Strejk utan förnuft
Det nya avtalet är undertecknat och klart, om än bara för tretton månader. Det betyder tyvärr att den övervintrade dinosaurie som oftast kallas ackordslön lever vidare ett tag till.
Åter igen känns det också märkligt att se hur olika de båda avtalspartnerna ser på verkligheten. Målen borde vara helt identiska: ordning och reda i en modern och framtidsinriktad byggbransch som Byggnads uttrycker det hela medan byggarbetsgivarna nickar instämmande. Rimliga krav är också bra lön, hög kvalitet på utfört arbete, god tidhållning, hög sysselsättning och inte minst en bransch med så pass hög status att människor står på kö för att fylla eventuella luckor för att bygga det framtida Sverige med ett minimum av störningar.
Önskelistan kan fyllas på med en bransch utan uppslitande och oftast onödiga schismer, och framför allt ökade möjligheter att på ålderns höst kunna gå i pension vid önskad tidpunkt med en kropp som inte är helt nedsliten av tungt arbete. Kan man dessutom enas om att riva de murar facket försöker bygga upp för att stänga ute nykomlingar i branschen skulle bilden ljusna ytterligare. Då kan man också minska risken för de avarter i byggprocessen som Uppdrag Granskning synliggjort i samband med byggandet av Mall of Scandinavia. Så länge dessa missförhållanden tillåts fortsätta kommer också de bittra striderna mellan arbetsgivare och fack att fortgå samtidigt som en hel bransch tvingas kämpa vidare med sitt solkade rykte.
I vårens förhandlingar har ingångslönerna och ackordslönerna varit svåra stötestenar. Varför Byggnads kämpar för ingångslöner som i praktiken gör det omöjligt att nyanställa är en gåta för alla. Kampen för ackordslönen är lättare att förstå. För det första är de påtvingade regelbundna förhandlingarna en källa till irritation och splittring mellan företagen och deras anställda. För det andra är det dessa förhandlingar och den därtill hörande löneformen som säkerställer sysselsättningen för en uppsjö av förbundets ombudsmän.
Eftersom ackordslönesystemet bygger på att göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt drabbas berörda byggnadsarbetare av bland annat stor risk för onödigt slitage på kroppen, stor risk för åsidosättande av säkerhetsåtgärder och stor risk för slarv eller direkta felaktigheter, men också mer klirr i kassan – i varje fall så länge kroppen orkar.
Det nya avtalet är undertecknat och klart, om än bara för tretton månader. Det betyder tyvärr att den övervintrade dinosaurie som oftast kallas ackordslön lever vidare ett tag till.
Ett enkelt sätt att avveckla den – om man vill – är att omvandla den till tidlön utan lönejustering. Byggnadsarbetaren får fortsatt hög lön, en säkrare arbetsplats och minskad risk för kroppsliga skavanker. Arbetsgivaren slipper onödig administration och uppslitande konflikter. Byggnads lär visserligen tvingas avstå från flertalet ombudsmän, men kan förmodligen räkna med ökat antal medlemmar i takt med att branschen får bättre rykte, ökad attraktionskraft och företagen stärkt konkurrenskraft.
Nu är det svårt att lära gamla hundar sitta. Knappt har bläcket hunnit torka på avtalet innan Byggnads varslar om strejk igen. Den här gången för att tvinga måleriföretag att betala mätningsavgifter för tjänster som man inte efterfrågar och inte använder. Det är ett agerande som i hög grad tär på förtroendet för både bransch och facklig verksamhet.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube ! :)