Varsamt i Värtan
Stockholm. Det har hänt mycket i Värtahamnen, den gamla terminalen är riven och ersatt av en ny, flera nya kajlägen har byggts, hela anläggningen har flyttats ut på en nybyggd pir och stora ytor har frigjorts, mark som senare ska kunna bebyggas av Stockholm stad.
Projektet har pågått i flera år och även om målsnöret hägrar är det inte riktigt klart. Den inre hamnbassängen ska fyllas ut och när Leveranstidningen Entreprenad letar sig ut till hamnen en grå novemberdag dröjer det inte länge förrän vi hittar en av just det arbetets stöttepelare – en Caterpillar 336D med imponerande räckvidd.
– Bom och sticka mäter 19,5 meter, säger föraren Andreas Eriksson på ARS Entreprenad.
Han har jobbat tre år på projektet och under det senaste året har han och hans maskin spelat en viktig roll i den inre hamnen.
– Långstickan har gjort alla undervattensjobb, säger Jonathan Pisoni, byggledare på Stockholms hamnar.
Catgrävaren började sin resa på en pråm ute i vattnet, den schaktade i spontlinjen och började fylla ut bassängen genom att lassa ner stora block i vattnet. Efter en tid kunde maskinen ställas på kajkanten och fortsätta sitt värv och många skoplass senare kunde Andreas Eriksson larva ut sin grävmaskin på en vall för att fortsätta sitt precisionsarbete i vattnet.
– Det går inte att vräka ner materialet, han har fått placera det, skopa för skopa, kommenterar Jonathan Pisoni.
Utfyllnadsarbetet påbörjades för lite drygt ett år sedan. I oktober 2015 kunde två nya kajlägen ta över de fartyg som tidigare haft sitt hem i den inre hamnen.
– Vi förvandlade därmed hamnområdet till ett byggområde, säger Per Ling-Vannerus, chef för avdelningen infrastruktur på Stockholms hamnar och projektchef för utbyggnaden.
Stora delar av den inre hamnen skulle nu förvandlas till fast mark, byggnader och staket revs, därefter vidtog pålningen av ett 22,5 gånger 130 meter stort påldäck och bygget av två spontlinjer.
Pålningen pågick från maj till juli, 61 pålar har borrats och slagits ned i berget och försetts med så kallade pålhattar, i september lades förtillverkade betongelement på och sedan var det dags att gjuta ihop alla delar, ett arbete som pågick till november.
Påldäcket består av betongelement som vilar på borrade pålar i vattnet. Bakom däcket ska hamnbassängen i stället fyllas ut.
– Enligt miljödomen får vi bara fylla ut en viss mängd, det är dessutom bra att ha ett påldäck närmast fartygen, sponten är lite känsligare, kommenterar Per Ling-Vannerus.
Två spontlinjer och de befintliga kajkanterna utgör den uppfyllda volymens yttre väggar, en spont har byggts mot påldäcket och en mot den inre delen av bassängen, en yta som tills vidare ska lämnas orörd.
Spontväggarna är förstärkta med I-balkar och har förankrats i berget med borrade rör.
Ett 50-tal dragstänger med rätt grova dimensioner, Ø63,4 millimeter, stabiliserar konstruktionen ytterligare.
Med spontlinjerna på plats kunde utfyllnaden av den cirka nio meter djupa hamnbassängen påbörjas. Först ut att fylla var båtar, knappt 100 meter långa pråmar lastade med stora bergblock kördes in i och lossades i bassängen.
– När det blev för grunt för pråmarna tömde vi från kajen, säger Per Ling-Vannerus.
Totalt krävs 60 000 kubikmeter för att fylla upp bassängen
Allt från grova block till riktigt fin sand har använts.
– I botten har vi bergblock, runt de känsliga dragstängerna fint packad sand och i toppen har vi lagt schaktbara massor, kommenterar Per Ling-Vannerus.
Utfyllnaden har skett enligt ett strikt schema.
– Vi måste följa upp allt för att minska risken för sättningar, det är särskilt intressant för Stockholm Vatten – deras självfallsledningar i gatan får inte börja luta, kommenterar Per Ling-Vannerus.
Det gäller att fylla ut och komprimera ordentligt, byggarna har också mätt och kontrollerat processen noggrant, bland annat med hjälp av peglar.
– Som tur är arbetar vi i vatten, grus och sand packar sig själv i vatten, eftersom vi har två spontlinjer kan materialet inte heller ta vägen någonstans, allt ligger i ett stort kar och det är nära till berg, då blir riskerna små, säger Per Ling-Vannerus.
