23948sdkhjf

Japan på frammarsch satsar hårdare i Sverige

Yanmar rusade 2015 upp till plats 39 på listan över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner – bland annat tack vare satsningar på att bygga ut och utbilda återförsäljarnätet. Förra året förstärkte exempelvis GT Trading i Bro Yanmars närvaro i Stockholmsområdet där åtskilliga maskiner visas på Svenska Maskinmässan 2-4 juni.
Det går bra för Yanmar. Företagets inriktning på mindre maskiner ligger i varje fall just nu väldigt rätt i tiden och försäljningen rullar på. Det japanska företaget drar nytta av att det just nu är gamla stabila marknader som Japan, Nordamerika och Europa som håller nivåerna uppe. Företaget drabbas inte så hårt när marknaden viker i exempelvis Kina och många andra länder där arbetskraften är så billig att små entreprenadmaskiner har svårt att stå sig i konkurrensen. Företaget drabbas heller inte i någon större grad av en gruvindustri som fortfarande går på sparlåga vad gäller investeringar i nya maskiner.

– Det går fantastiskt bra just nu. Inte minst säljer vi mycket till maskinuthyrarna där till exempel Cramo är en viktig kund, säger Magnus Täljemark, försäljningsansvarig för det japanska företaget i Europa.

För ett par år sedan beställde exempelvis Cramo ungefär 500 minigrävare från Yanmar. Erfarenheterna har varit så pass goda att företaget tidigare i år beställde ytterligare närmare 1 000 minigrävare för leverans under en tvåårsperiod.

Något av ett kvitto på de goda tiderna är brittiska International Constructions lista över världens 50 största tillverkare av entreprenadmaskiner. Enda nykomling på listan under 2015 var Yanmar som rusade ända upp till plats 39. Förra året kunde företaget också fira ett jubileum i och med att den franska fabriken i Saint-Dizier levererade maskin nummer 60 000.

– En viktig del i framgångarna är vårt nära samarbete med uthyrningsföretagen, bland annat är vi medlem i den europeiska rentalorganisationen och sitter med i den tekniska kommittén. Vi har också ett nära samarbete med Cramo. Ungefär halva den europeiska marknaden hänförs till rental. Då är det självklart att vi lyssnar på vad de har att säga och hela tiden står på tå för att förbättra våra produkter där det behövs. Och det bästa är att fabriken verkligen lyssnar och tar till sig av våra kunders önskemål och behov, säger Magnus Täljemark.

Det är väldigt viktigt att vi håller vad vi lovar och där är servicen av enormt stor betydelse. Målsättningen är att beställningar som görs föra klockan fyra på eftermiddagen ska levereras redan nästa dag. Vi klarar 24 timmars leveranstid för ungefär 94-95 procent av de efterfrågade produkterna. Visserligen byggs ungefär 70 procent i Japan, men resterande 30 procent byggs i Saint-Dizier i Frankrike där vi har en kapacitet på ungefär 30 enheter per dag eller 7 500 per år. Här görs också merparten av den lokala kundanpassningen. Därmed finns också ett lokalt centrallager väl placerat, vilket gör det lättare att hålla leveranstiderna på reservdelar nere. Ännu bättre blir det i sommar då vi flyttar till en helt ny reservdelsdepå i Saint-Dizier.

– Just nu märker vi exempelvis att intresset i Baltikum ökar, dessutom fokuserar vi mycket på att utveckla vårt nät av återförsäljare i Norden, inte minst i Sverige där vi är starkast i söder och tar marknadsandelar, men vi skulle gärna bli starkare i bland annat Stockholmsområdet. Den nyblivne återförsäljaren GT Trading i Bro blir där en viktig länk. Även vår generalagent Wiklund Trading satsar hårt. Bland annat investeras i Billeberga för att fördubbla verkstadskapaciteten samtidigt som företaget gör nyanställningar och växer.

Även Yanmar gör sitt för att hålla ångan uppe. På vårens Bauma visades en hel del nyheter och en del av dessa kommer att visas på Svenska Maskinmässan. Exempelvis aviseras Vio12 och B7-Sigma-6 liksom SV100-2PB som visserligen lanserades redan sensommaren 2015, men som nu visas på en svensk mässa för första gången. På plats finns även SV26, lanserad förra året, Vio38 samt exempel ur företagets utbud av Cormidi-tillverkade minidumprar – bland annat aviseras C08 som lastar runt 800 kg.

Minigrävare är inte minst avsedda för arbete i trånga miljöer och en primär uppgift för leverantörernas konstruktörer är att skapa flexibla och smidiga lösningar. I Yanmars fall är en tumregel att Vio-modellerna är zero tail-lösningar medan SV-serien är kortrumpad.

SV100 2PB är en tiotonsmaskin, och den första i företagets produktutbud att vara utrustad med en tvådelad bom. Inspirationskälla är större hjulburna grävare och vinsten märks, enligt Magnus Täljemark, främst vid tyngre lyft och i samband med lastning där det krävs hög precision.

Inklusive den extra motvikten är modellen cirka 845 kg tyngre än motsvarande maskin med konventionell bom.

Vio12 väger in på cirka 1,2 ton och är utrustad med två joysticks, beprövade från användning i företagets större minigrävare. Enligt tillverkaren är undervagnen med sina 1 440 millimeter längst i klassen.

– Det gör den både stabilare och bekvämare att köra, säger Magnus Täljemark.

Ett udda inslag i Yanmar-programmet är B7 Sigma-6, en bandgrävare som svänger inom sin egen bandbredd, väger drygt åtta ton och har fått sitt namn efter den grekiska bokstaven sigma. Bommen är nämligen tredelad och delvis svängbar, vilket gör att aggregatet kan vinklas och vridas på en mängd kontrollerade sätt.

I skrivande stund är det osäkert om Wiklund Trading också får med sig Kramers mest intressanta inslag på Bauma, den batteridrivna lastaren 5055-E, enligt tillverkaren den första helt elektriska hjullastaren i sin storlek – cirka 0,55 kubikmeters skopa.

Det är en självklar nyhet – om vi bara lyckas få hit den, säger Henrik Wiklund.

Mer att läsa om lastaren finns i Leveranstidningen Entreprenad 08.16.

En del andra lastare kommer dock att vara på plats – bland annat K 8105 – en specialpimpad maskin som smyckats med kromade detaljer både in- och utvändigt och följdriktigt tilldelats beteckningen crome edition.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078