Trafikverket tror på tydlighet
Stockholm. Trafikverket har lagt mycken möda på att förändra sin beställarroll, men än återstår mycket arbete, enligt Mats Karlsson, biträdande chef för Investering, är det till exempel bra att andelen totalentreprenader och fastarvoderade konsulter ökat, men man bör också sträva efter en ökad differentiering.
– Vi behöver skruva på alla delar, både i totalentreprenaderna, i utförandeentreprenaderna och i konsultupphandlingarna, sade han på Trafikverkets nationella leverantörsdag i april.
Mats Karlsson konstaterade att de besparingskrav Trafikverket fick med sig vid starten 2010 är uppnådda.
– Men vi fortsätter med årliga åtaganden, det är ett ständigt pågående arbete där vi måste ha fokus på vår verksamhet – hur kan vi göra det lite bättre än vi gjorde förra gången? Hur får vi större nytta av de medel vi sätter in?
Sedan ett par år samarbetar Trafikverket med Sveriges Byggindustrier och Svenska Design och Teknikföretagen, tanken är bland annat att öka säkerheten och produktiviteten i branschen.
– Vi har kommit ganska långt nu, och fått en bra struktur på arbetet, sade Mats Karlsson.
För Trafikverkets del handlar det nu mycket om att få de nya arbetssätten på plats, både i beställarledet och i leverantörsledet.
– Fokus 2016 ligger på samverkansformer och leveranskontroll.
Han betonade att det inte finns någon motsättning i att vara en renodlad beställare och att samverka.
– Tvärtom krävs det en god samverkan.
Leveranskontroller ska ske i varje led av kedjan, högst upp i kedjan har Trafikverket en viktig uppgift.
– Det är viktigt att vi får bättre kvalitet på våra beskrivningar, här finns ett stort utbildningsbehov och vår plan är att ha det på plats under sista kvartalet i år.
Bättre kvalitet på förfrågningsunderlagen kan få en avgörande betydelse för både anbuden, kontrakten och utförandet, hävdade Mats Karlsson.
– Vi måste framförallt bli på att tydligt beskriva uppdragets omfattning och tydligt beskriva anbudsförutsättningarna.
Han betonade vikten av att också förbättra leveranskvaliteten, särskilt i projekteringsuppdragen.
– De är inte på den nivå som vi önskar. Här måste till olika åtgärder i form av utbildning och rekrytering, både på kort och på lång sikt.
Prissättningen spelar också en viktig roll, och den är tyvärr inte alltid sund, konstaterade Mats Karlsson.
– Vi har ofta mycket osäkerhet i projekten, det är jord, berg och svåra situationer som måste hanteras. Vi kan nå en bit med tydliga förfrågningsunderlag, vi måste också ha bra dialogförutsättningar och komma överens om hur vi ska lösa svårigheterna. Till det hör att svara på frågor i tid och svara tydligt. Vi har därför tagit initiativ till utbildning i dessa praktiska frågor, då kan vi förhoppningsvis förbättra kontraktshanteringen i praktiken.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)