23948sdkhjf

Svenska spår - en europeisk fråga?

Norrbotniabanan och de andra delarna i en botnisk korridor är inte en exklusivt norrländsk eller ens svensk angelägenhet anser Botniska korridorens företrädare. – Det handlar att få hela Europa att fungera.

Stockholm. Samarbetet Botniska korridoren passade på att hålla ett eget seminarium i samband med årets upplaga av Framtidens Gruv och mineralkonferens i Stockholm.


– Vi vill lyfta helheten och den botniska korridorens betydelse för hela Europas ekonomi, det handlar att få hela Europa att fungera, inledde Joakim Berglund, projektledare för samarbetet ”Botniska korridoren”.


Samarbetet omfattar flera kommuner, länsstyrelser, landsting och företag, främst i norra delen av Sverige, och syftet är bland annat att få med Botniska korridoren, med delprojekt, i den kommande nationella planen för transporter 2018-2029.


– Vi vill lyfta diskussionen som pågått länge, inför nästa nationella plan, vad prioriterar vi?


För att flödet av både gods och personer ska fungera behövs en fungerande botnisk korridor med till exempel nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan, anser företrädarna. På seminariet slog de fast att Europa har en naturlig koppling till norra Sverige, Norge och Finland och att naturtillgångarna har avgörande betydelse för hela Europa, ett pärlband av städer längs norrlandskusten har också behov av en fungerande infrastruktur.


Botniska korridorens ordförande Elvy Söderström betonade vikten av en fullt utbyggd korridor.


– Det behövs tillgång till hela Sverige för att godset och persontrafiken ska fungera. Fler måste förstå nyttan av att investera för att få fram godset och personerna.


Krister Sandberg på Trafikanalys redovisade det regeringsuppdrag företaget ska vara klara med den första april – att ta fram ett samlat kunskapsunderlag och en nulägesanalys angående godstransporterna – vart flödar det, vilka transportslag används, vilket gods handlar det om och vart tar det vägen?


Trafikanalys ska också föreslå förbättringar, till exempel effektivitetshöjande åtgärder. I uppdraget ingår också att också bedöma om det finns en överflyttningspotential från väg till de andra trafikslagen och vilka klimat- och miljöåtgärder som kan vara lämpliga.


Trafikanalys konstaterar att produktion och förbrukning sker på olika ställen i Sverige och att transporter är ett måste. Det skiljer sig dock mycket åt när det gäller olika varugrupper och Krister Sandberg uppger att det råder en kraftig obalans när det gäller mängden ton till och från de fyra nordligaste länen.


– Från de fyra länen är det mest sjöfart och mycket järnväg men inom länen är det mycket lastbilstransporter.


Enligt Trafikanalys transporteras åtta procent av godsmängden mer än 300 kilometer. Man ser därför en begränsad potential för överflyttning till andra transportslag.


– Särskilda sträckor och varugrupper kan vara aktuella och där kan styrmedel som kilometerskatt, svaveldirektiv med mera påverka, säger Krister Sandberg.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078