23948sdkhjf

Gymnasielever testar rallyförares gränser

Rally-VM:s mest spektakulära avslutande sträcka utlovas i ett stenbrott i Torsby där årets upplaga av det klassiska Svenska Rallyt avslutas. Det är Swecon som tillsammans med elever från Södra Vikens gymnasieskola skapat en helt ny arena där förarna får en chans att visa sig på styva linan.


9-12 februari är det motorfest i Värmland. Då arrangeras det klassiska Svenska Rallyt som är det enda återstående vinterrallyt i FIA World Rally Championship (WRC). I varje fall hoppas såväl arrangörer som tävlande på rejäla vintervägar till skillnad från fjolårets evenemang då bristen på snö och kyla var påtaglig.

I år har därför stora delar av tävlingen flyttats norröver med serviceplatsen nu förlagd till Torsby – i ett stenbrott nära flygplatsen. I anslutning byggs en helt ny arena med förhoppningen att både den och de värmländska och norska vägar som ingår i bansträckningen ska präglas av snö och is. Bland annat har de tre sträckor som betraktas som minst snösäkra strukits ur programmet och ersatts med nya dragningar på högre höjd längre norrut än tidigare.

Ett viktigt inslag i tävlingen kallas Power Stage och etablerades så sent som 2011. Det handlar helt enkelt om en spektakulär bandel där de snabbaste förarna tilldelas extrapoäng.

Så sent som förra året sattes exempelvis ett nytt rekord då norrmannen Eyvind Brynildsen hoppade 45 meter med sin Ford Fiesta i det som kallas Colins Crest, döpt efter den brittiske rallyikonen Colin McRae som debuterade i VM-sammanhang i just Svenska Rallyt 1987. Efter en VM-titel och 25 delsegrar i VM-cirkusen gick han tragiskt nog bort i en helikopterolycka 2007.

I år anläggs bland annat två hopp precis vid infarten till stenbrottet.

För de svenska arrangörerna är det dessutom en fjäder i hatten att man lyckats med konststycket att skapa en arena som gör det möjligt för åskådarna att se såväl den mest spektakulära delen av banan som målgång och prisutdelning som sker vid den intilliggande serviceplatsen.

För att lyfta spänningen kommer arenan att passeras även under en av de tidigare specialsträckorna.

Den nya arenan har möjliggjorts sedan Swecon gått in som arenapartner till arrangören. Företaget tillhandahåller nödvändiga maskiner för byggandet och förser även arrangören med de hjullastare som behövs för bland annat lastning och lossning på serviceplatsen och då specialsträckorna behöver prepareras.

Väl så betydelsefulla är de gymnasielever som spakat maskinerna vid anläggningsarbetet.

– Att vi kan genomföra byggandet i ett verkligt projekt tillsammans med eleverna från Södra Vikens gymnasieskola passar oss som hand i handske. Det förstärker det samarbete vi har med skolan sedan tidigare, samtidigt som eleverna får känna på att köra maskiner i ett projekt med höga krav och en pressad tidsplan, säger Fredrik Rigö, ansvarig för marknadskommunikation hos Swecon.

Med tanke på att projektet innebär hantering av flera tusen kubikmeter

bergmaterial blir det dessutom gott om tillfällen för eleverna att förkovra sig i det som är tänkt att bli det framtida yrket.

Arbetet i stenbrottet inleddes redan i höstas för att bansträckningen skulle bli klar innan tjälen satte sig. Därefter har det också gjorts genomkörningar med bil för att ge tävlingsledningen möjlighet att kontrollera att dimensioner, vinklar och material håller för bilarna, både sportsligt och säkerhetsmässigt.

Tanken är att det arbete som läggs ner inför årets tävling ska vara en investering för flera år framöver och skapa ett tävlingsområde som ska finnas med som ett permanent inslag, i varje fall så länge rallyt har sin VM-status enligt nuvarande avtal.

Att Swecon kliver in som arenapartner i vår nya satsning kring serviceplatsen i Torsby möjliggör för oss att skapa rally-VM:s mest spektakulära avslutande sträcka. Upplägget med "Power Stage" och målgång med prisutdelning på serviceplatsen är en stor nyhet i VM, säger Glenn Olsson vd på Svenska Rallyt.

Förhoppningen är att runt 30 000 besökare på plats i Torsby och kanske 100 miljoner tv-tittare ska följa tävlingarna under fyra intensiva vinterdagar 9-12 februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07