Tornkran på hjul
Tornkranar pryder sin plats på byggarbetsplatser runt om i världen. Mobiliteten är det däremot lite si och så med. Tornborgs var ett svenskt alternativ en gång i tiden. Nu är det främst holländska Spiering som ger den mobila tornkranen ett ansikte.
– Vi märker ett klart ökat intresse, inte minst från den svenska marknaden där metoden är välkänd sedan länge, mycket tack vare Tornborgs produkter. Sammantaget tror jag att vi har ett 30-tal rullande i Sverige, säger företagets huvudägare Leo Spiering, som själv drog igång verksamheten i ett garage 1987.
Inledningsvis fylldes dagarna huvudsakligen med service av kranar. Inte minst tornkranar användes flitigt, och Leo Spiering såg en möjlighet att tillföra ytterligare kvaliteter genom att försöka sätta kranen på hjul och dessutom komplettera ekipaget med hydraulik som gjorde att kranen i praktiken skötte sig själv vid både resning och nedmontering.
Den tidigare serviceverksamheten gav gott om kunskap om kranar av olika slag och när SK345-AT3 lanserades togs den emot väl och den nya inriktningen som tillverkare av mobila tornkranar stakades ut.
Sedan dess har verksamheten växt. I dag har ungefär 850 enheter lämnat fabriksgolvet som blivit betydligt större och försetts med betydligt modernare utrustning med åren.
– Vi har fokuserat på Europa med Tyskland och Benelux som huvudmarknader, men vi finns över större delen av världen. Vi tillverkar ungefär 60 nya kranar per år och därutöver renoverar vi ett 30-tal till nyskick – allt kundorderstyrt. Mest efterfrågat är fyra- och sex-axlade kranar. Därför har vi valt att satsa på sådana, men är på väg med en fem-axlad, säger Leo Spiering.
Med till Maskinexpo var det senaste tillskottet i maskinflottan, SK 597-AT4 med 48 meters kranarm och kapacitet att lyfta sju ton, varav 1,7 ton på spetsen. Den utställda kranen mellanlandade på mässan mellan fabrik och kund.
– Modellen levereras nu med steg 6-motor och kan liksom våra övriga kranar skötas av en person. Den transporteras i ett stycke utan behov av extra ballast eller kranarmssektioner. Själva truckchassit är specialdesignat för att uppnå bästa möjliga vridstyvhet. Därför klarar vi oss med ett minimum av motvikter. När kranen placerats på stödbenen tar ett helautomatiskt program vid och färdigställer etableringen på ungefär åtta minuter, säger Leo Spiering.