23948sdkhjf

Stora byggen i Stockholm

Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden, Slussen, nya tunnelbanan.... Stockholm växer så det knakar och det lär finnas mycket att göra i huvudstaden i många år framöver. – Vi har 450 projekt i pipen.

Upplands Väsby. Det byggs intensivt i Stockholm, stora anläggningsprojekt som Förbifart Stockholm och Slussen är snart igång, nya stadsdelar växer fram och både stora och små projekt planeras.


– Vi har 450 projekt i pipen, berättade Mårten Frumerie på 2015 års Geodesidagar, som anordnades i Infracity i höstas.


Han är avgående avdelningschef för Stockholm Stads exploateringskontor, där han ansvarat för de större projekten. Han är också Stockholms läns landstings blivande förvaltningschef för utbyggd tunnelbana och konstaterar att det händer mycket runt innerstan, inte minst på bostadssidan.


– Hammarby Sjöstad var den första större etableringen på många år, och kom till för runt 20 år sen, Norra Djurgårdsstaden har pågått i många år och det blir många år till, Hagastaden växer fram, Nordvästra Kungsholmen har vuxit ut till stort projekt med många tusen lägenheter, vi har också Liljeholmen och Årstadal även om mycket ligger på privat mark där.


Norra Djurgårdsstaden byggs på gammal industrimark, oljehanteringen på Loudden pågår några år till men när dessa ytor frigjorts ska även de bebyggas.


– Cirka 2020 kommer vi åt oljehanteringsområdet, en mängd verksamheter kopplade till hamnen, plus depåer, ska också flyttas ut till piren, det frigör mark för annat, säger Mårten Frumerie.


En stor bassäng ska fyllas ut och även dessa ytor ska tas i anspråk.


– Där blir det kontor och handel, bostäder har inte fungerat på grund av bullerlagstiftningen.


Mårten Frumerie konstaterar att läget nära vattnet är attraktivt för bostäder och att det möjligen kan bli tal om en uppmjukning i lagstiftningen.


– Vi tror att det kommer att bli möjligt att få in mer bostäder i de här områdena, samma sak gäller i södra Värtan.


Den nya stadsdelen kommer att fyllas med bostäder, det ska också byggas en ny färje- och kryssningsterminal och ett nytt stort biobränsleeldat värmeverk i Värtahamnen.


– Runt 2030 ska det vara klart med 12 000 nya lägenheter, säger Mårten Frumerie


Kollektivtrafiken ska eventuellt också byggas ut genom de nya bostadsområdena, med spårväg från Lidingö in över Strandvägen och vidare mot Stockholm Central.


– Det är oklart hur det kommer att bli, det blir ett väldigt dyrt projekt och man ser över nyttorna med det, kommenterar Mårten Frumerie.


Bygget i sig anses komplicerat, spår korsar spår och grundförhållandena är delvis knepiga – en del utgörs av sjöbotten.


– Det är en komplex plats och man behöver få ihop alla nivåerna, säger Mårten Frumerie.


Han aviserar också bygget av en ny bro till Lidingö.


– Den befintliga vägbron är inte i bra skick.


Hagastaden är ett annat jätteprojekt, enligt Mårten Frumerie är skalan i en klass för sig, Stockholm stad räknar med att lägga ut elva miljarder på att däcka över E4, för att få in åtta miljarder när man sedan säljer marken.


– Vi har sett det som nödvändigt göra den satsningen, det blir mycket bättre miljö på platsen.


Han räknar med att det dröjer minst tio år innan Hagastaden står klar.


– 2025 kanske vi är klara, det är en ny typ av exploatering i Stockholm - väldigt hög och tät.


Genom att lägga ett lock över motorvägen bygger man dessutom ihop Solna och Stockholm.


– Det blir spännande att se hur det blir när det är klart.


Ett av de mer omdebatterade byggprojekten i Stockholm är omdaningen av Slussen, enligt Mårten Frumerie är det nödvändigt att bygga om anläggningen.


– Vissa ytor mår inte så bra, Slussen har byggts om vart hundrade år sedan 1600-talet och ligger på en havsvik med uttippat ”diverse”. Det är inte helt stadiga massor och det finns en mängd olika grundläggningsförhållanden på platsen. Delar av Slussen har satt sig rätt rejält.


Dålig mark samt det faktum att det rinner vatten – inte bara genom Slussen utan också genom marken– innebär att de betongpålar som finns kommer i rörelse och åtgärderna måste därför bli rätt drastiska, hävdar Mårten Frumerie.


– Pålarna bär inte, det blir spänningar i konstruktionen. Vi har tittat grundligt på detta och kommit fram till att allt måste rivas och göras om från grunden.


Slussen har redan gått igenom, den för bussterminalen måste dock göras om. Miljödomen vann laga kraft i augusti och Stockholm Stad räknar med att bygget ska komma igång sommaren 2016.


– Det var en väldigt omfattande prövning och nu har vi de mesta av tillstånden, säger Mårten Frumerie.



https://youtu.be/bR1JyuaNcd0

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079