23948sdkhjf

Härligt men farligt i hamnen

Rivarna fick inte grepp om silon från marken. En grävmaskin lyftes därför 60 meter upp för att riva sig nedåt. Uppe på taket var utsikten svindlande och säkerheten avgörande – risken att råka larva sig över kanten måste minimeras.

Norrtälje. En 15-tonnare fick vingar i början av maj, en Volvogrävare utrustad med sax och hammare steg till väders i Norrtälje hamn, en Terexkran lyfte upp hela ekipaget och ställde ner det på den mer än 60 meter höga fodersilo som skulle rivas.

– Vi kom inte åt längst upp, därför måste vi lyfta upp en maskin som kunde ta ner byggnaden en bit, förklarar Andreas Eriksson, projektledare på NKR Demolition.

Lyftet i sig väckte en del uppmärksamhet, väl däruppe var det mest rutinarbete även om betongen längst upp var rätt seg, förklarar maskinföraren Ted Reuterskiöld

– Jag började knacka ner högdelen, sedan klättrade jag ned en våning, säger han.

Han klippte betong och skeppade materialet rakt ner i de tomma rören.

– Vi slog hål på ett silorör och använde som störtschakt, säger Andreas Eriksson.

Utsikten var förstås svårslagen, högt över hamnen och med ett försomrigt Roslagen uthällt framför sig. Ted Reuterskiöld trivdes bra i det blå och darrade inte på manschetten.

– Jag är inte höjdrädd och tar gärna de jobben, säger han.

Det är dock inte riskfritt att arbeta på sådana höjder, konstaterar Andreas Eriksson.

– Rivningen i sig har inte varit något problem, svårigheten har varit att få till en vettig logistik däruppe och att få till ett adekvat skydd.

För att vara på den säkra sidan monterades ett räcke längs takkanten och maskinen skyddades med balkar.

– Vi dubbade en 700-balk och satte som en ram runt maskinens arbetsområde, säger Andreas Eriksson.

– Om jag skulle fastna med gasfoten ska jag ändå inte kunna larva mig ut över kanten, säger Ted Reuterskiöld.

Tätare skyddsronder – två gånger per vecka –och noggranna arbetsberedningar inför varje moment har också varit en självklarhet.

– Vi har till exempel provborrat betongen för att se att den inte är sprucken, säger Andreas Eriksson.

NKR Demolition har haft många uppdrag i hamnen under det senaste året, ytor som länge hyst mer eller mindre tung industri ska bli bostadsområde.

– Det har varit mycket verksamhet på platsen, tre silos, en Granngårdenbutik, en Sweconverkstad samt ett antal magasin för säd och konstgödsel, säger Andreas Eriksson.

Den sista silon, högst av dem alla, ska vara nedriven till midsommar. Därefter återstår att krossa allt rivningsmaterial, tanken är att det ska komma till användning på platsen som återfyllnad.

– Vi räknar med cirka 20 000 ton – mest betong - bara från den här sista silon, säger Andreas Eriksson.

Det tog inte mer än två veckor för grävmaskinen att ta ned byggnaden cirka fem meter. Mer behövdes inte för att nästa maskin i kedjan skulle kunna ta vid – en nästan 50 år gammal lingrävare försedd med kula (läs mer om det här).

– Vi hade tänkt använda kulmaskinen hela vägen, men när de visade sig att den var lite för kort i rocken lyfte vi upp en mindre maskin på taket, säger Andreas Eriksson.

Maskinen är gammal men god, anser han.

– Gamla grävare är inte självklart sämre, kranen väger mycket mindre än en hydraulgrävare som når samma höjder, kranarna är också mycket driftsäkra och blir billiga i drift, man spar otroligt mycket diesel och de är billiga i inköp.

Den drygt två ton tunga kulan ska vina fram till dess att silon är låg nog för rivningsteam nummer tre, som består av ett par standardutrustade 40-tonsmaskiner.

Volvogrävaren är nedlyft och Ted Reuterskiöld har landat han med. Nu sitter han inte ens ett par meter upp i en grävmaskin och assisterar lingrävaren, bland annat genom att bygga platåer av rivningsmaterial så att veteranen kan ta sig upp en bit och få bättre mer fart på kulan.

Väl nere på marken kan han konstatera att takrivningen var enkel, höjden överkomlig och vädergudarna vänliga.

– Det enda som var jobbigt var 300 trappsteg som man skulle upp och ner för varje morgon och kväll!

Fotnot: Vi kunde tyvärr inte komma upp på taket för att fotografera men Norrtälje kommun har tagit fantastiskt fina bilder däruppe, titta själva på deras hemsida.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)



 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125