Batterimaskiner lockar uthyrare
I Willecenters monter på Maskinexpo hittar vi en batteridriven hjullastare – Kramer 5055e.
Elmaskinen har funnits ett tag, även i Sverige, men Maskinexpoexemplaret är den första för Willecenter som gärna lyfter fram den tysta lastmaskinen.
– Den är nästan ljudlös säger Andreas Cambrand, säljare på Willecenter.
Maskinen var redan såld, och köparna fanns också på plats på mässan – uthyrningsföretaget S-rental vill testa elmaskiner för att se om de går hem hos kunderna.
– Det blir mer och mer miljötänk, det ligger i tiden och vi vill prova och se vad det ger säger Tony Ferm, vd på S-rental.
S-rental i Enköping ägs till 70 procent av Göteborgsföretaget Törnells Maskinuthyrning. På plats på Stoxa fanns förutom Tony Ferm även Jonas Törnell, vd på Törnells maskinuthyrning, och Martin Askenborn från samma företag.
Både S-rental och Törnells Maskinuthyrning uppger att kunderna blivit alltmer intresserade av mer miljövänliga lösningar.
– Vi har fått en del förfrågningar från kunder, de vill att man ska sätta på filter men det funkar sällan så när vi såg den här högg vi direkt, säger Tony Ferm.
Han ser många fördelar med att använda eldrivna maskiner, de kan komma väl till pass på industrier, men också på uppdrag inne i städer.
– Man slipper både rykande avgaser och buller, det går också att börja jobba tidigare på morgonen, säger han.
En annan fördel är minskade underhållskostnader, en elmotor behöver inte samma tillsyn, behovet av filterbyten och oljebyten minskar drastiskt.
– Den är lite dyrare i inköp så vi måste ta lite mer betalt för den, men kunden tjänar snabbt in det i minskade bränslekostnader och minskade servicekostnader, säger Jonas Törnell.
Martin Askenborn ser framför sig att elmaskinerna kan komma till stor nytta till exempel på kyrkogårdar.
– Där värdesätter man en tyst och miljövänlig maskin, på kyrkogårdar körs maskinerna dessutom kanske 10-15 minuter i taget så batteriet räcker länge.
Jonas Törnell tror att elmaskinerna kommer att spela en allt viktigare roll framöver.
– Batteritekniken har utvecklats mycket på 15 år, efter sju år har man mycket batterikapacitet kvar – tänk då hur bra de kommer att vara om ytterligare 15 år.
Han tror att det finns en marknad för just den här storleken och framtiden får utvisa var elmaskinen hyrs ut först - i Göteborg eller i Enköping.
– Vi har 37 hjullastare och tio i den här storleken, så det finns helt klart en marknad, säger Jonas Törnell.
Den batteridrivna maskinen väger drygt fyra ton och har en tipplast på 2,5 ton. Drifttiden uppges vara 3-6 timmar beroende på bland annat yttertemperatur och typ av körning.
– Många arbeten innebär att man startar och stoppar ofta, då håller den en hel arbetsdag, kommenterar Andreas Cambrand.
Under arbetsdagen kan man även underhållsladda maskinen vid pauser i arbetet, laddningen gör via ett vanligt 220V-uttag med 16 Amperes säkring.
Wacker Neusongruppen uppgav på förra årets Bauma att den fyrhjulsstyrda Kramer 5055e är den första helt elektriska hjullastaren i sin storlek (0,55 kubikmeters skopvolym).
– Maskinen vann även Baumas innovationspris 2017, noterar Willecenter.
Det 1,2 ton tunga batteriet har en uppladdningstid från 0 – 100 procent på cirka sju timmar. Batteriet ska förse maskinen med ström och dessutom göra den stabilare, det ska också gå att använda batteriet som en extern strömkälla för att till exempel driva en svets.