23948sdkhjf

Volvo satsar stort

Volvo jobbar sig uppåt i storlekarna. På Bauma premiärvisades en 60-tonsdumper och en bandgrävare i 75-tonsklassen. Dessutom visades en 90-tonsgrävare avsedd för icke reglerade marknader. 50-årsjubilerande Gruskalle blev som en dvärg i sällskapet.
Mängder med bergmaterial har hanterats sedan 1966 då Volvo CE lanserade sin första ramstyrda dumper, tiotonnaren Gruskalle. Besökarna i Volvos monter på Bauma kunde konstatera att 50-åringen fortfarande såg pigg och alert ut även om den i styrka och storlek akterseglats rejält av de nyare modellerna.

I synnerhet visades ett stort intresse för det senaste tillskottet i dumperfamiljen – A60H – som förenar den midjestyrda dumperns framkomlighet och smidighet med tipptruckens lastförmåga. Den stora lastkapaciteten gör att tillverkaren själv hävdar att produktiviteten är upp till 40 procent större än för företagets tidigare största dumpermodell och utlovar utan att blinka lägre kostnad per transporterat ton och därmed förutsättningar för ökade intäkter. Därutöver utlovas skräddarsydda motorkonfigurationer och däck som gör det möjligt att arbeta med alla tänkbara uppgifter oavsett terräng och årstid.

Volvo lyfter bland annat fram drivlinan som utvecklats för att ge bästa möjliga framdrift på alla typer av underlag i kombination med bra bränsleeffektivitet. Utgångspunkt är Volvos egen 16-litersmotor som ger 495 kilowatts maxeffekt och ett vridmoment på 3 200 Newtonmeter. Dessutom finns ett flertal automatiska drivningskombinationer, däribland 100 procent differentialspärrar, terrängboggi som utlovas ta sig fram överallt, hydromekanisk styrning och aktiv fjädring. Inte minst betonas att den aktiva hydrauliska fjädringen fram gör det möjligt att hålla högre körhastighet under tuffa förhållanden utan att vare sig förarens komfort eller maskinens stabilitet försämras.

Servicen underlättas av att frontgrillen kan fällas ned och användas som serviceplattform med halkskyddade steg. Den eldrivna motorhuven kan fällas upp 90 grader, vilket tillsammans med den elmanövrerade bukplåten underlättar åtkomsten till motorutrymmet.

Intelligenta system som Matris, Care Track och vågsystemet OBW samverkar för att optimera produktionen och hålla nere driftskostnaderna. Samtidigt erbjuds ett flertal serviceavtal som kan hjälpa till med planeringen av förebyggande underhåll, reparationer och service.

Säkerhetsdetaljer som bra sikt och belysning ökar tryggheten för föraren och för de som arbetar i närheten av maskinen. Till det kommer nya system för tippvarning vid sidolutning, Hill Assist samt last- och tippbroms.

Med EC750E erbjuder nu Volvo Construction Equipment en bandgrävare i 75-tonsklassen som är företagets hittills största för reglerade marknader som EU. Drivkälla är företagets egen D16-motor som uppfyller steg IV och ger 374 kilowatt/502 hästkrafter.

I kombination med den elektrohydrauliska teknik som finns inrymd i maskinen ska föraren känna teknikutvecklingen genom att både förarkontroll och produktivitet förbättrats.

På ekonomisidan utlovas väl så stora förbättringar, exempelvis genom att hydraulsystemet och maskinens eco-läge samarbetar för att minska de interna förlusterna i hydraulkretsen. Resultatet blir, enligt Volvo, bättre bränsleekonomi utan prestandaförlust i flertalet driftförhållanden.

Förarplatsen håller hög standard med bra sikt och ergonomiskt placerade gränssnitt – inklusive joysticks, knappsats och LCD-skärm. För att förbättra bränsleekonomin och maskinprestandan ytterligare kan förarna välja mellan ett flertal arbetslägen som anpassats till olika typer av uppdrag.

I den rymliga hytten finns dessutom gott om förvaringsutrymmen, väl tilltaget benutrymme, tolv luftkonditioneringsventiler och inställbar stol.

Enligt tillverkaren har mycket kraft lagts på att skapa en maskin som är stabil och lättmanövrerad även i svår terräng. Vägen dit har gått via bland annat bred spårvidd, lång längd över band, indragbar undervagn och optimerad motvikt. Ett högt systemtryck och hållbara larvfötter ska därutöver säkerställa större kraft och manövrerbarhet vid backtagning och körning på instabilt underlag.

Utsatta ställen som bom och maskinens undersida har förstärkts. Bland annat används höghållfast stål, tjockare plåtar och extra plåtar. Därmed förlängs livslängden av såväl maskin som komponenter, vilket får än större genomslag tack vare lättåtkomliga underhållspunkter via stora luckor, placerade med bekvämt tillträde från gångbryggor.

Som tillval finns bland annat FOG- (Falling Object Guard) och FOPS-certifierade (Falling Object Protective Structure) hytter samt ett fullängdsurspårningsskydd.

På menyn finns också ett redskapshanteringssystem som kan spara inställningar för upp till 20 olika redskap. Hydraulflöde och tryck kan ställas in via pekskärmen i hytten. Företaget slår också ett slag för den egna redskapsserie som bland annat omfattar skopor och hydraulhammare. Budskapet är att redskapen och maskinen är specialbyggda för att fungera tillsammans i form av en solid och driftsäker enhet.

De stora nykomlingarna togs emot väl på mässan och bland annat var sydafrikanska Burgh Plant Hire snabba med att beställa tre enheter av den rykande färska A60H. Ett exemplar av EC950E fick hänga med när affären slutfördes.

Köparens ägare och vd Stanley van der Burgh har redan dryga 100-talet Volvo-maskiner i sin ägo – flertalet ramstyrda dumprar – som till större delen används i en kolgruva.

– Det känns fantastiskt att vara den första som köper A60H. Vi driver en stor flotta med Volvo A40 och vi tror inte att skillnaden blir så stor med de nya dumprarna förutom att vi kan transportera större volymer snabbare, säger Stanley van der Burgh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.136