23948sdkhjf

Avsaltning ska lösa vattenbrist

De extremt låga grundvattennivåerna på Öland kräver extraordinära åtgärder. Bland annat planeras nu för en avsaltningsanläggning som med start i juni 2017 ska förse den torrlagda ön med dricksvatten, hämtat från Kalmarsund.


För oss i Sverige betraktas dricksvatten sällan som en bristvara, men det finns tillfällen då invanda synsätt välts över ända. För många ölänningar har exempelvis vattenbrist blivit en ovälkommen realitet.

13 juni i år fick därför Borgholm Energi i uppdrag av kommunfullmäktige i Borgholms kommun att anlägga ett avsaltningsverk i Sandvik för att säkra tillgången på dricksvatten redan till sommaren 2017. Förhoppningen är att avsaltningsanläggningen ska vara klar i så god tid att den kan testas under april och maj och tas i drift i juni 2017. Uppdraget som generalkonsult för arbetet har lagts ut på WSP.

Vi är glada att så snabbt kunna komma igång med det här projektet som är så viktigt. Bra dricksvatten tar vi i Sverige oftast tar för givet, men situationen som Öland och bland annat även Gotland nu upplever visar att även vi kan drabbas allvarligt, säger Patrik Helin, WSP Management i Kalmar.

Tanken är att kunna avsalta Östersjöns bräckta vatten med känd teknik som redan är väl beprövad i stor skala i bland annat i Mellanöstern och Spanien där havsvatten är en viktig del av vattenproduktionen.

Den metod som valts innebär att råvatten från havet tas in och filtreras i flera steg. Därefter sker avsaltningen med omvänd osmos. Det innebär att vattnet trycks genom ett halvgenomsläppligt membran. Jonerna stannar kvar på ena sidan membranet medan vattenmolekylerna passerar igenom. Sista steget är att vattnet desinficeras med UV-ljus.

För att ytterligare trygga tillgången på dricksvatten kompletteras det nya avsaltningsverket med en upprustning av det befintliga vattenledningsnätet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064