Med livet som insats
Stockholm. Säkerheten i anläggningsbranschen är inte bra nog. Det konstaterade Anna Lundman, Trafikverkets chef för underhåll, på Trafikverkets nationella leverantörsdag i april.
– Är det sunt och säkert att jobba ute på vägar och järnvägar? Nej, vi har inte gjort tillräckligt.
– Däremot har vi en bra start, frågan är på agendan igen efter att ha varit död i många år.
15-16 personer har dött på jobbet bara sedan Trafikverket bildades 2010, fortsatte hon.
– Det är en hel skolklass som vi inte har förvaltat särskilt väl.
– Vi är överens om vart vi ska och det finns många goda initiativ. Men har med oss en statistik och ett utfall som säger att i snitt två personer per år mister livet.
Det kan tyckas självklart att man ska komma levande hem från jobbet. Om branschen ska kunna attrahera nya förmågor krävs också att man förbättrar säkerheten, sad Anna Lundman som konstaterar att det går framåt men att det avgörande trendbrottet saknas.
– Vi har regler, rutiner och checklistor, varför får vi det inte att funka? Var hakar det upp sig? Det är ingen ide att skriva mer regler, det handlar om kultur, uppföljning och vad vi gör.
– Slutsatsen jag drar är att vi har ett committment från ledningen, men det genomsyrar inte kulturen på våra arbetsplatser. De ser inte att vi har säkerheten först och sneddar i kurvorna.
Det är upp till Trafikverket att råda bot på det, uppgav hon.
– Vi kan vara tydligare och vi måste visa att vi inte tummar inte på säkerheten och att vi kan stoppa ett jobb även om vi får problem att leverera.
Under våren sände SVT ett program där Trafikverkets arbetsplatser framstod i mindre god dager.
– Uppdrag granskning bekräftar min bild, det sker saker ute på arbetsplatserna som vi inte har koll på. Utan det kommer vi aldrig till rätta med detta, kommenterade Anna Lundman.
Vad kan man då göra? Enligt Trafikverket handlar det främst om uppföljning, förklarade Lars Spångberg, biträdande chef för underhåll.
– Ljusglimtar finns, sade han och exemplifierade med Svevia, som uppges ha sänkt sina olyckstal rejält, och Structon som tagit fram en tiopunktslista som de inleder med mottot ”Vi jobbar säkert eller inte alls”.
– Organisationen tar ansvar i alla led,det ska bli spännande se vad som händer där.
Trafikverket kan också öka sin nit, inte minst vid arbetsplatskontroller då man förutom att kontrollera också kan spela en mer förebyggande roll.
– Det är där vi kan göra mer nytta långsiktigt.
Inte minst måste man ut på arbetsplatserna och se vad som faktiskt händer, deklarerade Anna Lundman.
– Vi måste dela samma vardag som de som utför jobben, se till att det finns uthållighet, ordning och reda. Då får vi också med oss de sociala aspekterna och bättre lönsamhet - säkerheten är en grundplattform som bara ska fungera.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)