23948sdkhjf

Skalbar jätte röjer på Lidingö

Utskjutbara larver, avtagbar motvikt och en riktigt rejäl räckvidd behövdes när Rivners nya 130-tonnnare rev gamla Aga-huset på Lidingö. – Det är jäkligt smidigt, säger föraren Jhonny Törnqvist.

Lidingö. Den är rejält ombyggd, jättemaskinen som så sakteliga gnager ner gamla Aga-huset, ett sju våningar högt hus i Skärsätra på Lidingö.

– Man tog en basmaskin och slaktade den, ler Jhonny Thörnqvist, maskinförare på Rivners.

Höjdgrävaren, en Hitachi Zaxis 870 LCH, levererades i fjol somras och anpassades i många olika delar hos brittiska Kocurek innan Rivners tog den i bruk. Maskinen har till exempel fått utskjutbara larver så att den dels blir smal nog att kunna transporteras på svenska vägar, dels bred nog att stå stadigt när man arbetar på höjden.

– Den kan bli upp till två meter bredare, säger Kaj Hudd, Rivners lagbas på projektet.

Maskinen har också fått en avtagbar motvikt.

– Annars kan vi inte transportera maskinen, den blir för tung, säger Jhonny Törnqvist.

Motvikten hänger i en liten kran, det behövs därför ingen kranbil för att få över den på en trailer, föraren kan själv lägga av motvikten och även dra in de hydrauliska larverna.

– Man lyfter upp fyra tappar och drar i två slangar, det är smidigt som fan, säger Jhonny Törnqvist.

I avskalat skick väger maskinen 84 ton, även det var dock tio ton för mycket för att få den över Lidingöbron. När Rivners skulle ta sig an Aga-huset måste den därför strippas ytterligare.

– Vi fick plocka av allt vi kunde, säger Jhonny Törnqvist.

Bomkolven och en bit av bommen rök men man fick ändå bara ner vikten till 77 ton, det dög dock för att få dispens för transporten.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på Hitachin väger den betydligt mer. 130 ton tung står den och tuggar i sig bit för bit av det höga huset – sju våningar plus källare och fläktrum ska ner i Dalénum, ett område som fått sitt namn efter uppfinnaren Gustaf Dalén.

Han verkade här under 1900-talets första decennier och hans innovationer – inte minst den så kallade Aga-fyren– lade grunden för industrijätten Aga, som hade både kontor och tillverkning i området.

För några år sedan flyttades det som fanns kvar av verksamheten från Lidingö och de gamla industrilokalerna lämnades åt sitt öde.

I Stockholmstrakten är det dock inte många övergivna tomter som får ligga för fäfot särskilt länge, nya bostäder och arbetsplatser har redan vuxit fram i JM:s regi och fler ska det bli.

En del av de gamla industrilokalerna ska integreras i det nya området, enligt Wikipedia finns till exempel portvaktshuset, ackumulatorverkstaden, syrgasstationen och likriktarstationen från 1916 bevarade.

Flera av de gamla Aga-husen har dock nått vägs ände.

– Vi har varit här och rivit i tre etapper sedan 2010, säger Kaj Hudd.

Den tredje etappen är i full gång våren 2016. Rivners höjdrivare klipper betong och en mindre Hitachi 225 på cirka 26 ton sorterar materialet och lastar det i containrar som hämtas av lastbilar, 4-6 lass per dag är normalutfallet.

Tredje och sista maskin på plats är avsevärt mindre, en Bobcat skrapar asfalt och städar upp, den bidrog mer under lättrivningen då den lyftes in i huset och rensade ut en våning i taget.

Det är en stor kåk och Rivners räknar med totalt 7 000 ton betong och tegel, 100 ton trä, 100 ton ”fragskrot” och 80-90 ton deponi, det vill säga kakel, isolering, undertaksskivor med mera.

Innan de gav sig på höghuset rev de en mindre byggnad intill. Rivningsmassorna därifrån kom till användning när Aga-huset skulle ned.

– Vi fick gräva bort jorden och fylla upp med rivningsmassorna så att maskinen kunde stå stabilt, säger Jhonny Törnqvist.

Han arbetar lugnt och metodiskt och trivs bra i sin jättegrävare. Hytten är tiltbar och bekväm och det är lätt att hitta rätt nivåer.

– Det är jäkligt smidigt, med de bredare larverna står man stabilt och jag tycker att Hitachi fått till en riktigt fin hydraulik.

Han har kamera både fram, bak och på stickan, till det kommer en Prolec-skärm som visar höjderna och varnar om utrustningen befinner sig på osäkra ställen.

– Man måste hålla koll hela tiden och både se hur det ser ut uppåt och se till att man står stadigt på marken.

Den stora maskinen är en exklusiv gäst ute på rivningsuppdragen, Lidingöuppdraget är det andra för Hitachin som köptes in sommaren 2015. Rivners har satt in den just här för att få jobbet gjort snabbare, maskinen lär också komma väl till pass när det ska rivas på riktigt höga höjder, höjdrivningsaggregatet når maximalt 43 meter.

– Jag har två utskjut på bommen, det blir nästan som en kranarm, kommenterar Jhonny Törnqvist.

Aga-huset är dock bara 28 meter högt, så här använder han utskjutet sparsamt – till exempel när Aga-skylten skulle ned och maskinen hade en stor hög rivningsmaterial framför sig.

Högt ovanför våra huvuden slits det forna fläktrummets utrustning isär och Jhonny Törnqvist är lika brutal med betongen som rycks sönder med en två ton tung betongsax.

Betongen är rätt hård men han tycker att rivningen i stort är okomplicerad.

– Men man får vara försiktigt med den övre delen, det är en stålkonstruktion med balkar så man får ta det lugnt och se till att man inte får något över sig.

Huset är lättrivet, då har rivarna fått lägga mer krut på att skydda de närliggande husen, vattenbegjuta rivningen – både från marken och uppe vid saxen – och hålla undan för den tämligen intensiva byggtrafik som finns på just den här delen av ön.

Precis intill Aga-huset hittar vi de allra känsligaste grannarna – inklädda i kjolar av plank står de vackra men stumma – ett antal ömtåliga ekar som anses så skyddsvärda att rivarna måste vara ytterst noggranna i alla rörelser.

– Vi kan till exempel inte ta oss runt huset hur vi vill, och inget får skada ekarna, säger Kaj Udd.

Höjdrivningen påbörjades i slutet av mars, Jhonny och hans maskin gick till angrepp från ena sidan och när Leveranstidningen Entreprenad hälsade på var de fortsatta rivningsplanerna ännu inte spikade.

– Det beror lite på hur vi kan gå vidare, säger Jhonny Törnqvist.

Ett tänkbart alternativ är att fortsätta riva från ena sidan så långt det går, och sedan flytta maskinen till den andra sidan.

– Det beror lite på vad som finns i backen på andra sidan, det pågår en del kabeldragning och vi kanske måste skydda marken med plåtar i så fall, kommenterar Kaj Hudd.

Den andra möjligheten innebär att ta av höjdaggregatet och sätta på ett kortare, riva källaren, fylla upp den och gå vidare framåt.

– Vi får se vad som funkar bäst men höjdrivningen tar max 2-3 veckor, sedan ska vi lasta, riva ut grunden och städa upp, det tar nog inte mer än 5-6 veckor totalt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens  egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube! :)



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141