Stadig men smidigt svängande
Tusen ton asfalt. Det är den angivna dagsransonen för Bomags största asfaltläggare BF 800 som anlände till generalagenten Stig Machine innan semestern och testats rejält under höstens demokörningar. – Läggaren har en treaxlig maskins smidighet men en fyraxlads stadighet, säger Bo Svensson, vd för Stig Machine.
– Det här är en maskin för stora volymer asfalt, då går det att utnyttja maskinens kapacitet, säger Håkan Jonsson, platschef på beläggningsjobbet.
På uppdrag av Veidekke Entreprenad ska en sträcka på 600-700 meter asfalteras vid Hjulstakorset. Ovanligt varm november innebär att vädrets makter var med asfaltläggarna.
– Mildväder vill vi ha, ju kallare desto sämre kvalitet på asfalten.
Sandahls har sedan tidigare en asfaltläggare Vögele 1803, men ville nu testa ett annat fabrikat.
HÅKAN JONSSONS INTRYCK är att det ofta krävs tyngre maskiner för att klara samma kapacitet som 20-tonnaren. Erfarenheterna efter höstens körningar är att maskinen klarar cirka tusen ton asfalt om dagen.
– Killarna kommer att fälla avgörandet om vi köper in maskinen eller inte.
Lägga asfalt kräver sin personal, förutom chauffören för läggaren, även en man på varje sida som kollar att tjockleken är rätt. Receptet för motorvägsasfalten är: 90 millimeter AG 32, 60 millimeter ABB 16. Dessa två lager måste kallna, därefter är det dags att lägga på slitlagret 40 millimeter ABS 16.
– De två understa lagren ska hålla så länge som denna väg är farbar medan det översta lagret kommer bytas ut ett antal gånger, säger Håkan Jonsson.
Till asfaltsläggarstyrkan hör även två vältförare med en Bomag respektive Dynapac. Och så en lastbil som förser läggaren med asfalt. Chauffören Cilla Jofalk rakar ur bottentömmaren till sin Scania 470.
– Det måste städas emellanåt så att all asfalt åker ut.
FÖRAREN MIKAEL HOLM kliver ur läggaren och kan ge sitt omdöme.
– Maskinen känns stabil. Det är en mycket kompakt maskin. Om det är rätt maskin beror på typen av arbete. 20-tonnaren behövs till stora läggningar som här vid Hjulstakorset.
Bomag släppte asfaltläggaren i fjol och lagom till sommaren nådde den Sverige. Bo Svensson är vd på Stig Machine som levererat läggaren. Han framhåller liksom Sandahls Grus & Asfalt maskinens stadighet.
– Det beror på att maskinen har så lång hjulbas, ungefär lika lång som en boggiemaskins.
Men till skillnad mot den fyraxliga är den treaxlade enligt Bo Svensson smidig.
– En fyraxlig maskin kan vara så stel att den knappt svänger medan denna kraftiga läggare utan svårighet kan köra i en rondell.
BOMAG BF 600 är i Stig Machines sortiment nästa läggare i storlek under BF 800 i storlek, och den väger cirka 17 ton, nästa klass är BF 300 med vikten åtta ton.
– Samtliga modeller finns även i bandversion, säger Bo Svensson.
Enligt honom varierar antalet sålda läggare i Sverige stort.
– Det säljs mellan 15 och 40 läggare per år i Sverige och runt hälften är mellanstora och stora maskiner.
Starkare vägräcken ger en säkrare vägsträcka. Peter Johansson från Leif Olssons Entreprenad kollar att en grävmaskin Komatsu PW 180 schaktar ur på rätt sätt. Betongplattor ska läggas för att förstärka räckena.
NYA E 18 blir bredare och innehåller inga korsningar. Trafikverket har sedan 2009 arbetat med att bygga om E18 på sträckan Hjulsta–Kista för att minska köer och antalet olyckor. I mitten av november 2011 öppnade den nya trafikplatsen som ersatte Hjulstakorset och trafikljusen. Därmed passerar trafikanterna på E18 under rondellen. De som vill ansluta till Bergslagsvägen eller Akallalänken gör detta via rondellen. Trafikplatsen vid Hjulsta var den första delen som blev färdig av ombyggnaden av E18 mellan Hjulsta och Kista. Öppnandet skedde ett halvår före planerad tidpunkt. Ombyggnaden av E18 på sträckan pågår fram till 2015.
Veidekke Entreprenad, region anläggning för Stockholm och Mälardalen, utför åt Trafikverket ett flertal uppdrag på nya E18, Stockholms västra infart.
Den nya trafikplatsen Hjulsta-Spångadalen (E120) som byggs cirka 300 meter väster om dagens Hjulstakorsning är utformad som en cirkulationsplats ovanför E18. Entreprenaden omfattar 1,8 kilometer motorväg samt lokalväg på sträckan Hjulsta till Spångadalen, betongtunnlar för E18 och lokalväg, trafikplats i Tensta med bro över E18 samt ytterligare tre broar över gång- och cykelväg. Uppdraget kommer att kräva omfattande förberedande spontningsarbeten. Björn Samuelsson är plats chef vid Veidekke:
– Vid två ställen byggs E18 i tunnlar och överdäckas. De två överdäckningarna är vardera knappt 300 meter långa. Vid vattentornet i Tensta omfattar överdäckningen även lokalgatan, den nya Hjulstavägen.
I uppdraget ingår upprättande av konstruktions- och arbetshandlingar för portaler, bullerskyddsskärmar samt för delar av belysningsanläggning.
Befintlig vägsträcka är i dag hårt olycksdrabbad och vägens låga kapacitet medför att långa köer bildas i rusningstrafik. Trafiklösningen med planskilda korsningar kommer, enligt Trafikverkets prognoser, att reducera antalet olyckor avsevärt. Dessutom ska bullret minska både för de boende utmed vägen och på Järvafältet, dels genom att de nya körfälten placeras längre från bebyggelsen än dagens väg, dels genom att de nya körfälten kommer att ligga lägre än dagens väg.
I pipeline för Sandahls Grus & Transport ligger att styra styrkan för asfaltläggning mot ännu en stor entreprenad för Veidekke i samband med nya E 18, Kymmingelänken. Björn Ericsson vid Veidekke är platschef för denna etapp.
– Från 400 och upp till 500 meter ska asfalteras i anslutning mot Kista.
Här ingår mycket broarbeten. Det är två rampbroar med vägramper, tre mindre cykelbroar och en dubbelbro. Ingår gör även själv vägarbetena, markjobb och tillfartsvägar.
– Dubbelbron har två tillfartsleder på vardera sida, säger Björn Ericsson.