Bättre lösningar efterlyses
Stockholm. Risken för olyckor i täkter är tyvärr inte försumbar, konstaterade Sveriges Bergmaterialindustri på sin branschdag i april.
– Jag har varit verksam sedan 1988 och lärt mig att branschen drabbas inte alltför sällan av olyckor, ofta onödiga, sade till exempel Peter Andersson på Swerock.
Han är medlem i SBMI:s krossutskott och konstaterar att det enligt statistiken främst är kläm- och fallskador som sker i täkterna.
– Men jag vill hävda att en av de absolut allvarligaste arbetsskaderiskerna uppstår i samband med hantering av våra skut.
Arbetsmiljöverket har också fått korn på detta faktum, hävdade han.
– 2010 utkom de med tvingande direktiv som direkt berör oss, för att säkerställa en säker arbetsmiljö vid entreprenadmaskiner i samband med hantering av våra skut.
Den tvingande paragrafen innebär i korthet att när hydraulhammare används för att sönderdela skut SKALL åtgärder vidtagas gällande damm, dolor, stenkast med mera.
– Det är vansinne att stå i ett tättbebyggt område och slå skut med en hydraulhammare utan skyddsbarriärer, noterade Peter Andersson.
Han uppger att Arbetsmiljöverkets föreskrifter är ”aningen luddiga” och att myndigheten gärna vill att branschen tar fram en lösning.
– Vi i krossutskottet har arbetat med frågan och hittills tagit fram en rekommendation för hur man testar säkra rutor. SBMI anser också att vi bör ha samverkan med Maskinentreprenörerna.
Det finns redan del hjälp att få, en av leverantörerna av säkerhetsglas har till exempel tagit fram en rekommendation för hur entreprenadmaskiner som används i olika sammanhang bör vara utrustade. Tillverkaren talar om fyra olika risknivåer, enklare arbete med risk för stenskott, stenknackning och skuthantering med risk för flygande stenar, stenknackning med risk för dola men utan risk för explosion från sidan samt arbete med flera maskiner på samma arbetsområde.
Peter Andersson rekommenderar att man alltid väljer en högre risknivå för att säkert uppfylla skallkravet och påminner om att det går att få fram skyddsglas även till äldre maskiner.
SBMI betonar dessutom vikten av att ställa krav på leverantörerna.
– Vi ville till exempel ha dolsäker ruta till en hjullastare och fick en sex millimeter tjock Hammerglassruta, något som uppfyller kraven vid risk för stenskott men det är inte en dolsäker ruta.
Leverantörernas lösningar kan ibland snarast försämra säkerheten, sitter skyddsglaset i en grov stålram påverkas sikten negativt, vindrutetorkaren kan också få sämre kapacitet och har maskinen, som i ett fall, dessutom fått ”tuffa”, korta och smala skärmar blir sikten ännu sämre.
– Det är verkligen att suboptimera säkerheten, jag skulle inte vilja föra fram den maskinen i en täkt, en maskin på 35 ton och med 13 ton i skopan, i 30-35 kilometer i timmen. Det sätter verkligen alla annan säkerhet ur spel, dundrade Peter Andersson.
Han tillägger att de repkänsliga rutorna ofta förses med ett skyddande material som dock måste bytas emellanåt.
– För att klara det behövs en skylift, eller så får man stå på leriga lastarmar! Vi måste bli bättre på att ställa krav på våra leverantörer och få maskinleverantörerna att ta upp dessa frågor med de som levererar rutor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)