Tillbaka till fornstora dagar
Boden har förvandlats till ett viktigt nordeuropeiskt centrum i Caterpillars ambitioner att återskapa begagnade komponenter och maskiner till praktiskt taget nyskick. Närheten till gruvindustrin, tillgång på kompetent arbetskraft och en offensiv och framåtsyftande svensk generalagent i form av Pon Mining blev avgörande för storsatsningen.
Gruvbranschen kan trefaldigas och skapa 50 000 nya jobb fram till 2025. Det hävdar branschföreningen Svemin i sin tillväxtvision. Expansionspotentialen är enorm och även om all eventuell utbyggnad inte kommer att ske i de nordligaste delarna av landet står det helt klart att behovet av arbetskraft, maskiner och reservdelar kommer att vara stort under överskådlig tid framåt.
– Bara i Boliden går det för närvarande ungefär 35 gruvtruckar och vi räknar med en långsiktig uppgång i efterfrågan även om det går lite trögt just nu. Vi räknar med att gruvnäringen fortsätter expandera i Norden och har därför valt att satsa ungefär 100 miljoner kronor i en så kallad CRC-anläggning där vi ska kunna återskapa komponenter och hela maskiner till nyskick, säger Mikael Krispinsson, vice president på Pon Mining.
CRC står för Component Rebuild Center, vilket innebär utrymme och kompetens att renovera och uppgradera exempelvis motorer, växellådor, axlar och differentialer.
– Vi räknar med en uppgång i efterfrågan på maskiner worldwide. Det här är ett sätt att säkerställa komponenttillgången utanför den traditionella marknaden och inte riskera att stå med brister i framtiden. Här blir det också ett centrallager för Mining som är bemannat dygnet runt. Brytpunkten för reservdelar flyttas helt enkelt från Rosersberg till Boden, vilket optimerar reservdelshanteringen. Vi märker också att kunderna behöver och efterfrågar utbildning. Det är en växande marknad som vi försöker tillgodose genom att även inrymma utbildningslokaler, säger Mikael Krispinsson.
– Anläggningen är dimensionerad för att kunna ta emot gruvtruckar i storlekar upp till 777, vilket innebär cirka 165 ton med full last. Här kan vi testa motorer med upp till 4 500 hästkrafter och renovera axlar som är fyra meter långa. Verkstaden är den största i sitt slag i Europa. Det är helt och hållet Pon Minings anläggning även om vi fått god hjälp av Caterpillar som har den här typen av anläggningar sedan gammalt och har lång erfarenhet. Vi får använda oss av Caterpillars design och koncept och vår uppgift blir att ge våra kunder lika hög eller högre kvalitet och kostnadseffektivitet, säger Mikael Krispinsson.
Valet av Boden är logiskt av flera anledningar, inte bara för att företaget hade en mindre verkstad bara några stenkast från den nya anläggningen. Viktigast är att flertalet europeiska kunder finns i norra Skandinavien, även om man räknar med att få ta hand om maskiner som går i exempelvis de gotländska kalkbrotten.
– Malmfälten kunde ha varit ett alternativ, men dels är det hårdare konkurrens om arbetskraften, dels är det längre från flygplatser och snabbheten är väldigt viktig. På sikt kan även gruvindustrin på Grönland vara intressant. Det går utmärkt att skeppa maskiner med båt till exempelvis Piteå, säger Mikael Krispinsson.
– Dessutom ligger de flesta gruvorna inom tre timmar från Boden så det är svårt att uppnå bättre tillgänglighet för kunderna. Sedan en längre tid har vi också ett samarbete med Björknäsgymnasiet vid utbildning av fordonstekniker. Bland annat tar vi in lärlingar. Många kommer från fordonssidan.
Mikael Krispinsson betonar att samarbetet med kommunen också fungerat bra. Bland annat visade det sig att den plats där anläggningen först skulle placeras var helt olämplig. Bärigheten var för dålig och varje tänkbar lösning skulle ha fått byggkostnaden att rusa i höjden. En bättre lämpad tomt plockades fram och trots att fördröjningen ökade tidspressen på entreprenören Nåjden Bygg är Mikael Krispinsson nöjd med slutresultatet efter ett drygt års byggtid.
Då handlar det definitivt inte om ett ordinärt dussinbygge utan byggarna sattes på en del svåra prov på grund av bland annat den avancerade utrustning som krävs för att klara test av motorer med upp till 4 500 hästkrafter. Till det kommer bland annat klimatanpassning för att klara de kalla vintrarna, men också installationer för att kunna hantera bland annat kyla och varmvatten.
