23948sdkhjf

Odens korpar i ny skepnad

Obemannade luftfarkoster, eller drönare, används allt oftare i samband med bland annat infrastrukturprojekt och andra större anläggningsprojekt. Bland de leverantörer som hoppat på tåget finns Trimtec som visade en så kallad multirotor i montern på Maskinexpo.
Redan den vise asaguden Oden insåg värdet av att vara välinformerad. Han skickade ut sin korpar Hugin och Munin som flög över Asgård och Midgård för att samla in all tänkbar information. Informationsinsamling från luften är alltså inget nytt, även om redskapen förändrats.

Publikmagneten i Trimtecs monter på Maskinexpo var Geodrone X4L, en multirotor som väger mindre än fyra kg, inklusive kameran, utlovas klara vindstyrkor på i varje fall åtta meter i sekunden och har en flygtid på upp till 38 minuter.

Den långa flygtiden är unik för en multirotor i den här viktklassen och gör tillsammans med mycket stabila flygegenskaper att stora områden kan täckas in på en flygning, säger Witold Urbas på Trimtec.

Ett brett utbud sensorer och kameror kan knytas till systemet. Det ger en mångsidighet som gör utrustningen användbar vid applikationer av vitt skilda slag. Bland kameraalternativen finns exempelvis Sonys A6000 RGB-kamera (24-Megapixel), en NIR-kamera för till exempel jordbruksändamål och en värmekamera som bland annat ska kunna hitta läckande ledningar. Möjligheten att vinkla kameran och ta snedbilder gör det möjligt att bland annat fotografera bergsskärningar och inspektera vindkraftverk. Utrustningen kan också komma väl till pass vid exempelvis olycksfallsutredningar och räddningsinsatser.

Drönaren är bara ett av flera verktyg som kan användas vid mätningar och informationsinhämtning. Den stora skillnaden jämfört med manuell mätning är att drönaren är betydligt effektivare och sparar väldigt mycket tid vid insamling av den information som behövs för att beräkna mängder och markmodellering. Data levereras i form av georefererade 3D-punktmoln, digitala terrängmodeller och ortofoton, alltså geometriskt korrigerade flygbilder, säger Witold Urbas.

– Drönaren är ruggad med all elektronik väl inkapslad i flygkroppen. Det ger god motståndskraft mot hårda törnar och hårda väderförhållanden som regn och kyla. Tack vare kamerans stabilisator blir bilderna skarpa och rätt riktade även när det blåser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111