23948sdkhjf

Europa håller Volvo flytande

Volvo CE:s resultat minskade endast marginellt under årets första kvartal samtidigt som marknadsandelen i det tunga segmentet fortsatte öka. På en minst sagt splittrad världsmarknad är det faktorer som får Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt att se förhållandevis ljust på framtiden.
Resultatet under årets tre första månader får vare sig koncernchef eller aktieägare att hoppa högt av glädje. Företaget har dock gjort sin hemläxa, skurit kostnader och Martin Lundstedt konstaterar att ett starkt fokus på lönsamma produktsegment och marknader har inneburit att man uppnått ungefär samma marginaler som under motsvarande period förra året.

Resultatet varierar dock mycket kraftigt från marknad till marknad. Allra värst är nedgången i Latinamerika där företaget inte lyckades sälja mycket mer än en tredjedel av volymen från motsvarande period 2015. I den här situationen kan dock Volvo glädjas åt att Sydamerika inte är den bästa av marknader för företaget. Till och med om kraftigt minskad efterfrågan på sviktande marknader som Mellanöstern och Ryssland läggs till uppvägs nedgångarna nästan i sin helhet tack vare uppgångar i Europa och faktiskt även i Kina där framför allt SDLG redovisar kraftiga försäljningsökningar efter en tids kräftgång. Med ett Nordamerika som dessutom ter sig hyfsat stabilt ser situationen inte helt dyster ut, i varje fall inte om man också tar i beaktande de kostnadsbesparingar som gjorts.

Prognosen för 2016 är dock mycket försiktig. Företagsledningen förutspår minskad försäljning på samtliga kontinenter med undantag av Europa. Då baseras bedömningen bland annat på nettoorderingången under årets tre första månader som visade en nedåtgående tendens på samtliga marknader – sammantaget med elva procent jämfört med samma period 2015.

Men nedgången har sin förklaring. Enligt företagsledningen tecknades förra året ovanligt många order på maskiner som ingår i de produktgrupper företaget valt att flytta från Volvo till SDLG – grävlastare, väghyvlar och asfaltfräsar. Räknas dessa produkttyper bort stannar nedgången på fyra procent.

Nedgången i USA får sin förklaring i en minskad marknad för större maskiner där Volvo har en stark position, en position som företagsledningen hoppas ska stärkas ytterligare efter de nytillskott i det övre segmentet av midjestyrda dumprar och grävmaskiner som lanserades på Bauma i München i april. Med det förstärkta produktprogrammet ska företaget stå bättre rustat än tidigare att möta en efterfrågan som i sinom tid lär öka markant då några års svag investeringsvilja med nödvändighet leder fram till ett uppdämt behov av nya maskiner.

Nu börjar även förhoppningarna om en uppgång i Kina frodas igen. Året började visserligen mycket svagt, men i slutet av kvartalet sköt försäljningen fart ordentligt. Volvos förklaring är främst de skärpta emissionsregler som trädde i kraft 1 april. I synnerhet utvecklades marknaden för hjullastare och grävmaskiner kraftigt – produkter som väger tungt i SDLG.

Och SDLG – som Volvo äger till 70 procent – står mycket högt i kurs hos företagsledningen.

– Trots nedgången har vi fortsatt att investera i bolaget. Vi har haft en kinesisk bubbla, men nu har den korrigerats och Kina känns fortfarande bra som marknad. Tills vidare kommer vi dock inte att få se SDLG i vår del av Europa. Det finns helt enkelt inte tillräckligt stor efterfrågan på kinesiska maskiner. Men vi står beredd om situationen skulle förändras. Det sade Volvo Construction Equipments vd Martin Weissburg när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom på Bauma.

Sammantaget redovisar företaget en nettoomsättning under årets första kvartal som minskat med två procent till 12,4 miljarder kronor och ett rörelseresultat som minskat från 352 till 341 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097