Sverige nästa för Hitachis hybrid
Det franska uthyrningsföretaget Cotra Styl blev i somras först i Europa med Hitachis hybridgrävare ZH210LC-5. Första kontakten togs under förra årets Bauma och efter att ha haft tillgång till en prototyp för provkörning under sex veckor slog företaget till. Nu finns maskinen tillgänglig även för svenska köpare.
Hybridversionen har försetts med elektrisk svängmotor, kondensator för lagring av el och en elektrisk motor som kompletterar den ordinarie dieselmotorn. Resultatet är en 22-tons bandgrävare som skiljer sig avsevärt från basmodellen – inte minst med avseende på bränsleekonomi.
– Bränslebesparingen blir stor, upp till drygt 30 procent samtidigt som miljöbelastningen blir avsevärt lägre än med konventionell teknik, lovar Delvators vd Jonas Jaenecke.
Nykomlingen ZH210LC-5B tar till vara den bromskraftsenergi som alstras i svängrörelsen och utnyttjar energitillskottet för att driva svängmotorn, eller som avlastning för dieselmotorn.
Energiåtervinningen och hur den tillgängliga elkraften används är helt automatiserad. Processen styrs av maskinens egen dator, men kan övervakas via en monitor i hytten. Monitorn har även integrerad backkamera, A/C och radio.
Via monitorn gå det också att ha full kontroll över exempelvis bränsleförbrukning. Uppgifter om genomsnittlig förbrukning kan tas fram för bland annat timme eller dag. Enligt tillverkaren kan föraren till och med plocka fram uppgifter om hur bränsle har sparats och hur ytterligare besparingar kan göras.
För att ytterligare lyfta energieffektiviteten används något som kallas Trias HX – i praktiken det beprövade hydraulsystemet Trias som anpassats för att fungera optimalt med hybridtekniken. Tillsammans med hydraulsystemets tre pumpar ska de tekniska lösningarna bland annat vara något av en garanti för ett jämt, stabilt och inte minst tillräckligt flöde till de funktioner som behöver kraft utan risk för tryckförluster.
– Hybridmaskinen lämpar sig bäst i arbetssituationer med många svängrörelser då mycket rörelseenergi kan återvinnas, säger Jonas Jaenecke.
Även om modellen är ny för Sverige är tekniken väl beprövad. Hitachi har distribuerat sina hybridmaskiner på den japanska marknaden under flera år och även i Europa är erfarenheterna goda.
Första europeiska kund blev det franska uthyrningsföretaget Cotra Styl som kom i kontakt med maskinen på Bauma 2013.
Efter att ha haft tillgång till en prototyp för provkörning under sex veckor slog företaget till. Och så här långt har maskinförvärvet visat sig vara lyckosamt.
– Redan testerna med prototypen visade sig vara mycket lyckade oavsett om den jobbade i en citykärna eller i en mer lantlig miljö. Dessutom minskade både utsläpp och buller utan avkall på produktiviteten, säger
Laurent Galle, ägare till Cotra Syls moderbolag Groupe Noble.
Innan modellen släpptes i Europa utsattes den för ett tufft vintertest i Finland under några månader i början av året. Det var den finska maskinentreprenören Maansiirtoliike Kemppe som under perioden januari-mars fick möjligheten att hårdköra en maskin parallellt med sina övriga Hitachimaskiner vid ett vägbygge nära Rovaniemi.
Testpilot var den rutinerade Kari Saraniemi som körde maskinen i temperaturer ner mot 30 minusgrader.
– Hybridgrävaren var mjukare och mer exakt än en konventionell grävare och dessutom tystare samtidigt som bränsleförbrukningen var anmärkningsvärt låg, säger Kari Saraniemi, som också var noga med de dagliga kontrollerna av främst hybridsystemet som komplement till det rutinmässiga underhållsarbete som gjordes av tillverkarens finska representant Rotator.
– Systemet har varit lätt att underhålla och är extremt tillförlitligt. Det som ändå slagit mig mest är hur tyst maskinen är, säger Kari Saraniemi.
Maansiirtoliike Kemppes ägare Tuomo Kemppe är lika nöjd med maskinen och betonar bland annat att bränsleförbrukningen låg avsevärt under förbrukningen för de övriga maskiner som arbetade på i vägprojektet.
Liksom Hitachis övriga maskiner i 5-serien som importeras av Delvator är hybridmodellen utrustad med den Nordenanpassade hydraulik som kallas Nordic F.
Versionen är anpassad för att fungera tillsammans med utrustning som används i Sverige, exempelvis tiltrotator, och för att fungera optimalt för nordisk körteknik.
– Maskinförarna i Sverige och de nordiska länderna kör som regel med mer kombinerade rörelser än ute i Europa. Här används också utrustningar som tiltrotator och snabbfästen, vilket medför mer vikt på stickan. Nordic F innebär att hydrauliken är skräddarsydd till dessa förutsättningar och att maskinerna kan arbeta effektivt och energisnålt, säger Jonas Jaenecke.
Maskinen levereras med ett GPRS-kommunikationssystem som kommunicerar med en server hos tillverkaren. Via företagets så kallade Global e-Service kan maskinägaren och den lokala representanten enkelt logga in och få tillgång till alla de data maskinen förmedlar.