23948sdkhjf

Morgondagens maskiner

Emissionskraven har gjort 2013 till ett nyckelår. Det anser JCB som bäddar för framtiden med nya testanläggningar, nytt innovationscenter och dubbelt så många ingenjörer.


De nya emissionskraven har fått fart på maskintillverkarna och snart sagt alla maskiner har kommit i nya versioner. Upptrappningen märks till exempel hos brittiska JCB, som lanserade tolv nya produkter globalt 2010, 2011 var siffran 38 och 2012 70. För 2013 räknar det brittiska företaget med 55 lanseringar.

– 2014 och 2015 blir det ungefär samma summa, säger Mick Mohan, group engineer director.

Han uppger att JCB, med elva fabriker i Storbritannien och elva fabriker i andra länder, investerat avsevärda summor under de 2-3 senaste åren.

– Vi har bland annat dubblat antalet ingenjörer.

Han ser 2013 som ett nyckelår eftersom de nya emissionskraven träder i kraft.

– Det är nya generationer av allt och stöder även lanseringarna framöver.

JCB har också investerat en hel del i sina testanläggningar.

– Vi har bland annat en helt ny testanläggning i Indien.

Den indiska anläggningen används inte bara för indiska produkter, den ska erbjuda så pass jäkliga förhållanden med damm, hetta med mera att JCB testar många av sina maskiner där.

– Vi har också en ny anläggning i Shanghai där alla grävmaskiner testas 24 timmar, sju dagar i veckan.

2008 testades maskinerna i totalt 40 000 timmar. I dag är det 150 000 timmar.

– Vi testar maskinerna inte bara i Storbritannien utan även i Indien, Kina, Spanien, Ryssland och Finland. Vi har en global bas och måste testa maskinerna under globala förhållanden.

Mick Mohan räknar med att man under de kommande fem åren kommer att fortsätta fokusera på forskning och utveckling, utöka benchmarkingen och fortsätta de ”rigorösa” testerna.

Det gäller dock inte bara att uppfylla de krav som ställs i dag, utan även att lista ut vilka krav som kommer att ställas i framtiden – av myndigheter men också av entreprenörerna själva.

JCB aviserar därför en utökad satsning på forskning och utveckling.

Ett helt nytt innovationscenter har byggts upp i företagets huvudkontor i Rocester i nordvästra England, tanken är att man snabbt och effektivt ska kunna ta fram nya, säkra och effektiva produkter som är säkra att använda och där kunderna fått tycka till i ett tidigt skede.

– Vi har ökat benchmarkingen och tittar bland annat en hel del på hur bilindustrin gör, säger Mike Turner, chefsdesigner på JCB.

Tack vare en ”snabbfabrik” ska de designskisser som ingenjörerna tar fram snabbt kunna bli verklighet för vidare tester och kontroller.

JCB konstaterar också att framtidens arbetsplatser troligen ställer helt andra krav, både på människor och på maskiner.

– De måste kunna göra mer med mindre, konstaterar Peter Jowett på JCB:s avdelning för ingenjörskonst och forskning.

Han räknar med att maskinerna måste bli mindre, smidigare, effektivare och avsevärt produktivare i en framtid där det för första gången bor fler människor i stan än på landsbygden.

– En bra idé i dag kanske inte är en bra idé i morgon.

När det gäller utsläpp ligger fokus för JCB på att minska koldioxidutsläppen genom att minska bränsleåtgången.

– Det är viktigt även för maskinägaren eftersom priset på bränsle har stor betydelse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079