23948sdkhjf

Lyckade försök med syntetisk diesel

Luktfri, tystare gång och mer lättstartad i kyla. Det är några omdömen från den norske grävmaskinsföraren Petter Flåtten som varit en av testpiloterna när Hitachi och Shell förenat sina krafter i ett fullskaletest av så kallat GTL-bränsle i entreprenadmaskiner.


Kraven på att begränsa utsläppen från bland annat förbränningsmotorer blir allt hårdare, vilket resulterat i ett idogt utvecklingsarbete i kedjans alla led, från drivmedel, via motorteknologi, till förarens beteende.

En utvecklingslinje är så kallat GTL-bränsle (gas to liquid), ett färglöst syntetiskt dieselbränsle som framställs av naturgas, eller annan metanbaserad gas, och utlovas vara näst intill helt fritt från svavel och aromatiska ämnen. Shell har i många år testat bränslet tillsammans med olika biltillverkare och konstaterat kraftigt reducerade utsläpp av kväveoxider, partiklar och andra luftförorenare. Nu har företaget dessutom tillsammans med Hitachi studerat hur drivmedlet fungerar i entreprenadmaskiner.

Hitachis övergång till Shells GTL-bränsle gjordes i maj 2013 då de första maskinerna i fabriken i Amsterdam tankades med det i entreprenadkretsar relativt oprövade bränslet.

En första, och mycket viktig erfarenhet, är att GTL-bränslet kan användas utan tids- och kostnadskrävande anpassningar och att det ger flera valmöjligheter. Bland annat konstateras att det kan användas i sin rena form, men också blandas med konventionell diesel.

– Shell GTL är helt kompatibel med både befintlig teknik och befintlig infrastruktur för distribution. Det betyder att vi kan använda det i vår befintliga maskinflotta – med både nya och äldre motorer – utan modifieringar, utan att behöva rensa maskinernas bränslesystem och utan kompletterande investeringar. Det gör bränslet kostnadseffektivt, lätt att använda och krånglar inte till tillvaron för kundens affärsverksamhet, säger Igor de Liefde, biträdande utvecklingschef för Hitachis europeiska verksamhet.

Bland annat kördes en ZX210LC-5 mycket korta stunder för att bränslet skulle ligga kvar i systemet under lång tid och med helt olika klimatpåfrestningar. Därmed gavs bland annat prov på hur bränslets egenskaper bevarades över tid.

För att få bättre kunskap om hur bränslet fungerade i kyla användes två större grävare, ZX470LCH-5s, i Norge tidigare i år. Maskinerna ingår i flottan hos Carl C Fon, som beskrivs som en av Norges största Hitachikunder.

Maskinerna användes för tuff körning i ett vägprojekt i temperaturer som gick ner mot tjugo minusgrader, vilket bedömdes vara klart lämpligt för ett utslagsgivande test.

Inte minst bränslets vinteregenskaper fick mycket beröm. Bränslet beskrivs som både rent och opåverkat av tid. Inte ens efter långvarig lagring i en maskin som inte användes var bedömningen att kvaliteten försämrades. Exempelvis fanns inga tendenser till att filtren sattes igen. Inte heller kylan skapade några problem, tvärtom konstaterades att bränslet fungerade utmärkt, helt utan tillsatser.

Petter Flåtten , en av de norska förarna, med 28 års yrkeserfarenhet, betonade att han inte kände någon skillnad i produktivitet om maskinerna kördes med GTL-bränsle eller med konventionell diesel. Trots det menar han att han vid ett blindtest inte skulle ha några som helst problem med att identifiera det aktuella bränslet.

– Shell GTL luktar inte, det minskar bullret från motorn och maskinen startar lättare när det är riktigt kallt, säger Petter Flåtten.

Även Carl Christian Fon var nöjd med resultatet.

– Med tanke på att testet skulle göras i rejäla vinterförhållanden var valet av Norge och just den här arbetsplatsen idealiskt. Vi hade inga som helst driftproblem, bränsleförbrukningen var likvärdig med konventionell diesel, men utsläppen var betydligt mindre. Det kan mycket väl vara ett kostnadseffektivt bränslealternativ och jag tvekar inte om att vi kan använda bränslet permanent, säger Carl Christian Fon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078