Modulkoncept ger flexibla yrkesbilar
Fotmanövrerad dörröppning och utrustning som ska vara väl anpassad för ett mobilt kontor är ett par av de funktioner som ska stärka konkurrenskraften när Citroën och Peugeot nu lanserar de nya generationerna Jumpy och Expert.
Samma plattform används för övrigt även i bland annat Peugeot 308 och Citroën 4 och är delvis uppbyggd av komponenter som höghållfast stål, kompositmaterial och aluminium, vilket gör att vikten kan hållas nere avsevärt och därmed möjliggöra högre lastvikt. Även om transportfordonen förstärkts utlovas viktbesparingar på upp till 400 kg, jämfört med yrkesfordon i samma klass.
Tanken är att de stora möjligheter som modulkonceptet ger att anpassa såväl storlek som inredning till en mängd olika behov ska göra den lilla transportbilen attraktiv för en bred målgrupp. Där finns exempelvis egenföretagare, hantverkare, tjänsteföretag och lokala myndigheter.
Bland annat erbjuds den svenska marknaden versioner som både skåpbil och dubbelhytt samt tre olika längder (XS: 4,60 m, M: 4,95 m och XL: 5,30 m). Bland nykomlingarna finns modeller som ska klara lastvolymer upp till 6,6 kubikmeter och upp till 2,5 ton tunga släp. Den nya, kompakta XS-modellen utlovas klara en nyttolast på upp till 1,4 ton, precis som sina större syskon.
De två minsta modellerna är inte mer än 1,9 meter höga, vilket innebär att de sällan eller aldrig riskerar att inte kunna ta sig in i exempelvis ett garage på grund av höjden på porten eller taket.
Sidopassagerarsätet kan lyftas upp mot skiljeväggen och därmed ge extra utrymme. Bilen är också väl förberedd för den som vill utföra en del av det administrativa arbetet direkt på plats. Exempelvis finns justerbar skrivpanel samt stöd för läsplatta och smartphone, vilket är en bra grund för den som behöver ett mobilt kontor. Dessutom utlovas bra ljudisolering, hög förarposition och en mängd förvaringsfack.
Ytterligare finesser är Top Rear Vision som klart och tydligt hur det ser ut bakom bilen samt röststyrd 3D-navigering och pekskärm. Enligt tillverkaren är man också först i segmentet med en så kallad head up-display i färg. Det innebär att relevant information som hastighet, farthållare, navigering och kollisionsvarningar visas på en transparent skärm placerad i förarens synfält. Därmed informeras föraren utan att han eller hon behöver lyfta blicken från vägen.
Även säkerheten har fått sitt i form av bland annat aktiv farthållare och fartbegränsare, avläsning av hastighetsskyltar och vägskyltar, trötthetsvarnare och autobroms.
Lastning och avlastning underlättas av sidoskjutdörrar som lätt kan öppnas med foten med hjälp av en sensor i den bakre stötfångarens nederkant.
Kraften kommer från dieselmotorer hämtade ur Blue HDI-familjen som lanserades sent 2013. Alternativ finns för både manuell växling och automatväxel och med motorstyrkor från 95 till 180 hästkrafter.
Enligt tillverkarens uppgifter sticker Blue HDi 115 S&S med sin sexväxlade manuella låda ut med en bränsleförbrukning på 5,1 l/100 km och koldioxidutsläpp på 133 g/km.
Tack vare ett samarbete med Automobiles Dangel finns även möjlighet till fyrhjulsdrift.
Enligt nuvarande planer släpps bilen i bland annat Sverige i sommar, förmodligen i juni.