Egentligen hade det bara krävts en spontvägg – den mot påldäcket. Den andra byggs som en skyddsåtgärd inför det som komma skall, när Stockholm stad tar de nya ytorna i besittning ska helt nytt område växa fram – Valparaiso.
– På sikt ska totalt 17 000 kvadratmeter hamnbassäng fyllas ut, säger Per Ling-Vannerus.
Stockholms hamnars del av den kakan är 40 meter, resterande del av bassängen ska bli stadens mark och större delen av denna yta lämnas i befintligt skick tills vidare.
– Eftersom många av stadens byggnader byggs med källare är det ingen ide att fylla ut hela bassängen redan nu, säger Per Ling-Vannerus.
För att underlätta för kommande byggen fyller Stockholms Hamnar dock ut cirka 20 meter av den mark som ska exploateras.
– Då kan staden bygga en ny huvudgata och lägga ner alla kablar och ledningar.
Det har krävts en hel del maskiner på projektet, pålningsutrustning, kranar (både sjöburna och landburna), pråmar, grävmaskiner och dumprar för fyllning, betongpumpar och lastbilar.
Ett krävande moment var att få Fortums kylvattenledning på plats, värmeverket hämtar sitt kylvatten från Värtan och rördelarna anlände i tolvmeterssektioner som monterades ihop på kajkanten.
Slutresultatet blev ett över 130 meter långt rör med en diameter på 3,5 meter och långstickan gjorde en botten för det stora röret som skulle gjutas när det väl låg på plats.
Redan i ogjutet skick var det en saftig bit – plaströret vägde 800 kg per meter ”tomt”.
– Det krävdes 2-3 mobilkranar för att få det på plats, säger Jonathan Pisoni.
För att spara både tid, plats och pengar har projektledningen valt att låta förtillverka så mycket som möjligt, delarna har sedan transporterats till hamnen för montering – det gäller till exempel betongelementen till påldäcket och de nya klaffarna – 12,8 meter långa och 20 meter breda stålkonstruktioner.
Klaffarna ska lyftas på plats i mitten av december och fyller en viktig funktion – de ska förbinda kajkanten och fartygen och ge bilarna en lagom lutning när de ska köra i land.
När jätteprojektets sista etapp nu närmar sig sitt slut konstaterar Per Ling-Vannerus att det kan vara svårt att behålla skärpan.
– Därför ser vi till att testa allt som går att testa i förväg.
Ett bevis för detta tornar upp sig bakom grävmaskinerna, trots att klaffarna inte finns på plats ligger en jättelik Tallinkfärja ligger inne mot den ofärdiga kajkanten – M/S Victoria.
– Vi gör ett provanlöp, vi vill se att pålarna står rätt och att allt fungerar, kommenterar Per Ling-Vannerus.
Han tycker att projektet i stort varit rätt okomplicerat och ger entreprenören Aarsleff en eloge, särskilt när det gäller pålningen.
– Det gäller att göra rätt från början, och de har varit mycket proffsiga, inte minst när det gäller tiden.
När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är det alltjämt full fart i inre hamnen.
Påldäcket gjuts ihop med sponten, en liten grävmaskin fyller för det ”sightseeingläger” som byggs för att kunna ta emot mindre båtar och det återstår fortfarande någon veckas fyllning för Catgrävaren.
Men det börjar dra ihop sig.
– Den första januari 2017 ska vi lämna över ytan till staden och de fartyg som flyttade ut från den inre hamnen kan återvända samtidigt som nya kan använda de nya kajlägena på piren, säger Per Ling-Vannerus.
Stockholms hamnar överlämnar därmed stafettpinnen till Stockholm stad som planerar två helt nya stadsdelar: Valparaiso – som byggs delvis på den uppfyllda hamnbassängen – och Södra Värtahamnen, en bit därifrån.
Stockholms hamnar å sin sida har skaffat sig nya mål, vid årsskiftet avslutas alla arbeten i Värtahamnen och även i Kapellskär kan man parkera grävmaskinerna efter ett stort ombyggnadsprojekt.
Fokus läggs därmed över på en helt ny hamn: våren 2016 sattes skopan i backen och i september var det officiell byggstart för det som ska bli Stockholm Norvik hamn med totalt 1 400 meter kaj och fyra kilometer järnväg som ansluter till Nynäsbanan.
– Stora delar av projektledningen har redan flyttat över dit, det blir nästa stora bygge, säger Per Ling-Vannerus.
Läs om mer utbyggnaden av Värtahamnen här.
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.