Bergkross kan ersätta naturgrus
Ett Chalmersprojekt med fokus på att ersätta naturgrus med bergkross börjar lida mot sitt slut. – Vi ser goda möjligheter att ersätta natursanden, säger Erik Hulthén.
– Det blev en turné på 49 veckor, på tolv olika platser, totalt 409 mil. Igår kom den tillbaka i Göteborg, förklarade Erik Hulthén, en av forskarna, när SBMI arrangerade en branschdag i Umeå den 23 oktober.
Anläggningen har hela tiden bemannats av två personer från Chalmers per vecka i 42 arbetsveckor, 27 stycken olika material har krossats och i varje täkt har minst tio olika tester utförts och minst 60 prover plockats ut.
– Det är ett världsunikt test, säger Erik Hulthén.
Bergmaterialet har krossats i en VSI-kross i olika hastigheter för att se om och i så fall hur det påverkar kornstrukturen, tanken är att kornformen ska bli rundare och mer naturgruslik när materialet nöter och slår sönder sig själv. Materialet har sedan gått igenom en vindsikt.
– Partiklarna faller ner genom luftström som slussas runt och gör skarpa svängar, olika storlekar har olika förmåga hänga med i de svängarna. Man kan därmed sortera isär dem, förklarar Erik Hulthén.
I projektet har man tittat på hur krossat berg fungerar som ersättare för naturgrus i anläggningsjordar, betong, filler och specifika produkter som till exempel gungsand.
– Nu sammanställer vi resultaten och vi ser goda möjligheter att ersätta natursanden, säger Erik Hulthén.