23948sdkhjf

Konsulter ser uppgång i byggbranschen

En trög byggmarknad är på väg att vända uppåt igen. Det går inte fort, men såväl tekniska konsulter som arkitekter räknar med ökad orderingång, förbättrad lönsamhet och ett växande rekryteringsbehov. Det framgår av Svenska Teknik & Designföretagens senaste investeringssignal.


När Svenska Teknik & Designföretagen , STD, presenterade årets branschkommuniké, strax efter sommarsemestrarna, andades organisationen tydlig optimism. Budskapet var att tillväxten i branschen fortsätter, och anledningen var bland annat ökat bostadsbyggande, fortsatt hög nivå på infrastruktur- och anläggningsuppdrag samt att exportindustrins efterfrågan vänt uppåt igen.

Oktober månads investeringssignal, den senaste marknadsundersökningen bland STD:s medlemsföretag bekräftar, eller till och med förstärker den optimistiska bilden.

– När nu både tillverkningsindustrin och exportföretagen upplever en förbättrad efterfrågan, skapar de en trygghet för samtliga av våra marknadsområden. Orderläget i de egna sektorerna är mer eller mindre oförändrat sedan maj månad och företagen ser fortsatt optimistiskt på framtiden. Det stora flertalet tror att det kommer att bli ännu bättre sex månader framåt. Det är endast arkitektföretagen som intar en mer försiktig attityd, säger STD:s vd Lena Wästfelt i en kommentar.

Den bild som presenteras av STD:s medlemsföretag påminner i mångt och mycket om den konjunkturrapport som nyligen presenterade av Sveriges Byggindustrier. Bedömningen är att investeringar i infrastruktur och anläggningar kommer att minska något liksom investeringar i lokaler. Däremot finns gott hopp om att bostadsbyggandet kommer att öka.

Av de drygt 100 arkitekt- och teknikkonsultföretag som besvarat enkäten räknar drygt hälften med att marknaden ligger kvar på ungefär samma nivå som i dag, en dryg tredjedel räknar med förbättringar medan enbart åtta procent tror på en nedgång. Tendensen är dock en klart ökande optimism, men då handlar det inte bara om förväntningar kring orderlägets utveckling.

– Den verkliga optimismen syns mest när det gäller rekryteringsintentionerna. De flesta signalerar rekryteringsbehov. Om det är ett tillväxtbehov eller en generationsväxling är dock svårt att utläsa, säger Lena Wästfelt.

Ytterligare en tendens som lyfts fram i Investeringssignalen är att beställarstrukturen tycks vara inne i en förändringsprocess med en märkbart ökande andel jobb från offentliga beställare inom samtliga delbranscher. Inom byggsektorn märks det exempelvis genom att lokalinvesteringar från offentliga beställare ökar medan de privata lokalinvesteringarna minskar. En likartad utveckling förutses inom infrastrukturen där det finns gott hopp om ökade offentliga satsningar medan de privata investeringarna bedöms minska, bland annat i kraft- och energianläggningar.

Den positiva bilden förstärks av industrikonsulterna som visat en svagt uppåtgående trend sedan årsskiftet. Här tror tre av fyra företag att orderläget kommer att stärkas under det närmaste halvåret. Endast sex procent räknar med en försämring.

Sammantaget är bilden att konsulterna har en vändning i sikte och räknar med en uppgång – om än i långsamt tempo. Sveriges Byggindustrier har redan aviserat en uppgång för entreprenadbranschen. När nu konsulterna förutspår en uppgång för sin del ett halvår framåt i tiden innebär det att maskinentreprenörerna kan räkna med att skopan för dessa projekt sätts i jorden i genomsnitt tolv till arton månader senare.

I praktiken betyder det att vi med den information vi har i dag borde kunna räkna med att uppgången fortsätter i varje fall de närmaste två åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078