att mata in önskad densitet på förhand.
– Volvo är först med att erbjuda möjligheten att läsa av densitet i realtid. Det gör att föraren kan styra passagerna dit de behövs. Därmed undviks att arbetet avslutas innan tillräcklig packningsgrad uppnåtts. Samtidigt sparas tid och bränsle genom att föraren får tydliga besked om var packningsarbetet redan är tillräckligt bra, säger produktansvarige Hans-Jürgen Vogel.
En extra bonus är att säkerheten på arbetsplatsen förbättras i och med minskat behov av manuell provtagning.
Det senaste tillskottet i företagets Assist-program har tagits fram för asfaltutläggarna. Pave Assist består av fyra delar: materialkontroll, temperaturövervakning, väderkontroll och som option även kameraövervakning.
– Det är märkbart hur de unga attraheras av ny teknik – och asfaltutläggarna har mycket att erbjuda i den vägen. Bland annat ges en träffsäker bild över hur mycket massa som används, hur stor yta som belagts och utsläppen av koldioxid. Eftersom informationen kan sparas skapas också ett värdefullt planeringsverktyg för framtida beläggningsjobb, säger Hans-Jürgen Vogel.
– Asfalt är en färskvara där inte minst temperaturen spelar stor roll för såväl hållbarheten som kompakteringsförmågan. Temperaturkontrollen kan därför ge värdefulla varningar om massan svalnat, information som exempelvis kan föras vidare till vältförarna som då snabbt kan prioritera om sina överfarter om så behövs.
Möjligheten till väderprognoser gör att beläggningsarbetarna i god tid kan förbereda sig på väderskiften, oavsett om det rör sig om ett omslag till sol eller regn.
För att förbättra kontrollen över maskinen och säkerheten, erbjuds också en kameralösning där fyra kameror visar utläggarens närmaste omgivning ur ett fågelperspektiv.