Motortesterna görs i ett ljudisolerat rum med dubbla dörrar. Där finns också ett kontrollrum med skottsäkert glas. Verksamheten alstrar massor med värme, vilket krävt anläggandet av ett kyltorn utanför byggnaden.
Det är nästan en meter tjock betong för att avskilja vibrationer. Dessutom är betongplattan här närmare en meter tjock för att också kunna förhindra att vibrationerna från testriggen ska sprida sig vidare till andra delar av anläggningen.
Även i Boden är kampen om arbetskraften hård. Därför har åtskillig möda lagts på att skapa attraktiva lokaler med stora ljusinsläpp, och ett ljust lunchrum. I anläggningen finns ett gym och ett elljusspår har anlagts i direkt anslutning till byggnaden. Förhoppningen är att det dels ska resultera i en piggare och friskare personal, och dels i en ökad attraktionskraft.
Mycket kraft har också lagts ner för att hitta genomtänkta och ergonomiskt riktiga lösningar på vissa arbetsmoment. Exempelvis finns fyra meter djupa schakt i verkstadsgolvet där axlar för gruvtruckar kan renoveras. Traditionellt får mekanikerna ofta klättra upp och ner för att jobba med de gigantiska axlarna. Här kan de stå tryggt och bekvämt på golvet och justera axelns höjd med hjälp av en kran. Golvet är dessutom diamantslipat för att ingenting ska kunna tränga igenom. Även dammet binds för att förbättra innemiljön.
Totalt finns 19 arbetsstationer som servas med hjälp av svängbara kranar med stöd från en traverskran som täcker hela verkstadsytan.
Verksamheten i den cirka 6 000 kvadratmeter stora anläggningen inleddes i september, men redan i slutet av augusti anlände den första trucken från Cliffton Mining i Svappavaara för att återuppstå i nyskick – en process som tar upp till ungefär tio veckor. Inledningsvis tvättas maskinen noggrant innan den går vidare till demontering. Vid bland annat tvättningen samlas olja och smuts i ett slutet system.
– Ingen människa behöver över huvud taget hantera restprodukterna, säger anläggningens servicechef Anders Eriksson.
I samband med tvättningen görs alltid en kassationskontroll av komponenterna. Det görs för att snabbt få en överblick av vad som kan återanvändas och vad som måste beställas. På så sätt undviks risken för ståtid på grund av att någon vital maskindetalj inte finns tillgänglig när den behövs.
– Ska vi hålla våra deadlines krävs mycket noggrann planering samtidigt som vi måste kunna jobba parallellt med alla komponenter. Det här arbetet ingår också i en långsiktig kvalitetssatsning. Det finns nämligen en plan för varje komponent i maskinerna. Om det förväntade timtalet inte har uppnåtts görs en analys för att utröna vad som kan ha gått fel. Den kunskapen går vidare till Caterpillar som därigenom får bättre förutsättningar att hitta ännu bättre lösningar, säger Anders Eriksson.
Även om verksamheten i den nya anläggningen knappt kommit igång finns en bred erfarenhet av den här typen av renoveringar.
– Vi har bland annat renoverat elva truckar för Boliden. Den äldsta renoverade vi efter 60 000 timmar. Sedan dess har den gått ytterligare 60 000 timmar. Den gör fortfarande sitt jobb efter 20 år, säger Anders Eriksson.
– Det kunden får är en maskin med en standard som lyfts åtskilliga år. Maskinen får dessutom ny garanti och nytt serienummer, allt till en kostnad som motsvarar ungefär 60 procent av nypriset, säger Anders Eriksson.
– Orderstocken är bra redan nu, men anläggningen är dimensionerad för att klara betydligt mer. Vi startar med enskift och en arbetsstyrka på cirka 40 personer, men anläggningen har designats för skiftgång. Eftersom vår tomt är på bortåt 40 000 kvadratmeter finns också gott om plats för en framtida expansion om det skulle behövas, säger Mikael Krispinsson.Vi räknar med fortsatt god gruvkonjunktur. Gruvföretag ser långsiktigt. Vi ser ett ökat antal entreprenörer som kommer att sysselsättas i gruvorna.
– Orderstockarna för 2015-16 är bra och vi räknar med fortsatt upptrappning för att gå för full kapacitet 2017. Vi är lyckligt lottad med Skandinavien som en stabil marknad. Här finns relativt små enheter som är mindre konjunkturkänsliga. Exempelvis Boliden köper inte nytt i vikande marknad – de renoverar. Därför är det viktigt för oss att vara nära marknaden. Eftermarknaden med service är minst lika viktig som nyförsäljningen, säger Mikael Krispinsson.
Fotnot: På vår Facebooksida finns en liten film som visar hur en D11 får en total omgörning på en CMC-anläggning i USA (klicka på länken).