Skräddarsydd styrning
Ett skräddarsytt maskinstyrningssystem fungerar bättre och är dessutom enklare att använda. Det hävdar i alla fall Sitech, som dessutom dragit igång en ny utbildningssatsning för kunder och personal.
Kungsbacka. Svenska entreprenörer välkomnar till skillnad från många av sina europeiska kollegor maskinstyrning.
– Här är frågan vilket system man ska ha, på många andra ställen är frågan om man ska ha maskinstyrning överhuvudtaget, säger Mathias Alperud, säljare på Sitech i Örebro.
Sitech har den svenska agenturen för Trimbles maskinstyrning och säljer system för hyvlar, bandschaktare, grävmaskiner, fräsar, asfaltläggare, pistmaskiner, borriggar med mera. Mathias Alperud konstaterar att det inte går att sätta samma system på alla maskiner.
– Vi anpassar därför systemen efter vilken typ av maskin det är och vilken storlek maskinen har, det är en fördel vi har gentemot våra konkurrenter.
– När det gäller grävmaskiner spelar storleken ingen större roll, men på automatiserade maskiner som exempelvis väghyvlar eller bandtraktor tittar man närmare på både storlek, tillverkningsår och serienummer för att anpassa och få rätt komponenter. Att kunna skräddarsy ett system ökar prestandan och gör maskinen mer effektiv.
Mathias Alperud ser Trimbles produkter som enkla att använda för brukaren men också robusta och tåliga. Oberoende av system så är alla uppgraderingsbara och kan efterhand byggas vidare.
– En entreprenör som i dag kanske enbart schaktar för husgrunder, för honom räcker det med att köpa grundplattformen, ett 2D-system. Får han sedan större jobb kan han köpa till utrustning för 3D-körning. Det är också plug and play genomgående i alla Trimbles system, det gör att det är lätt att hantera komponenterna i systemet.
Han tillägger att Trimble samarbetar med flera maskintillverkare så att många av maskinerna är ”Trimble ready” direkt från fabrik.
– Men de maskiner som inte är det gör vi ”Trimble ready”, och anpassar då systemet efter just den maskinen. Det tar lite längre tid att montera, men blir lika bra.
Systemen kan köras med GPS, laser eller totalstation.
– Det finns även andra sätt, till exempel ultraljud.
Även om systemen är skräddarsydda kan man flytta dem från maskin till maskin.
– De generella komponenterna som kan flyttas är till exempel GPS:er, kontrollboxar och radio/internetmodem.
Svenska Sitech bildades för 1,5 år sedan när Mätcenter Control System blev en del av Trimbles Sitechnätverk. Det svenska bolaget är nu ett av över hundra Sitechbolag världen över. I likhet med norska, danska och holländska Sitech ägs det svenska bolaget av Pon, det svenska huvudkontoret ligger i Örebro, kontor finns också i Malmö, Göteborg, Västerås, Linköping, Stockholm och Bollnäs. Svenska Sitech hävdar dock att man täcker in hela landet när det gäller både försäljning och support.
– Det finns 240 Pon-tekniker över hela landet som kan supporta den utrustning vi säljer, säger Pieter Jonckheer, vd för Pons fyra Sitechbolag.
Han finns på plats i Kungsbacka en solig tisdag i augusti för att övervaka när svenska Sitech för första gången anordnar Sitech Academy.
Via Sitech Academy ska personal, kunder med flera lära sig använda eller supporta Trimbles system, både i maskinen och på kontoret.
– Systemen blir allt komplexare och de utvecklas snabbt, därför behövs kontinuerlig utbildning, i Holland har vi varje vecka 10-20 personer i utbildning 1-2 gånger, Sitech Academy finns också i Norge och Danmark, säger Pieter Jonckheer, som uppger att de svenska utbildningarna troligen kommer att hållas främst i Örebro.