23948sdkhjf

Grävsystem för grävlastare

Grävsystem för grävlastare? Jonas Kilsgård fick kämpa för att få tag på ett men efter bara några månader är han mycket nöjd. – Grävlastaren är en fantastisk maskin och med GPS blir den oslagbar.

Rosersberg. Norr om Stockholm rullar det som kan vara världens första grävlastare med GPS-styrning på frontlastare och grävaggregat. Maskinen tillhör Jonas Kilsgård, på enmansföretaget Kungsängen Entreprenad.

– Jag hade kört grävmaskin med GPS-styrning och när jag köpte en ny grävlastare i fjol kände jag att jag måste ha det på den med, säger han.

2015 köpte han en Huddig 1260 och tog kontakt med etablerade leverantörer för att få tag på ett grävsystem för grävlastare.

– Alla sa nej, säger Jonas Kilsgård.

Av en slump fick han nys om ett nystartat företag, The Guider, och tog kontakt med grundaren Peter Westerman.

–Jag sa att jag måste ha ett GPS-system, han hade inget färdigt system men jag fick använda en prototyp.

Prototypen anlände lagom till dess att semestern var slut och Jonas Kilsgård har använt det i drygt två månader när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på.

– Det funkar jättebra, det är ju en prototyp så det är inte fullständigt i alla delar men om det är något som strular ringer jag bara så löser de problemet på distans, det är väldigt smidigt.

Jonas Kilsgård arbetar med en ny gång- och cykelbana mellan Rosersberg och Upplands Väsby, ungefär en mil ny väg ska byggas strax norr om Stockholm och systemet är till god hjälp, Jonas Kilsgård anser sig ha full koll nu.

– Jag ser var alla belysningsfundament ska ner, jag ser slänter, vägkanter och befintliga kablar på ett bättre sätt.

– Jag får också alla höjder och kan också mäta in och ge utsättaren den informationen så att den kan tas med i modellerna.

Kungsängen Entreprenad har mycket att göra på projektet, Jonas och hans grävlastare ska leverera dränering, schakter, kanaler för belysning och fiber, förstärkningslager och bärlager.

– Med GPS kan jag dra av slänterna med grävaggregatet, jag kan dra ut med fronten och sen sköta finliret för slänter och vägar med grävaggregatet.

Han behöver inte längre använda utsättare för att veta var fundamenten är.

– GPS:en har en felmarginal på två centimeter så när jag lagt på bärlagret blir det som det ska – man skulle kunna asfaltera direkt.

En funktion som är under utveckling är att få upp tvärsektioner och profiler.

– Det finns inte ännu och det hade behövts, men det är på gång och systemet är fullt användbart även utan, kommenterar Jonas Kilsgård.

Grävsystemet gör att han kan sköta det mesta, förklarar han.

– Tidigare har jag mest grävt och servat mig själv med material, med GPS-styrningen gör jag allt, från färdig terrass och uppåt.

Han är övertygad om att även kunderna uppskattar investeringen.

– Med en grävlastare med GPS gör man jobbet rätt på en gång, det behövs inte en maskin för att gräva, en annan för att lägga ut och en tredje för att hyvla – det spar pengar.

Grävsystemet består av en dator och ett antal sensorer. På grävlastarens lastardel sitter en sensor på redskapsfästet/tilten, den ska hålla koll på skopbrytningen och tilten. En annan sensor håller reda på om redskapet förs uppåt eller nedåt och en sensor placerad på midjan läser av svängen.

På maskinens grävsida har ”kungen” (den kronliknande delen närmast hytten) fått en sensor som läser av hur grävaggregatet svänger, bommen och stickan har fått varsin sensor, skopan likaså.

– Den håller koll på skopbrytningen och tiltrotatorn, säger Jonas Kilsgård, som lagt in all nödvändig information i systemet, till exempel skopornas mått.

Grävmaskinsdatorn är placerad i hytten men informationen går direkt vidare till en padda/surfplatta som kan sättas fast på lämpliga ställen.

– Det är jättebra, när jag gräver har jag den där, när jag lastar har jag den där.

Jonas Kilsgård har anpassat sin maskin även på andra sätt, Huddigen har till exempel fått ett specialanpassat tiltfäste fram.

– Jag köpte ett tiltfäste, skar till det och svetsade fast delarna, nu kan jag tilta lastaggregatet om vägen lutar, kommenterar han.

Han har också tillverkat en planeringsbalk till lastaggregatet, för att kunna dra bärlager över stora ytor.

– Nu när jag har GPS är det väldigt smidigt att dra av stora ytor med fint material, det kan inte jämföras med att köra med en skopa – det blir ”färdigt” på en gång.

Balken har byggts med tre ”fack”, eventuellt överflöd spiller därför över i nästa fack till dess att allt är slätt.

Jonas Kilsgård har också gjort balken lite större, för att kunna ha god kontroll över vad som sker där framme.

– Nu kan jag ”slicka” ett fundament och få allt material på plats direkt.

Jonas Kilsgård bygger sin verksamhet kring grävlastaren, en maskin han känner sig hemtam med.

– Min pappa hade sju stycken och jag har vuxit upp i passagerarsätet, sedan började jag jobba på helgerna och det kändes naturligt att fortsätta med grävlastare.

Stor kapacitet på lastaren och en transporthastighet på 40 kilometer i timmen är stora fördelar tycker Jonas Kilsgård.

– Den är så jäkla mångsidig, särskilt med GPS öppnas en helt ny värld upp – man kan göra allt med den, från kabelschakter till dräneringsschakter till att lägga ut en överbyggnad med 0-150 material och ett bärighetslager med 0-30.

Han konstaterar att det inte är plättlätt att köra grävlastare, inte ens om man använder ett grävsystem.

– Man måste hela tiden ligga tre steg före men har man bara en duktig chaufför finns det inga gränser för vad man kan åstadkomma.

– Grävlastaren är en fantastisk maskin och med GPS blir den oslagbar.


Mer läsning finns! Läs om vad leverantören The Guider säger här, och om vad svenska grävlastartillverkaren Huddig säger här !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141