23948sdkhjf

Bättre grepp om underhållet

Ett effektivt underhåll har stor betydelse för en aldrig så fantastisk anläggnings värde, konstaterar Trafikverket. – Vad blir konsekvenserna om vi inte tar hand om anläggningen? Gör vi inte det stänger vi ner bolaget Sverige ganska direkt.

Stockholm. Drift och underhåll ses emellanåt lite över axeln, att under lång tid vårda och pyssla om en väg eller ett spår är förstås inte lika spektakulärt som en helt ny stor investering. Trafikverkets chef för Underhåll, Anna Lundman, gjorde dock sitt för att lyfta verksamheten på Trafikverkets nationella leverantörsdag i april.


– Vad blir konsekvenserna om vi inte tar hand om anläggningen? Gör vi inte det stänger vi ner bolaget Sverige ganska direkt.


Underhåll står för ungefär hälften av omsättningen i Trafikverket, det handlar dessutom ofta om mycket komplexa frågor, förklarade Anna Lundman.


– Min respekt för komplexiteten har ökat.


Politiker faller ofta för de stora projekten och glömmer bort det lite gråare underhållet, här måste Trafikverket vara på tårna, anser hon.


– Vi måste skapa rätt förutsättningar för politiken, då måste vi ha koll på anläggningarna och ha en proaktiv planering


Trafikverket strävar allmänt efter att öka andelen totalentreprenader, Anna Lundman anser dock att det ibland kanske blir lite för mycket av det goda.


– Vi jobbar mycket med entreprenadformer och har köpt basunderhåll på funktion, både på väg och på järnväg, men kanske vi kör på funktion i lite för hög grad, vi behöver kanske köpa mer på utförande.



Hon berättar att de första järnvägskontrakten redan är på väg ut och ser det inte som ett steg tillbaka.


– Nej, det är ett steg framåt. På vägsidan jobbar vi också med en analys av kontrakten, och överväger att köra några med utförandeentreprenader.


Livscykelkostnader är ett annat begrepp som blivit allt mer i ropet. Trafikverket jobbar för att ta medLCC i allt högre grad, både i upphandlingar och i kontrakt, och även när det gäller drift och underhåll.


– Det är ganska självklart, vårt tekniska regelverk bygger på LCC men hittills har vi haft fokus på kostnaderna i investeringsprojekt, det har vi lärt oss mycket av och nu är vi mogna att ta nästa steg, sade Anna Lundman.


Behovet av att räkna med LCC ökar i takt med att anläggningarna blir både fler och allt mer komplexa, den som vill kan ju jämföra en vanlig landsväg med Norra länken, konstaterade Anna Lundman som ser en stor potential i att kombinera ett genomförande som är enkelt, effektivt och till rätt pris, med effektiva lösningar när anläggningen sedan ska driftas.


För att nå ett ännu bättre resultat vill Trafikverket se ett gemensamt anläggningsregister.


– Det är bottenplattan för att utveckla verksamheten, vi är på väg in i en digitalisering och ett anläggningsregister innebär att ha lika bra koll på den digitala anläggningen som på den fysiska.


Rent konkret ska informationen från både projektering och byggande in i systemet, denna information utgör sedan grunden för ett effektivt underhåll.


Tanken är också informationen ska analyseras och följas upp så att Trafikverket faktiskt får den anläggning eller den tjänst som man handlat upp.


– Det gynnar de seriösa aktörerna.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------




Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.183