23948sdkhjf

Fullare fart i snösvängen

En dag var måttet rågat – Erik Sjöberg ledsnade på sin trogna men hopplöst långsamma maskin. Trots att snösäsongen inte ens var över gick han ut på hjullastarjakt. En avsevärt snabbare och dessutom lättservad maskin blev bytet.


Upplands Väsby . Hjullastaren är en av entreprenadbranschens mest användbara maskiner, de dyker upp i alla sammanhang, inte minst när det gäller snöröjning.

– Jag ser hjullastaren som den ultimata maskinen när det gäller att röja snö för våra ändamål. Den är otroligt smidig, man kan bygga snöhögar på höjden i stället för på bredden och man kan lyfta bommen över staket. Har man kilat in sig går det dessutom alltid att lyfta sig därifrån, säger Erik Sjöberg, delägare i ÅES Maskinservice.

Vissa uppdragsgivare kräver att man plogar och sandar samtidigt. Då passar hjullastaren möjligen mindre bra.

– Det funkar kanske i teorin, på en gångväg där man kör rakt fram. Men i praktiken skrapar man ofta bort sanden man lägger ut eftersom man kör fram och tillbaka.

ÅES föredrar att låta maskinerna samarbeta.

– I våra områden plogar vi först och byter sedan redskap, eller så plogar vi med två maskiner och har en tredje som kör efter och sandar.

ÅES Maskinservice röjer främst snö i Upplands Väsby kommun. Firman har tre egna maskiner, en liten John Deere traktor på 1,5 ton, en Atlas 65 på 4,85 ton och en Wacker Neuson WL 37 på 3,7 ton.

– Vi brukar hyra in fler maskiner till snöröjningen, i fjol hyrde vi in fem så vi var totalt åtta, det blir nog något färre i år, kommenterar Erik Sjöberg.

Varje maskin fyller en funktion.

– Den lilla traktorn har vi för att kunna ploga där det är riktigt trångt, på vårarna använder vi den med en getingsopmaskin som vi tar upp sand med.

Atlasen och traktorn har funnits i firman i några år vid det här laget. Wacker Neuson-maskinen ramlade in i verksamheten lite tvärt i våras. Därmed inte sagt att affären var oövertänkt.

– Vi hade en mindre hjullastare förut, men den var så långsam och svag att jag blev galen, körde man på full balja gick den 12-13 kilometer i timmen, det gick så mycket tid till transporter att jag blev less till slut, säger Erik Sjöberg.

När droppen till slut rann över rann den över med besked. Trots att säsongen inte var slut gav Erik sig ut på jakt på en kraftfullare maskin.

– Jag hade kört den lilla i bra många år, det var dags.

– Vi ville också ha en något större, det går inte att komma ifrån att små maskiner innebär sämre komfort.

Att köpa en större Atlas kunde ha varit lösningen, men ÅES ansåg att de större modellerna var för höga. Man sneglade i stället på Weidemann, men när de inte kunde få fram en maskin fort nog föll valet på tvillingmaskinen Wacker Neuson.

– Det är ju egentligen identiska maskiner, från samma fabrik, bara med en annan färg, kommenterar Erik Sjöberg.

En Wacker Neuson WL 37 inhandlades därför.

– Vi valde en 30-maskin med 80 hästar, då kan man köra fort på full balja, säger Erik Sjöberg.

Han är mycket nöjd med maskinen som trots allt hann gå några vändor i snösvängen i våras.

– Den är fruktansvärt stark för sin vikt, den är robust och rejäl men också smidig.

Som verkstadsinnehavare uppskattar han också hur maskinen är uppbyggd.

– Den är lättservad, det räcker att lossa två bultar så kan man tilta hytten och komma åt motorn, hydraulpumpen och slangarna. Det är en jättefördel, i många entreprenadmaskiner är det otroligt mycket skruvar som ska lossas annars.

Han ser dock en nackdel med den nya maskinen.

– Det är för lågt i tak, jag är 189 centimeter lång och hade gärna sett att taket satt en decimeter högre.

Erik Sjöberg äger företaget tillsammans med Åke Eidenbrant, som grundade firman i början av 2000-talet.

Åke Eidenbrant hade då i närmare 30 år förestått kommunens verkstad i samma lokaler, och tog över verksamheten när kommunen valde att lägga ner den.

Erik Sjöberg å sin sida drev en bygg- och entreprenadfirma i grannskapet. De två stretade på som ensamföretagare på varsitt håll.

– Jag hade en kollega som ville dra sig ur, men att köra själv var ohållbart i längden och Åke hade samma problem, minns Erik Sjöberg.

Två slitna egenföretagare kom då på att slå sig samman, Erik kom in i verksamheten för 8-9 år sedan, han tog med sig sitt entreprenadtänk och firman, som fick namnet ÅES Maskinservice, bestod då av två män, en verkstad och embryot till en butik för trädgårdsmaskiner.

I dag sysselsätter verksamheten fem man, i den Willeauktoriserade verkstaden underhålls och servas entreprenadmaskiner och fordon åt bland annat kommunen och det kommunala bostadsbolaget, butiken är avsevärt större i dag och vintertid står snöröjning på schemat.

Byggentreprenadsidan har man dock släppt.

– Förut körde vi när vi hade det lugnt, nu gör vi annat, säger Erik Sjöberg.

I somras utökades verksamheten med hydraulslangar, Hybalu, Specmas återförsäljare i Upplands Väsby skulle lägga ner och ÅES blev hastigt och lustigt tillfrågade om de ville ta över verksamheten.

– Vi fick tre dagar på oss att bestämma oss, det gick fort men vi tror det blir bra, kommenterar Erik Sjöberg.

Nu har man utökat lokalerna, som är under ombyggnad, för att få plats med slangtillverkning.

– Vi har möjlighet att ta emot kunderna här i vår verkstad, det kunde inte Specma. Vi har inte hunnit ta ställning till om vi också ska kunna åka ut till slangkunderna, säger Erik Sjöberg.

Han räknar med att verkstan står för ungefär 40 procent av företagets verksamhet och att butiken och snöröjningen står för cirka 20 procent vardera. Är det fler hjullastare på väg in?

– Nej, det har vi inte personal till. Blir det mycket snö blir det mycket snöröjning men också mycket jobb i verkstan med att svetsa plogar och reparera maskiner åt andra. Och blir det lite snö blir det lite jobb i verkstan och lite snöröjning, det är en svår bransch på det viset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079