Drönare under jord
Det har gått fort för Inkonova, i januari 2016 började de sitt arbete med Tilt Ranger och i november hade produkten testats i flera svenska och kanadensiska gruvor och vd Pau Mallol kunde berätta om företagets innovation på Svemins höstmöte.
– Det tar lång tid inspektera en gruva manuellt, till och med robotar är begränsade eftersom de inte kan flyga medan vi är specialiserade på att inspektera där det inte finns GPS-täckning, inledde han.
Inkonova anser sig ha tagit fram världens första drönare som går att använda i tunnlar och i gruvor och Paul Mallol konstaterar att kunskap är makt, även under jord.
– Att inte ha rätt data kan vara kritiskt för driften och produktiviteten.
– Med gamla data och inkompletta modeller ökar kostnaderna per ton malm, liksom risken för incidenter och olyckor.
Inkonovas lösning består av en kamera- och sensorförsedd drönare som kan flyga och har ben, den har dock även hjul och ska därmed också kunna ta sig fram på marken.
– Den kan också klättra med hjulen och tiltas, förklarade Paul Mallol.
Drönaren uppges vara tålig när det gäller vatten och damm och att ställa om den från hjul till ben ska ta 90 sekunder.
Upp till 20 minuters flygtid utlovas och i testerna ska drönare ha flugits 100 meter ner i ett gruvschakt.
– Den kan klättra och rulla och även ”studsa” på väggar, sade Paul Mallol,
Drönarna ska komma väl till pass till exempel när man ska undersöka ett rasområde, när man ska bedöma i vilket skick ett visst område befinner sig i, när man behöver ta sig fram över stup eller om driften i en gammal gruva ska återupptas.
– Om man ska gå in en gruva som ingen varit i på 30 år är det bra att använda drönare.
– De är också bra vid räddningsaktioner, drönarna kan ta sig in där andra inte kan gå, och se var människor sitter fångade.
Drönarna ska göra det enklare och säkrare att kunna ta sig in i riskabla områden, om ett ras inträffat ska drönaren ändå ta sig fram utan att någon behöver riskera livet.
Även för produktionens skull är drönare att föredra, anser Pau Mallol.
– I svåråtkomliga zoner kan det vara svårt att göra 3D-modeller eller utföra kartering, det blir lätt fel och det går långsamt om man ska använda traditionella metoder, att använda robotar eller ”skanner-på-pinne” har också sina begränsningar.
Resultatet ska också vara av hög kvalitet, hävdar han, drönaren kan användas med olika typer av kameror och sensorer och ska levera 3D-modeller, punktmoln och andra typer av information som kan streamas i realtid.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube! :)