Nej tack till prisdumpning
Stockholm . Trafikverkets nationella leverantörsdag drog mycket folk, över 400 svenska och cirka 90 utländska deltagare samlades i Folkets hus i Stockholm för att få reda på på mer om Trafikverkets aktuella och kommande projekt, och lära sig mer om vilka krav den stora beställaren ställer i sina upphandlingar.
Generaldirektör Lena Erixon konstaterade inledningsvis att Trafikverket fått utstå mycket kritik på sistone, ett uppmärksammat inslag i SVT:s Uppdrag granskning fokuserade på oseriösa underentreprenörer vid ett av Trafikverkets projekt och det blev hett om öronen.
– Vi har blivit tufft granskade av SVT, och den sociala delen är en mycket viktig fråga där vi behöver lägga fokus. Det är viktigt att vi sköter oss, sade Lena Erixon.
Hon konstaterar att Trafikverkets sätt att upphandla får stor inverkan på resultatet.
–När vi upphandlar vill vi ha viss kvalitet, vi vill ha en bransch som kan ge oss innovation och nytänkande.
Att bara se till priset är inte bra, konstaterade hon – det kan till exempel leda till att leverantörerna tummar på säkerheten.
– Så vill vi inte ha det. Vad vi behöver göra är i så fall är att kraftigt öka vår uppföljning, och se på hur vi upphandlar för att inte hamna i den situationen.
– Ökad produktivitet är oerhört bra, men inte att man prisdumpar, det får konsekvenser för arbetsmiljö och så vidare. Vi vill föra den dialogen med er som bransch.
Trafikverket har länge försökt förbättra sin upphandlingsförmåga genom att renodla sin beställarroll och Lena Erixon anser att man kommit en bra bit på väg.
– Vi har tagit tydliga kliv och gått från att prata till att genomföra.
– Men vi är fortfarande mitt i processen och måste ta ett större ansvar och öka konkurrensen.
När det gäller ett annat mål är man dock redan framme, konstaterade hon.
– Vi är redan där vi skulle vara 2018, vi har nått målet 50 procent totalentreprenader med råge.
– Vi börjar också se nya tekniska lösningar och vi levererar nästan alltid i tid och till rätt kostnad. Det är viktigt, inte minst för vår trovärdighet.
Trafikverket omsätter närmare 50 miljarder kronor per år. I det inriktningsunderlag som myndigheten lämnade in till regeringen tidigare i år är man dock främst inriktad på underhåll och trimning.
– Vi har pekat på behovet av att kraftigt öka resurserna till vidmakthållandet. Vi vill också att man lägger resurser på trimning, vi ser att man kan få ut väldigt effektiva åtgärder som bidrar till måluppfyllelserna, sade Lena Erixon
Detta innebär dock inte att investeringarna skjuts åt sidan, förklarade hon.
– Man måste göra både ock, det är viktigt att hela tiden trimma och effektivisera, för att göra det bästa av det vi har, samtidigt som man planerar för framtiden.
Regeringen ska använda Trafikverkets inriktningsunderlag som en grund för den infrastrukturproposition som ska vara klar till hösten. Lena Erixon hoppas förstås att Trafikverket ska få igenom sina önskemål, och aviserar konsekvenser om det inte blir så.
– Vi behöver kraftigt ökade resurser, det är mycket pengar men utan dem måste vi göra kraftiga nedskärningar.
De ramar som lagts fast för infrastrukturen är större än någonsin förr, ändå räcker det inte, uppgav generaldirektören.
– Trafiken ökar kraftigt med längre och tyngre fordon. Nu släpps 74 ton på på del av vägnätet, det är en klok strategi men då måste vi också förstå att det får konsekvenser för vägarna. Det är samhällsekonomiskt effektivt men det får konsekvenser och då måste vi få resurser.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)