23948sdkhjf

Vassare skopor i Yttervik

YPV har tillverkat redskap i över 20 år, de är knappast ensamma på marknaden men det är bara bra anser ägaren Peter Lundström – Konkurrenter finns det gott om men det betyder ju att alla skärper till sig – även jag.

Yttervik. Skoporna står i drivor och plogbladen glänser på gårdsplanen utanför Ytterviks Prototypverkstad, YPV, i Yttervik utanför Skellefteå. Det råder ingen tvekan om vad som sker i den väl tilltagna verkstaden.

– De enda tjänster vi köper in är blästring och viss lackering, annars står vi för allt från plåtbit till färdig produkt, säger Peter Lundström, ägare och vd.

Företaget tillverkar det mesta i redskapsväg för hjullastare och grävmaskiner.

– Vi tillverkar skopor, gafflar, plogar, gripar...i princip allt utom sopmaskiner.

Skopstål, plogstål och alla andra typer av stål ligger redo i den västerbottniska höstsolen. Peter Lundström föredrar att ha ett rätt väl tilltaget lager.

– Jag beställer plåten till vinterproduktionen innan semestern, man får titta i kristallkulan och det blir väl inte alltid helt rätt men det viktiga är att aldrig stå utan material.

Efter drygt 20 år i branschen konstaterar han det blivit allt mer höghållfast stål i redskapen. De tekniska landvinningarna har också inneburit förändringar, till exempel har tiltrotatorernas intåg inneburit att kunderna efterfrågar andra typer av skopor, inte så raka i kanterna utan med mer insvängda hörn.

– I början vägrade jag, de var så besvärliga att göra. Men jag fick ge mig!

Kundernas önskemål har bidragit till flera av företagets innovationer, till exempel YPV:s klassiska rivskopa som blir självlastande eftersom den är försedd med en ”osthyvel” så att isen går rätt in i skopan.

– Då kan man isriva till exempel på en parkering utan att det blir plogkammar så att folk inte kommer fram, säger Peter Lundström.

Han trodde inte på idén först, men nu är det en av företagets storsäljare.

– Vi har nog sålt 50 stycken.

YPV:s första egna produkt är ett annat exempel – isriven togs fram 1994 efter ett önskemål från en kund i Umeå och säljs fortfarande i stora upplagor.

– Det är ett vanligt plogblad med en betongklump längst upp för att ge plogen mer tyngd, det kallas ”tungblad” i Umeå, säger Peter Lundström.

Ett tredje exempel är YPV:s högtippande klaffskopa.

– Många skopor har vingar för att bli extra breda. Vår är högtippande också, den når högre höjder och kan enklare lasta en lastbil.

Alla nya produkter testas, först på fabriken och sedan ute hos kund.

– Många av killarna som jobbar här är hyfsade maskinförare, de vet vad som krävs, säger Peter Lundström.

YPV är en av många redskapstillverkare men konkurrens är uppfriskande anser han.

– Konkurrenter finns det gott om men det betyder ju att alla skärper till sig – även jag.

– Ledordet är att ha rejäla grejer, vi konkurrerar inte på pris.

– Vi kanske kan vara dubbelt så snabba i stället och även om det dykt upp många billiga kinesiska tillverkare under de senaste tre åren så tänker jag inte lägga mig ned och dö. Vi är inte världens största tillverkare men vi är ganska duktiga.

Han konstaterar att lönsamhet inte är något man kan räkna med.

– Det finns ingen god lönsamhet i den här branschen, att jag har lyckats så bra beror på hårt arbete och en del tur, det gäller att se till att ha bra folk omkring sig.

För att stå sig i konkurrensen måste verksamheten hela tiden vässas.

– Vårt ledord här är att tänka produktionsmässigt, att minska både materialspillet och tidsspillet.

Tillverkningsprocessen ses över kontinuerligt, det gäller bland annat att utnyttja plåtarna till max.

– Det är som en pepparkaksdeg där man ska få ut så många hjärtan och bockar som möjligt, kommenterar Peter Lundström.

Han använder dator för att placera ut de olika delarna på en plåt, det optimala mönstret programmeras sedan in i skärmaskinerna.

– Man spar tid men framförallt material, säger Peter Lundström.

Hans hustru och två av de tre barnen arbetar i företaget. Sonen Pontus Lundström är chefskonstruktör och ägnar ungefär en tredjedel av sin arbetstid åt att ta fram nya eller modifierade modeller.

– Ofta kan man ta in en gammal ritning och göra om den efter det som efterfrågas, vi gör också ett antal helt nya modeller, säger han.

Modellerna designas i ett 3D-program.

– Det gör det enkelt att se vad som fungerar, man ser om något tar i eller om något kommer att jävlas mycket bättre än i 2D, säger Pontus Lundström.

– Hälften av alla produkter vi säljer är mer eller mindre kundanpassade, ibland kanske det bara handlar om färgen, ett nytt tandsystem eller nya fästen, ibland är det större grejer, kommenterar Peter Lundström.

YPV sysselsätter i dag nio personer och det har hänt rätt mycket sedan starten 1992 då Peter Lundström köpte sin arbetsgivares maskiner och startade eget.

– Jag tänkte tillverka specialmaskiner för byggbranschen men 1992 var väl inte det bästa året för just det, det var väldigt lite jobb.

Året därpå sladdade han därför in mer och mer på redskap till entreprenadmaskiner, det blev ett par planeringsskopor och vips hade han funnit sitt kall.

– Tekniknivån passade de maskiner vi hade då och det tenderade att bli mer och mer entreprenad.

De två första åren jobbade han helt solokvist.

– Det var jag och maskinerna på min fars gårdsverkstad.

Med sig i bagaget hade han ett gediget intresse för mekanik.

– Man måste ha ”rätt rubbning”, och jag har väl både både elektroniken, hydrauliken och mekaniken i blodet, konstaterar Peter Lundström som skruvade i allt han kom åt under sin uppväxt på ett jordbruk i Yttervik – det handlade främst om traktorer men också om grävmaskiner och hjullastare, en erfarenhet han fick stor nytta av som vuxen.

Det tekniska kunnandet betyder mycket och efter närmare 25 år i branschen kan Peter Lundström konstatera att det gått rätt bra för hans del. De verkstadslokaler han byggde 1994 har byggts ut vid fem tillfällen, verksamheten – som i dag är nästan uteslutande inriktad på entreprenadsektorn – omsätter 20 miljoner kronor och det är precis lagom tycker Peter Lundström som beskriver de senaste 5-6 åren som ”behagliga”.

– Man måste inte gapa efter riktigt allt, det ska vara drägligt också. Nu har vi gjort oss ett namn och har en produktportfölj med en bra mix, det känns bra.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141