23948sdkhjf

Hjullastaren populär bland lantbrukare

Försäljningen av fabriksnya hjullastare ökade markant i Sverige under förra året. En delförklaring kan vara att maskintypen blivit betydligt populärare bland lantbrukarna som alternativ till den traditionella jordbrukstraktorn.
Storleksrationaliseringen i lantbruket har gjort att det krävs mer avancerade maskiner för att hinna med det dagliga arbetet. Mer ska hinnas med varje år och då är bättre och större maskiner en förutsättning, säger exempelvis Tommy Petersson som driver ett av Ölands största lantbruk.

När Tommy Petersson tillsammans med sin fru Sussie år 1992 tog över verksamheten vid en 1500-talsgård i Knäppinge, strax norr om Köpingsvik, blev han den tionde generationen i familjen att driva gården.

Vid starten hade de 30 kor och 50 hektar mark. I dag ser situationen helt annorlunda ut. Verksamheten bedrivs med nio anställda på en total areal på 1 200 hektar – varav 400 hektar är odlad mark – samt 320 mjölkkor.

– Vi ser till att växa i lagom stora steg så att vi orkar och hinner med ekonomiskt. Sedan handlar det mycket om personalen. Våra anställda ställer verkligen upp när det behövs, betonar Tommy Petersson.

Men väl så väsentligt är att den allt mer omfattande verksamheten också ställer helt nya krav på maskiner och utrustning. En gång i tiden räckte det alldeles utmärkt att använda sig av gårdens traktor med frontaggregat eller möjligen att köpa begagnat. För tio år sedan valde dock Tommy och Sussie en helt ny strategi. Valet föll på en fabriksny Volvo L60E och utfallet var så pass lyckat att paret i maj förra året än en gång valde att investera i en fabriksny hjullastare – den här gången en L 60H.

– För oss är det viktigt att det är en maskin som passar alla typer av jobb och det gör den här. Det jag också uppskattar är att den är rätt hög när man kör, jag får en god överblick. Dessutom känns den rapp och snabb, inte som en sportbil, men ändå, skrattar Tommy Peterson.

Det har också varit viktigt att skräddarsy lastaren efter gårdens specifika behov och tillvalskatalogen har utnyttjats flitigt. Större och bredare däck ska förhindra packningsskador vid körning på åkern. En våg i lastaggregatet informerar omedelbart om lastens vikt och den hydrauliska släpvagnskopplingen breddar användningsmöjligheterna.

– En stor del av jobbet här på gården går ut på att mixa foder till djuren, vilket vi gör 365 dagar om året och flera timmar varje dag. Lastmaskinens främsta uppgift är just att lasta mixervagnen. Dessutom, eftersom marken här är stenbunden, använder vi den mycket till att plocka sten, säger Tommy Petersson.

Under skördetiden är en av huvuduppgifterna att packa ensilage i plansilon där den så kallade grönmassan konserveras.

– När jag började intressera mig för lantbruk på 70-talet, fanns det ingen som köpte en ny lastmaskin. Det var samma sak hemma hos oss, vi köpte bara begagnat. Men nu har det här ändrat sig, säger Tommy Petersson.

– Man har väl kommit på att maskinen går så många timmar om året och väljer därför att investera. Mjölkmaskinen och lastmaskinen är de maskiner jag använder mest och därför tycker jag det är viktigt att lägga krut på dem. Jag måste veta att jag har nya och friska grejer som håller i flera år.

Enligt Anders Thuné, försäljningschef på Swecon Anläggningsmaskiners södra region, tycks det ha skett ett trendbrott i lantbruket de senaste åren. Tommy och Sussi är inte ensamma om sin inställning utan allt fler har hittat de fördelar som en lantbruksanpassad entreprenadmaskin kan erbjuda.
– Lantbrukarna kör så pass många timmar och behöver nya och fräscha maskiner för att klara av sitt dagliga arbete. Det är viktigt att ha den här tryggheten och tillgängligheten för att hela kedjan i arbetet ska fungera, säger Anders Thuné.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078