Kobelco tar upp kampen
2012 gick CNH och Kobelco skilda vägar, i juni 2013 startade det japanska företaget ett eget europeiskt bolag och maskintillverkaren återvände tämligen direkt till vår del av världen – nu på egna ben, en återkomst som det japanska företaget beskriver som lyckad.
– Vi har haft framgång, hävdade Makoto Kato, vd för Kobelcos europeiska grävmaskinsverksamhet, på Kobelcos presskonferens på Bauma.
Ett självständigt Kobelco fanns alltså med redan på Bauma 2013, men den här gången är man med på allvar, konstaterade Takeshi Miki, Kobelcos globala försäljningschef.
– Då hade vi nyss skiljts från CNH, nu är vi bättre förberedda.
Kobelco har många år på nacken vid det här laget, redan på 1930-talet började man tillverka maskiner.
Företaget är del i en större japansk industrigrupp där man bland annat tillverkar stål. Tre av företagets nio fabriker finns i Japan, de övriga finns i Kina, Indien och i USA.
Antalet europeiska återförsäljare är i dag 30, i 18 länder. Målet är skaffa sig ännu fler, japanerna har främst Italien, Centraleuropa, Östeuropa samt Spanien i fokus. För Sveriges del är läget under kontroll, förklarar Makoto Kato.
– Vi är i och för sig aldrig nöjda, men våra svenska återförsäljare har gjort ett mycket bra jobb, säger han till Leveranstidningen Entreprenad.
Kobelco kan inte tävla i storlek med jättetillverkare som Caterpillar och Komatsu, därför måste man rikta in sig på andra saker, konstaterar Takeshi Miki.
– Vi är en utmanare och ska ha fokus på grävmaskiner, då kan vi växa över hela världen.
Makoto Kato är också inne på utmanartemat.
–Vårt Baumamotto är Next generation Challenge, vi är inte mästare ännu men vi ska nå dit.
Genom att minska kundernas bränslekonsumtion ska man vinna deras hjärtan, uppger han.
–Vi ska inte bli det mest sålda grävmaskinsmärket, men vi ska vara det bästa grävmaskinsmärket, och leverera kvalitet.
I dagens högteknologiska samhälle krävs mer än tåliga och starka maskiner för att gå hem hos kunderna, Kobelco har till exempel ambitionen att arbeta mer med ”internet of things”, det vill säga att till exempel maskiner och utrustning är uppkopplade mot internet och kan bidra med information och data om vad som händer, vad som behöver göras etcetera.
– Vi kommer att samarbeta med företag som till exempel Topcon kring detta, säger Kazuhisa Kakinaga.
– Vi måste se till att kunderna kan spara energi och ha intelligenta system, det krävs också en ny affärsmodell, säger Takeshi Miki.
Kobelcos Europasatsning åtföljs av ett liknande uppdrag i Nordamerika, dit man återvände för ett par år sedan.
– Vi har en lång historia i Kina och Japan nu har vi två strategier: vi ska öka i Nordamerika och Europa och bibehålla nivåerna i Japan, Kina och Sydostasien, säger Takeshi Miki.
– Vi ska öka i Nordamerika och Europa, säger Takeshi Miki.
Kobelco släpper flera nya maskiner i år, 2017 vankas en ny hybrid i Europa, läs mer här (klicka på länken).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)