23948sdkhjf

Tungt varsel från Byggnads

Byggnads har varslat drygt 2 600 medlemmar spridda bland ungefär 60 medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier om strejk med start 12 april. Arbetsgivarna beskriver varslet som ett av de största i historien och direkt oansvarigt.
Vi har tidigare uttryckt oro för att BI skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och i stället lagt allt fokus på makten över lönebildningen. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Sveriges Byggindustrier varnade i ett tidigt skede att Byggnads avtalskrav leder till ökade kostnader på över åtta procent och att ett av tre medlemsföretag skulle gå omkull. Trots det har Byggnads valt att förbise detta och i stället krävt fantasisummor. Branschen står inför enorma utmaningar där våra företag konkurrerar på en alltmer internationell marknad. Då kan vi aldrig acceptera att våra medlemsföretag som tecknar kollektivavtal blir bestraffade för att vår motpart saknar förståelse för dessa förändringar, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind.

Enligt byggarbetsgivarna kan kraven från Byggnads medföra att runt 30 000 byggnadsarbetare förlorar sina arbeten. Anledningen är att branschen i en allt tuffare nationell och internationell konkurrens är stadd i en snabb förändring. Företag blir allt mer specialiserade, delar av byggproduktionen flyttas ut till ”husfabriker” och exempelvis byggservicejobb kan komma att utföras av andra yrkesgrupper än de som omfattas av Byggavtalet.

Med Byggnads ögon krävs ett lönelyft på ungefär 3,2 procent. Enligt byggarbetsgivarna kommer de faktiska kostnadsökningarna för företagen att överstiga åtta procent. En anledning är att Byggnads kräver att arbeten som i dag betalas med tidlön ska omfattas av ackordskravet. Andra kostnadsdrivande krav är förändrade arbetstider, avtal om anställningsskydd, särskilda regler vid in- och uthyrning av personal samt en kraftigt ökad administration. Bland annat kräver Byggnads att få information så snart en underentreprenör anlitas, vilket arbetsgivarna bedömer ske runt en miljon gånger per år – eller mer än 3 000 gånger per arbetsdag. Vilka följder informationen får i form av påtvingade undersökningar och förhandlingar framgår inte.

Sveriges Byggindustrier har valt att vända sig till Medlingsinstitutet i hopp om att konflikten ska lösas.

Konflikten berör inte Maskinentreprenörernas medlemmar direkt, men enskilda företag kan drabbas som en följd av de störningar strejken skapar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078